• Посилання скопійовано

Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній знову зміниться

Мінфін оприлюднив проєкт змін до форми Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній та Порядку його складання

Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній знову зміниться

Нагадаємо, що відповідно до вимог пп. 39.4.2 ПКУ платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати до 1 жовтня року, що настає за звітним, звіт про контрольовані операції та Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній. 

Форму повідомлення та порядок її складання наразі затверджено Наказом Мінфіну від 31.12.2020 р. №839, який чинний з 19 березня 2021 року.

Проте чинна редакція Наказу №839 не містить окремого коду для подання Повідомлення платниками, які не є материнською компанією або учасником, уповноваженим на подання Звіту в Україні.

Алгоритм заповнення Повідомлення передбачає зазначення платниками податків відповідних технічних кодів у графах 10 та 15 залежно від звітного учасника міжнародної групи компаній в Україні та статусу подання Звіту у розрізі країн міжнародної групи компанії (далі – Звіт) міжнародною групою компаній (далі – МГК). Застосування кодів дозволяє спростити заповнення Повідомлення та відповідає підходу, яких передбачений ОЕСР для складання Звіту для цілей обміну інформацією.

З огляду на це, Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу (завантажити), яким пропонує затвердити зміни до:

  • форми Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній;
  • Порядку його складання.

Проектом акта передбачається додатковий код «CBC709» для зазначення у графі 10 Повідомлення платниками, які не є материнською компанією або учасником, уповноваженим на подання Звіту в Україні.

Також пропонується врахувати низку інших технічних уточнень щодо:

  • форматів даних, необхідних для виконання норми ПКУ щодо подання Повідомлення платниками податків до контролюючого органу засобами електронного кабінету в електронній формі із дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги» та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. №557);
  • заповнення відповідних граф повідомлення, для яких наказом № 839 передбачене застосування Державних класифікаторів, у тих випадках, коли класифікатори не містять необхідних кодів.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»