• Посилання скопійовано

В які строки слід подати фінзвітність за 2020 рік до ДПС та Держстату?

У 2021 році граничні строки подання річної фінзвітності до Держстату та ДПС є однаковими. Останній день подання — 1 березня 2021 року. Що саме і як треба подати, читайте в нашій статті

В які строки слід подати фінзвітність за 2020 рік до ДПС та Держстату?

Як вибрати форму річної фінзвітності?

Частиною 2 ст. 2 Закону про бухоблік встановлені критерії віднесення підприємств до мікро-, малих, середніх або великих підприємств залежно від балансової вартості активів, чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та середньої кількості працівників.

Розподіл підприємств за критеріями дивіться тут.

При визначенні категорії, до якої належить підприємство, використовуються показники, які на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із наведених у Законі критеріям. 

Для визначення відповідності критеріям, встановленим у євро, застосовується офіційний курс гривні щодо іноземних валют (середній за період), розрахований на підставі курсів Нацбанку, що встановлювалися для євро протягом відповідного року.

Якщо підприємство однієї з наведених категорій за показниками річної фінансової звітності протягом двох років поспіль не відповідає наведеним критеріям, воно належить до відповідної категорії підприємств.

Тож для визначення у 2020 році категорії, до якої належить підприємство, слід було застосовувати показники річної фінансової звітності за 2019 – 2020 рік.

Докладно (із прикладами) про це ми писали тут.

 

А що як фінзвітність подана не за тією формою?

Подавати фінзвітність потрібно за правильною формою, яку обрано на підставі відповідності свого підприємства категорії за Законом №996. Інакше доведеться сплатити адмінштраф у розмірі від 10 до 15 н.м.д.г. (від 170 грн до 255 грн). Ці ж види штрафів будуть чекати на підприємства у разі неподання фінзвітності.

Думку наших фахівців, судову практику та роз’яснення Мінфіну, Держстату щодо цього ми наводили тут.

Зауважимо, що на час карантину підприємства не звільняли від адмінштрафів. Тому Держстат та ДПС мають право нараховувати їх у разі неподання фінзвітності.

 

Що ще, крім форм фінзвітності, треба подати?

Аудиторський висновок

Змінами, внесеними Законом №466-ІХ до п. 46.2 ПКУ, передбачено, що платники податку на прибуток, які відповідно до Закону про бухоблік зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають контролюючому органу:

  • разом з податковою декларацією за відповідний річний податковий (звітний) період звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), складені до перевірки фінансової звітності аудитором;
  • річну фінансову звітність разом з аудиторським звітом, яка підлягає оприлюдненню, у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним. У разі неподання (несвоєчасного подання) річної фінансової звітності разом з аудиторським звітом, яка підлягає оприлюдненню, застосовується відповідальність, передбачена п. 120.1 ПКУ для подання податкових декларацій (розрахунків).

При цьому, оскільки ця зміна набрала чинності 23 травня 2020 року, то вперше норма цього пункту щодо обов’язкового подання річної фінансової звітності разом з аудиторським звітом у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним, застосовується в 2021 році за підсумками 2020 звітного року.

Відповідно до п. 3 ст. 14 Закону про бухоблік залежно від категорії суб’єкта господарювання, фінзвітність разом з аудиторським висновком мають подавати:

  • підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів), публічні акціонерні товариства, суб'єкти природних монополій на загальнодержавному ринку та суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях – не пізніше ніж до 30 квітня року, що настає за звітним періодом, мають оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй вебсторінці (у повному обсязі) та в інший спосіб у випадках, визначених законодавством;
  • великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів, та середні підприємства – не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, мають оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй вебсторінці (у повному обсязі);
  • інші фінансові установи, що належать до мікропідприємств та малих підприємств – не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, мають оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на власній вебсторінці (у повному обсязі).

Детальніше про це ми писали тут і тут.

