• Посилання скопійовано

Взяття на військовий облік жінок без відвідування військкомату неможливе

Тільки військкомати остаточно визначають приналежність до військово-облікової спеціальності за дипломом або записом у трудовій книжці, або досвідом роботи та КВЕДами жінки-ФОПа

Взяття на військовий облік  жінок без відвідування військкомату неможливе

Нагадаємо, що ще з 17 грудня 2021 року набрав чинності Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних.  

Перелік затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 р. №313 (опублікований в «Офіційному віснику України» №96 від 17.12.2021 р., інформаційна картка наказу на сайті Мін`юсту за цим посиланням).

Зазначимо, що згідно зі ст. 28 Закону про військовий обов'язок граничний вік у запасі – до 60 років.

Наразі Міноборони вирішило скоротити  перелік. Зокрема, у новому проєкті Наказу «Про затвердження переліку спеціальностей та /або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, та Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями» визначено 14 спеціальностей та 6 професій, здобуття та отримання яких передбачає постановку на військовий облік. Зазначені спеціальності та професії споріднені з приблизно 100 військово-обліковими спеціальностями. Нагадаємо, що раніше йшлося про 35 фахових напрямків, що об‘єднували понад 200 спеціальностей. 

Але яким би не був цей Перелік, він все рівно розширює коло жінок, які мають перебувати на військовому обліку. І наприкінці грудня велика їх кількість зверталася до військкоматів із запитанням: коли і куди приходити?

Слід зазначити, що Головнокомандувач ЗС України на своїй сторінці у Фейсбуці заспокоював: готується такий порядок постановки на військовий облік, який дозволив би реалізувати дистанційно та онлайн якнайбільше процедур. Держава проводить антибюрократичну реформу, щоб людям не доводилося переносити папірці з місця на місце. Це стосується також і чоловіків – цифровізація має модернізувати військовий облік в цілому.

Але це знову ж таки наразі лише проєкт. А поки що практика інша. 

Так, Миколаївський територіальний центр комплектування у листі від 14.01.2022 р. №948/8/2/45 зауважив, що  до оприлюднення Наказу №313 на військовому обліку вже перебували жінки, які мають фах, споріднений з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому постановою КМУ від 14.10.1994 р. №711.

А після видання Наказу №313 в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки Миколаївської області на військовий облік вже взято нових жінок-військовозобов’язаних.

Окремо у листі йдеться про те, що для взяття на військовий облік потрібно обов'язково прибути до ТЦК та СП. Чому?

Тільки працівники територіального центру комплектування остаточно визначають приналежність до військово-облікової спеціальності за дипломом або записом у трудовій книжці, або досвідом роботи та КВЕДів жінки-ФОПа.

Тим жінкам, хто підпадає під військовий облік, потрібно ще пройти медичний огляд для встановлення ступеня придатності до військової служби. Тобто без відвідування територіального центру комплектування та соціальної підтримки стати на військовий облік неможливо.

Наостанок підкреслимо, що поки що для жінок, які потрапили під новий облік військовозобов’язаних, покарання за  ухилення від військового обліку законом не передбачено. Про це ми писали тут.

***

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»