• Посилання скопійовано

Як жінкам стати на військовий облік: Міноборони обіцяє скоро затвердити алгоритм (оновлено)

До кінця наступного тижня алгоритм та додаткова інформація щодо постановки на військовий облік жінок з’явиться на сайті військкоматів або Міністерства оборони

Як жінкам стати на військовий облік: Міноборони обіцяє скоро затвердити алгоритм (оновлено)

 

17 грудня 2021 року набрав чинності Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних. (Ми докладно писали про це тут).

Перелік затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 р. №313 (опублікований в "Офіційному віснику України", 2021, №96 від 17.12.2021).

Зазначимо, що згідно зі ст. 28 Закону про військовий обов'язок граничний вік у запасі - до 60 років. Докладно про це ми писали тут. А от правил, як стати на військовий облік, цим Переліком не встановлено. 

Наразі з'явився коментар заступника міністра оборони щодо цього. В ньому йдеться, що до кінця наступного тижня мають розробити алгоритм, як жінкам стати на військовий облік. Алгоритм та додаткова інформація з’явиться на сайті військкоматів або Міністерства оборони.

Про це в ефірі Громадського радіо повідомила радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова.

«Я подзвоню у кілька військкоматів та дізнаюся, чи є у них план дій, бо кожен військкомат самостійно визначає алгоритм, як стати на облік. Думаю, що ми розробимо алгоритм і до кінця наступного тижня він буде на сайті військкоматів. Якщо буде можливість, то на облік можна буде стати електронно, — щоб ви надіслали свої дані онлайн. Подивимося, чи буде це можливо з точки зору безпеки. Я поговорю з військкоматами, щоб ми розробили швидку процедуру, щоб не всі разом прийшли ставати на облік», — сказала вона.

***

Читайте також:

***

UPD о 11.50

Сьогодні о 15:00 в Командуванні Сухопутних військ відбудеться брифінг щодо роз`яснення положень наказу МО України №313 про перелік професій для жінок та перебування їх на військовому обліку.

Про це повідомляється на офіційній сторінці Сухопутних військ ЗС України у Фейсбуці.

***

UPD о 15.30

За роз'ясненням ЗСУ:

  1. До кінця 2022 року не штрафуватимуть жінок, якщо вони не стануть на військовий облік;
  2. Також адміністративна відповідальність не загрожує керівникам підприємств, де вони працюють;
  3. Для постановки на облік жінки мають відвідати центр комплектування за місцем своєї реєстрації. На рахунок того, чи є спеціальність у переліку та чи потрібно ставити на облік слід дивитися на сайтах центрів комплектування.

Військовий облік для жінок в Україні не означає, що їх призиватимуть на службу. Тим більше, що на сьогодні нікого без згоди не беруть на військову службу. На цьому наголосив начальник управління персоналу Командування Сухопутних військ ЗСУ Ярослава Горбача.

Джерело: Громадське радіо

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»