Увага! Платники податку, які зобов'язані оприлюднювати річну фінансову звітність (консолідовану фінансову звітність) з аудиторським висновком, подають в ДПС:

  • податкову декларацію за 2020 рік разом із звітом про фінансовий стан (баланс), звітом про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), що складені до перевірки фінансової звітності аудитором;
  • річну фінансову звітність за 2020 рік разом з аудиторським висновком – не пізніше 10 червня 2021 року.

 

Звіт про управління

За п. 2 Порядку №419  підприємства (крім бюджетних установ, мікропідприємств та малих підприємств) подають разом з річною фінансовою звітністю звіт про управління. При цьому не визначено, кому його слід надавати, а кому ні.

Немає і затвердженої форми цього звіту. Кожне підприємство його складає по-своєму. При цьому слід скористатися методичними рекомендаціями від Мінфіну, про які ми писали тут і тут.

І це породжує проблему, особливо для тих, хто звітує в електронному вигляді. Немає затвердженої форми звіту, тож немає і шаблону такого звіту в програмному забезпеченні. То що ж, доведеться подавати його окремо на папері?

ДПС свою думку в «ЗІР» та ще у листі від 19.02.2019 р. №5491/7/99-99-15-02-01-17 вже висловлювала та вказувала, що разом з фінзвітністю, яка є додатком до декларації з прибутку, звіт про управління подавати не потрібно.

А от від Держстату так й не має ніякої інформації щодо необхідності подання цього звіту немає. Тому тим підприємствам, які мають подавати звіт, потрібно або його подавати разом з фінзвітністю (якщо вона подається у паперовому вигляді), або звертатися до свого територіального органу Держстату за роз’ясненням.

 

Звіт про платежі на користь держави

І ще підприємства, які провадять діяльність з видобутку корисних копалин або заготівлю деревини і при цьому становлять суспільний інтерес, мають ще подавати разом з річною фінансовою звітністю звіт про платежі на користь держави. Про його неподання до ДПС податківці розповідали у листі від 19.02.2019 р. №5491/7/99-99-15-02-01-17. Думка Держстату щодо цього теж невідома, тому подавати його чи ні, доведеться з’ясовувати у територіальних органах.  

 

В який строк слід подати річну фінзвітність до Держстату та ДПС

За п. 5 Порядку №419 річна фінзвітність подається до Держстату не пізніше 28 лютого наступного за звітним року.

Проте у 2021 році 28 лютого - це неділя. То коли ж подавати - до 28-го чи наступного робочого дня?

 За календарем Держстату, останнім днем для подання фінзвітності за 2020 рік до Держстату є 1 березня 2021 року.

До ДПС разом з декларацією з податку на прибуток за 2020 рік фінзвітність слід подати у строки, встановлені пп. 49.18.6 ПКУ: протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Останнім днем для подання фінзвітності за 2020 рік у складі податкової звітності з податку на прибуток є 1 березня 2021 року.

Підтвердженням подання фінансової звітності разом з декларацією є позначка «+» в декларації у клітинці «ФЗ» таблиці «Наявність додатків» та у таблиці «Наявність поданих до Декларації додатків – форм фінансової звітності». Про це ми писали тут та тут.

Фінансова звітність подана раніше, ніж декларація з прибутку: чи будуть наслідки?

Нагадаємо, що фінансова звітність подається у «Єдине вікно», з якого вона одночасно потрапляє як до органів статистики, так і до податкових органів.

У своєму роз’ясненні ДПС вказувала, що приймання фінансової звітності здійснюється за допомогою автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності» (формати з першою літерою «S») або інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» (формати з першою літерою «J»).

А контроль наявності поданих форм фінансової звітності до Декларації (Звіту) здійснюється серед поданих раніше та зареєстрованих в центральній базі даних діючих форм фінансової звітності за відповідний звітний період (періоди).

Тому Декларація (Звіт) вважається прийнятою, якщо фінансова звітність, як додаток до Декларації (Звіту), подана в електронному вигляді до органів ДПС раніше, ніж така Декларація (Звіт) з різницею в один день/місяць.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»