• Посилання скопійовано

Як скласти декларацію ФОПам – платникам ЄП ІІІ групи за 2022 рік?

ФОП – платники єдиного податку ІІІ групи, які сплачують ЄП за ставками 3% та 5%, подають декларацію щоквартально наростаючим підсумком. Нагадаємо, як скласти річну декларацію та коли її треба подати

Як скласти декларацію ФОПам – платникам ЄП ІІІ групи за 2022 рік?

Існує три форми декларацій з єдиного податку, і всі вони затверджені Наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578:

  • форма податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця;
  • форма податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи);
  • форма податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Проте у цій статті ми розглянемо лише одну з них, декларацію з єдиного податку для фізичних осіб – підприємців. А саме, як її мають скласти за 2022 рік ФОП-платники ЄП ІІІ групи.

І ось перша порада: фізособи, які протягом всього 2022 року були платниками єдиного податку тільки ІІІ групи, заповнюють розділи І, ІV, V та VІІ декларації. Якщо протягом перших трьох кварталів 2022 року ФОП перебував ще й на І або на ІІ групі, слід заповнити відповідні розділи ІІ та ІІІ декларації.

 

Який граничний строк подання декларації та сплати податку?

За п. 296.3 ПКУ платники ЄП ІІІ групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника ЄП у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду. Декларація за 2022 рік подається теж у квартальні строки, тобто до 9 лютого 2023 року включно.

Єдиний податок на ІІІ групі сплачується протягом 10 к. дн. після граничного строку подання декларації за місцем податкової адреси (п.  57.1 ПКУ). Останній термін сплати ЄП за IV квартал 2023 року  припадає на 19 лютого 2023 року, неділю. Відповідно до п. 57.1 ПКУ у такому разі останній термін сплати ЄП переноситься на 20 лютого 2023 року, понеділок.

Якщо наразі у ФОП наявна можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, потрібно вчасно подати декларацію за 2022 рік та сплатити податок.

Наразі  діє звільнення від відповідальності за неподання або несвоєчасне подання податкових декларацій, у тому числі і з єдиного податку у зв’язку з воєнним станом (пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. XX ПКУ):

  • у разі відсутності можливості своєчасного подання декларацій – без штрафів можна буде виконати ці обов’язки протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні; 
  • якщо у платника під час дії воєнного стану не було можливості здавати декларації та платити податки, але потім така можливість з’явилася, то він може подати декларацію та сплатити податки протягом 60 к.дн. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей.

Проте не забувайте, що відсутність можливості звітувати та платити податки треба не лише довести, про неї треба повідомити податківців! Для цього подається заява та підтвердні документи.

 Наразі граничною датою подання такого повідомлення було 30 вересня 2022 року. Проте, звісно, не всі платники могли це зробити. Тому для тих, в кого такої можливості не було, передбачено подання не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей. Про це ми зазначали тут і тут

 

Обов’язкові реквізити декларації з ЄП

Відповідно до п. 48.2 ПКУ обов’язкові реквізити — це інформація, яку має містити форма податкової декларації та за відсутності якої документ втрачає визначений ПКУ статус із настанням передбачених законом юридичних наслідків.

Обов’язкові реквізити податкової декларації визначено у п. 48.3 ПКУ та п. 48.4 ПКУ, і всі вони мають бути заповнені правильно, тому що помилка в цих реквізитах — це підстава для неприйняття декларації.

