• Посилання скопійовано

Новий порядок інформування про бенефіціарів та створення структури власності: прийнято за основу закон

ВРУ підтримала у І читанні законопроєкт №6320 щодо змін порядку подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи. Його автором є В. Зеленський

Новий порядок інформування про бенефіціарів та створення структури власності: прийнято  за основу закон

Підкреслимо, що граничний строк подання інформації про бенефіціарів – 11 липня 2022 р. Але через війну цей обовʼязок можна виконати й після її закінчення – протягом місяця. З 12 липня Мінʼюст ще не матиме права до закінчення війни штрафувати за неподання цієї інформації. Про це ми писали тут.

Ми вже вказували, що Комітет Гетманцева рекомендував прийняти за основу законопроєкт №6131-2 щодо зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»

Але 8 липня ВРУ підтримала у І читанні законопроєкт №6320 від Президента. Про це повідомив Железняк у своєму Телеграм-каналі. 

 

Що передбачає законопроєкт №6320

Нагадаємо, що 18 листопада на сайті ВРУ було зареєстровано два Президенських законопроєкта №6320 (щодо спрощення порядку подання інформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу) та №6321 (про внесення змін до ст. 166-11 КУпАП у зв'язку зі змінами в порядку подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи).

За пояснювальною запискою до законопроєкту №6320 метою проекту Закону є спрощення подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юридичними особами, що вносяться до ЄДР, прискорення перевірки поданих відомостей, створення системи методологічної допомоги юридичним особам при визначенні кінцевих бенефіціарних власників та структури власності. 

Зокрема, планується:

  • автоматизувати проведення перевірки відомостей про осіб, що є кінцевими бенефіціарними власниками юридичної особи, поданих до ЄДР в електронній формі, з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;
  • скасувати вимоги щодо виключно нотаріального засвідчення копій документів, що подаються для підтвердження особи кінцевого бенефіціарного власника;
  • скоротити випадки подання юридичними особами відповідних відомостей під час проведення реєстраційних дій. 

Ці зміни будуть внесени до Закону про держреєстрацію. 

Законопроєктом №6320 також планується внести зміни до Закону про держфінмоніторинг.

Зокрема, передбачається:

  • конкретизувати порядок визначення юридичними особами інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності;
  • запровадити обов'язок юридичних осіб, які є засновниками (учасниками) юридичних осіб, та фізичних осіб, які є засновниками (учасниками) юридичних осіб та/або здійснюють вирішальний вплив щодо їх діяльності, надавати на запити юридичних осіб інформацію, необхідну для подання юридичною особою для внесення або актуалізації в ЄДР інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи;
  • зобов’язати Держфінмоніторинг затвердити методологію з визначення юридичною особою кінцевого бенефіціарного власника;
  • переглянути обсяг та строки подання юридичними особами державному реєстратору інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності.

Докладніше ми про це писали тут

***

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»