• Посилання скопійовано

Оновлено порядок надання ДПСУ відомостей про доходи фізосіб органам Мінсоцполітики

Мінсоцполітики затвердило оновлений Порядок надання Державною податковою службою України відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про доходи (відсутність доходів) фізичних осіб, які звернулись за призначенням державної допомоги

Оновлено порядок надання ДПСУ відомостей про доходи фізосіб органам Мінсоцполітики

Мінсоцполітики наказом від 01.02.2022 р. №53/49 затвердило новий Порядок надання ДПСУ відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про доходи (відсутність доходів) фізичних осіб, які звернулись за призначенням державної допомоги.

Відповідно скасовується попередній Порядок, що стосувався ДФСУ (затверджений наказом від 04.11.2016 р. №1287/926).

Новий порядок набрав чинності з дня офіційного опублікування наказу в «Офіційному віснику України» №14 – 18.02.2022 р.

Зазначено, що цей Порядок регламентує обмін інформацією між структурними підрозділами з питань соціального захисту населення та ДПС.

Органи соціального захисту населення формують запит із використанням інформаційних систем Мінсоцполітики та подають його до ДПС. Запит може стосуватись інформації щодо однієї або декількох фізичних осіб, які звернулись за призначенням:

  • щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею;
  • державної допомоги сім'ям з дітьми;
  • державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям;
  • тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме.

В свою чергу, ДПС надає відповідь на запит органу соціального захисту населення, що надіслав запит, у п'ятиденний строк з дня його отримання. Відповідь на запит обов'язково має містити такі відомості:

  • реєстраційний номер запиту і дата (число, місяць, рік) відправлення відповіді;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які відмовляються від прийняття ІПН);
  • результати опрацювання запиту.

Крім того, якщо фізичну особу ідентифіковано і в Державному реєстрі наявна інформація про її доходи за запитуваний період, у відповіді на запит зазначаються такі відомості:

  • сума нарахованого кожній окремій фізичній особі доходу у розрізі джерел та ознак доходу, сума доходу, отриманого фізичною особою від здійснення підприємницької або провадження незалежної професійної діяльності, розмір утриманого податку з доходів фізичних осіб, а також група платника єдиного податку, до якої належить фізична особа – підприємець, що обрала спрощену систему оподаткування;
  • період, за який надається інформація.

Як було зазначено вище, інформаційна взаємодія між органами соціального захисту населення та ДПС здійснюється на центральному рівні засобами системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів із використанням інформаційних систем Мінсоцполітики та ДПС.

У разі відсутності технічної можливості передання даних за допомогою засобів системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів, як це визначено абзацом першим цього пункту, інформаційна взаємодія може здійснюватися із використанням інших інформаційно-комунікаційних систем, на які збудовано комплексну систему захисту інформації з підтвердженою відповідністю.

***

А найбільша спільнота бухгалтерів в Україні – у нашій групі на Facebook

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»