Отже, ось обов'язкові реквізити декларації з єдиного податку, без яких податківці її можуть не визнати:

  • 1 - тип документа (звітний, уточнючий, звітний новий). Тип «довідково» обов'язковим реківізитом не є;
  • 2 - звітний (податковий) період, за який подається податкова декларація. Звітний період «місяць» заповнюється для довідкової декларації і не є обов’язковим реквізитом;
  • 3 – звітний (податковий) період, що уточнюється (для уточнючого розрахунку). Обов’язково зазначити один із періодів – І квартал, півріччя, три квартали, рік, і власне зазначити рік, до якого належать ці періоди;
  • 4 – найменування контролюючого органу, до якого подається декларація. Відсутність або неправильне заповнення цього реквізиту можуть призвести до того, що податківці не визнають декларацію і вона вважатиметься неподаною. Але ця проблема може виникнути лише при поданні декларації у паперовій формі, адже в разі подання декларації в електронній формі найменування податкової заповнюється автоматично;
  • 5 - прізвище, ім’я, по батькові ФОП згідно з реєстраційними документами;
  • 6 – податкова адреса ФОП (місце його проживання) – теж згідно з реєстраційними документами ФОП;
  • 7 - реєстраційний номер облікової картки платників податків або серія та номер паспорта;
  • 10 - Види підприємницької діяльності у звітному періоді – коди згідно з КВЕД;
  • Відомості про наявність Додатка 1 "Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску" – якщо тут буде проставлено позначку при фактичному відсутності додатка, і навпаки – не буде позначки за наявності додатка, така декларація прийнята не буде;
  • Дата подання декларації. Така дрібничка, як незазначення дати, може стати формальною причиною невизнання декларації, і зроблять вони це вже після надсилання платникові 2-ї квитанції при поданні декларації в електронній формі або після прийняття декларації у паперовій формі. Підстава для таких дій — п. 49.11 ПКУ, а наслідки цього наведені у п. 49.12 ПКУ;
  • Інформація про особу, уповноважену на заповнення декларацій - прізвище, ім'я, по батькові, РНОКПП чи серія та номер паспорту;
  • підпис ФОПа або уповноваженої особи.

 

Заголовна частина декларації

Залежно від того, яку декларацію подають, проставляють позначку у рядках  01 — 04. У разі звітування до закінчення кінцевого строку подання декларації за 2022 рік (9 лютого 2023 року) ставимо позначку «Звітна» (01).

Якщо після подання звітної декларації ФОП знайде в ній помилку і це станеться до закінчення строку подання декларації 9 лютого, можна буде подати нову декларацію з правильними показниками з позначкою «Звітна нова» (02). Кількість нових звітних декларацій не обмежується, до уваги буде взято останню декларацію типу «Звітна нова».

Реквізит 2 «Податковий звітний період» — зараз потрібно буде поставити позначку біля комірки «рік» і зазначити 2022 звітний рік.

Реквізит 4 «Найменування контролюючого органу, до якого подається звітність» - обов’язковий реквізит, який потрібно заповнити правильно.

Реквізит 5 «Платник». Прізвище, ім’я, по батькові ФОПа у декларації має збігатися з даними, зазначеними у реєстраційних документах — у Держреєстрі.

Реквізит 6 «Податкова адреса». Податкова адреса — це адреса проживання ФОПа, за якою він зареєстрований в податковій. Податкову адресу теж потрібно звірити з даними з Держреєстру, вона має повністю збігатися з цими даними.

Реквізит 7 «Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта». Тут додати нічого, крім того, що помилки в цьому реквізиті гарантовано призведуть до невизнання декларації.

Реквізит 8 «Особливі відмітки». Якщо в ІV кварталі 2022 року ФОП припинив державну реєстрацію або перейшов на загальну систему, в цьому реквізиті потрібно проставити відповідні позначки. Крім цього, електронний документообіг між платником та контролюючим органом припиняється, зокрема, за наявності в ДРФО інформації про припинення підприємницької діяльності ФОПа. Останню податкову декларацію платник ЄП подає особисто (чи через уповноважену на це особу) або надсилає поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладеного – докладніше про це читайте тут. 

 

Розділ І. Загальні показники підприємницької діяльності

У цьому розділі лише два показники:

  • фактична кількість найманих працівників у звітному періоді (осіб) — реквізит 9;
  • види підприємницької діяльності у звітному періоді за КВЕД — реквізит 10.

