• Посилання скопійовано

Релігійні організації пропонують звільнити від інформування про бенефіціарів

Законопроєктом №8328 пропонується звільнити релігійні організації від обов’язку подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності до ЄДР

Релігійні організації пропонують звільнити від інформування про бенефіціарів

З 01.01.2023 року всім релігійним організаціям необхідно буде подавати інформацію про кінцевих бенефіціарних власників. Так, на релігійні організації покладатимуться обов’язки щодо встановлення всіх кінцевих бенефіціарних власників, збирання зазначених вище відомостей про кожного з них, а також оформлення документів, які підтверджують дані про кожного з них.

Проте 2 січня 2023 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №8328 "Про внесення зміни до статті 5-1 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення". Ним пропонується звільнити релігійні організації від обов’язку подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відповідно до Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

Як пояснють законотворці, зміни, які відбулися з 29 грудня 2022 року (про них тут), створюють для релігійних організацій надмірний тягар та їх практично нереально впровадити на практиці. Зокрема, монастирі можуть мати понад 100 кінцевих бенефіціарних власників. Це означає, що монастир повинен самотужки встановити своїх кінцевих бенефіціарних власників, зібрати про них всі передбачені законом відомості, а також нотаріально засвідчити копії відповідних документів для подальшого подання таких документів до державного реєстратора, який, своєю чергою, еревірить ці відомості та внесе їх до ЄДР. 

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2023 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»