• Посилання скопійовано

Як передавати електронні документи до Національного архіву? Це визначає новий Порядок

Мінюст ще у 2020 році розробив проєкт наказу про затвердження Порядку приймання-передавання електронних документів Національного архівного фонду на постійне зберігання. 13 січня він набрав чинності

Як передавати електронні документи до Національного архіву? Це визначає новий Порядок

13 січня 2021 року набрав чинності Наказ Мін’юсту від 30.12.2020 № 4555/5 «Про затвердження Порядку приймання-передавання електронних документів Національного архівного фонду на постійне зберігання». З текстом Порядку можна ознайомитись за посиланням.

Цей Порядок застосовують для приймання-передавання на зберігання до архівів документів постійного та тривалого (понад 10 років) строків зберігання, у тому числі з кадрових питань (особового складу) юридичних осіб - джерел комплектування архівів у разі ліквідації цих юридичних осіб.

Порядком передбачено, що для приймання-передавання електронних документів НАФ застосовується ZIP-контейнер (ASiC) рівня B-LTA, формат даних якого визначає наказ Державного агентства з питань електронного урядування України від 07 вересня 2018 року № 60, та який створюється відповідно до пункту 1 глави 1 розділу I, пункту 4 глави 3 та пунктів 1-6 глави 7 розділу II Порядку роботи з електронними документами.

ZIP-контейнер (ASiC) рівня B-LTA призначений для об’єднання в один файл формату ZIP всіх файлів, які передаються, разом з повним набором даних перевірки, що визначений у пункті 5 глави 3 розділу II Порядку роботи з електронними документами.

Саме ж приймання електронних документів НАФ до архіву від юридичних осіб проводитимуть щорічно за графіком, затвердженим архівом.

Приймання електронних документів до архіву здійснюватиметься після закінчення граничних строків їх зберігання у юридичних осіб. Перелік типових документів, що створюються під час діяльності підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів можна знайти тут.

Про правила зберігання електронних документів та відповідальність їх незберігання ми розглянемо в окремій аналітиці.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»