Щодо заповнення реквізиту 9 податківці неодноразово роз’яснювали, що в ньому слід зазначати найбільшу кількість працівників за будь-який місяць податкового (звітного) періоду. Тих осіб, що працювали з ФОПом за договором ЦПХ, включати до цього показника не потрібно.

Але для «єдиноподатників» ІІІ групи заповнення цього показника — формальність, адже кількість найманих працівників для платників ЄП 3-ї групи не обмежується — п. 291.4 ПКУ. Якщо в цьому показнику буде допущено помилку, то, на нашу думку, жодних наслідків вона не матиме.

 

Зверніть увагу!

Згідно з пп. 291.4.1 ПКУ при розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником ЄП — фізособою, не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами та у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку, а також працівники, призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

У реквізиті 10 слід зазначити всі види діяльності за КВЕД, які ФОП фактично здійснював (тобто отримав оподатковувані доходи) у звітному періоді, навіть у тому разі, якщо це були види діяльності, не дозволені платникам ЄП ІІІ групи або не зазначені у Реєстрі платників ЄП. Тобто тут зазначають не всі зареєстровані види діяльності ФОПа, а лише ті, за якими він фактично отримав доходи у звітному році.

 

Нагадаємо!

Платники ЄП ІІІ групи можуть здійснювати всі види діяльності, не зазначені у п. 291.5 ПКУ. Зокрема, якщо ФОП — платник ЄП ІІІ групи планує отримувати доходи від діяльності, не зазначеної в його Реєстрі платників єдиного податку, йому потрібно заздалегідь внести зміни до цього Реєстру.

 

Приклад 1.  ФОП складає декларацію з ЄП за 2022 рік. У січні — лютому у нього працювало 14  працівників, у березні звільнилося 6 працівників — усього стало 8 працівників, у липні один звільнився, а шість прийнято, у вересні прийнято ще трьох працівників. Після цього у ФОП стало 16 працівників.  Найбільша кількість працівників у звітному періоді – 16 працівників з вересня по грудень, вона й  буде зазначена у декларації.

У реєстрі платників ЄП записано 10 видів діяльності за КВЕД. Але за весь 2022 рік ФОП фактично отримав доходи лише від двох видів: 45.46 та 45.49. Саме ці два види діяльності він і зазначає в декларації.

 

Розділи ІІ та ІІІ про діяльність на І та ІІ групах ЄП

Розділи ІІ та ІІІ заповнюються у декларації ФОПа-«єдинника» ІІІ групи в тому разі, якщо він протягом звітного періоду (тобто у першому кварталі 2022 року) перебував у І та/або ІІ групі платників єдиного податку. 

 

Розділ ІV «Показники господарської діяльності для платників єдиного податку третьої групи»

У цьому розділі присутній фактично один показник господарської діяльності платників ЄП ІІІ групи: обсяг доходу за звітний період, що оподатковується за трьома різними ставками – 3%, 5% та 15%.

Оскільки декларація складається наростаючим підсумком з початку року, можливим є одночасне заповнення рядків 05 та 06 розділу ІV — якщо, наприклад, у першому, другому чи третьому кварталі року платник ЄП був платником ПДВ, а потім його реєстрацію платника ПДВ було анульовано, або навпаки — на початку року він не був платником ПДВ, а потім зареєструвався.

Якщо у звітному році ФОП отримав доходи, що оподатковуються за ставкою 15%, ці доходи зазначають у рядку 07.

 

Зверніть увагу!

Підвищена ставка ЄП 15% у платників 3-ї групи не застосовується до доходів, отриманих ними від провадження видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників ЄП. Такі доходи оподатковуються за загальною ставкою — 3% або 5%. Але сам факт їх отримання зобов’язує платника ЄП перейти на загальну систему з наступного кварталу — пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ

Податківці допускають, що можна подати заяву на внесення нових КВЕДів до реєстру платників ЄП разом з декларацією за той квартал, в якому отримано доходи від нових КВЕДів або до кінця кварталу, в якому отримані такі доходи. Але формально норми ПКУ такого не передбачають, про що ми писали у консультації. Тож краще за все дотримуватись такого порядку:  спершу внесення змін до реєстру платників ЄП, а потім вже здійснення нових видів діяльності.

Ставка 15% застосовується платниками ЄП 3-ї групи:

  • до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у пп. 3 п. 291.4 ПКУ. У 2022 році цей ліміт становить 7585500 грн (1167 розмірів МЗП на 1 січня 2022 року);
  • до доходу, отриманого під час застосування іншого способу розрахунків, ніж зазначений у п. 291.6 ПКУ. Цим пунктом платникам ЄП дозволено лише грошовий спосіб розрахунків. Зокрема, сюди потрапляють суми взаємозаліку заборгованостей. Але податківці допускають такий взаємозалік і з банком, який утримує свою комісію з тих сум, що він виплачує ФОПу, наприклад, за договором еквайрингу – докладно про це тут. Водночас для інших операцій з взаємозаліком таку логіку вже не варто застосовувати (див. тут). ФОПам-комісіонерам також не можна утримувати свою комісію при розрахунках з принципалом, ФОП-"єдинник" може отримувати комісійну винагороду від принципала виключно у формі окремого грошового переказу; 
  • до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування. Ці види діяльності перелічені у п. 291.5 ПКУ.

Інформація для заповнення розділу ІV декларації за 2022 рік береться з обліку, який потрібно було вести протягом усього року. Нагадаємо, що ФОПи уже не зобов’язані вести облік у книгах обліку доходів, затверджених Мінфіном. Ці книги були скасовані з 1 січня 2021 року. З 1 січня 2021 р. ФОПи-«єдинники» ІІІ групи — неплатники ПДВ вели облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів, а ФОПи-«єдинники» ІІІ групи (платники ПДВ) — у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат. 

З 3 січня 2023 року діє нова типова форма обліку доходів та витрат для фізосіб-«єдинників» ІІІ групи. Докладніше про неї ми писали у цій новині. Облік за цією формою потрібно вести з 3 січня 2023 року, тож облікові дані про доходи ФОПа за 2022 рік можуть бути сформовані у вільній формі.

 

Розділ V «Визначення податкових зобов’язань по єдиному податку»

У цьому розділі визначаємо ПЗ з ЄП наростаючим підсумком з початку року.

У рядку 08 підсумовуємо усі доходи з рядків 01 — 07. 

У рядках 09, 10, 11 визначають суму податку за ставкою 15%, 3% та 5%.

Далі у рядку 12 визначаємо суму ЄП, нараховану за весь 2022 рік наростаючим підсумком з початку року за всіма ставками, а в наступному рядку 13 наводимо суму ЄП, визначену у попередньому звітному періоді того самого року – в даному випадку це 9 місяців 2022 року. До рядка 13 декларації за 2022 рік переносимо значення рядка 12 попередньої декларації за 9 місяців 2022 року.

Різницю між сумою ЄП наростаючим підсумком та сумою ЄП минулого періоду запишемо у рядку 14 — це і є наш податок до сплати за останній звітний квартал – у даному випадку ІV квартал 2022 року. 

Сплатити її потрібно до 20 лютого 2023 року (включно).

 

Розділ VІ «Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок»

Декларація може подаватися як звітна (звітна нова) так і уточнююча (відповідні відмітки робляться в полі 01 Декларації).  Якщо у складі звітної (звітної нової) уточнюються показники минулих звітних періодів, то у полі 03 Декларації зазначається звітний період, який уточнюється. При цьому у складі звітної або звітної нової декларації платник може уточнити показники декларації за один звітний період, що минув (див. ЗІР, категорія 107.01.07).

Помилкову суму єдиного податку, що була задекларована у рядку 14 помилкової декларації, зазначаємо у рядку 15 звітної декларації, а правильну суму — у рядку 16. Далі у рядках 16 — 20 наводимо суму переплати або недоплати ЄП, нараховуємо 5% штрафу (бо помилка виправляється у поточній декларації). Нагадаємо, що під час заповнення цього розділу слід зазначити період, що уточнюється, у реквізиті 3 декларації.

Пеня розраховується у разі недоплати податку. У загальному випадку вона починає нараховуватися після закінчення 90 к. дн., наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (пп. 129.1.3 ПКУ). Пеня нараховується за кожний календарний день прострочення у сплаті податку, починаючи з 91 к. д., наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, з розрахунку 100% річних облікової ставки Нацбанку, яка діє на кожний такий день (п. 129.4 ПКУ)

Але протягом дії карантину та воєнного стану пеня не нараховується, докладніше про це ми писали тут. 

 

Додаток 1 до декларації щодо нарахування з ЄСВ за ФОП 

У додатку 1 до декларації наводяться відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску, тобто того ЄСВ, який сплачують ФОПи за себе.

Проте ФОП міг бути звільнений від ЄСВ протягом всього 2022 року  відповідно до  ч. 4 та 6 статті 4 Закону про ЄСВ:

  • у разі отримання пенсії або соцдопомоги. Такі ФОП додаток 1 не складають, про це податківці говорять тут
  • якщо він має основне місце роботи або працює на резидента Дія.Сіті і його роботодавець або резидент Дія.іті сплачує за нього ЄСВ в розмірі не менше мінімального внеску.  Такі ФОП додаток 1 не складають, докладніше про це тут

Також нагадаємо, що всі ФОПи–«єдинники» у зв’язку з воєнним станом звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року, але у разі його несплати підприємці не набувають страхового стажу, про що ми писали тут. 

Проте, якщо ФОП добровільно сплачував ЄСВ у 2022 році, він подає і додаток 1. Про це ми писали тутТому:

  • якщо ФОП сплачував ЄСВ хоча б в одному з місяців 2022 року, він подає додаток 1. При цьому сума ЄСВ за місяць, добровільно визначена таким ФОП до сплати за себе, має бути не меншою за мінімальний страховий внесок для цього місяця та не більше ніж внесок з максимальної бази нарахування ЄСВ, 
  • якщо ФОП не сплачував ЄСВ у жодному з місяців 2022 року, він додаток 1 не подає.

Загалом, якщо ФОП не належить до пільгових категорій, не має основного місця роботи і не працює з резидентом Дія.Сіті, і при цьому скористався правом не платити ЄСВ з 1 березня 2022 року, він повинен нарахувати та сплатити ЄСВ лише за січень та за грудень 2022 року – у сумі не менше мінімального внеску та не більше ЄСВ з максимальної бази нарахування ЄСВ. 

 

Мінімальний страховий внесок з ЄСВ у 2022 році:

  • з січня по вересень: 6500 грн х 22% = 1430 грн на місяць,
  • з жовтня по грудень: 6700 грн х 22%  = 1474 грн на місяць.

Максимальна база для нарахування ЄСВ у 2022 році:

  • з січня по вересень – 6500 грн х 15 = 97 500 грн,
  • з жовтня по грудень – 6700 грн х 15 = 100 500 грн.

У Додатку 1 наведені місяці року, сума доходу, на який нараховується ЄСВ, ставка ЄСВ та сума ЄСВ.  У графі 2 табличної частини наводиться база нарахування ЄСВ в будь-якій сумі від мінімальної 6500 грн (6700 грн) до максимальної 97500 грн (100500 грн). Зазвичай ФОПи обирають мінімальну базу. У графі 3 – розмір ЄСВ 22% зазначається у кожному рядку таблиці, а у графі 4 розраховується власне сума ЄСВ до сплати. Підсумкова сума ЄСВ за весь 2022 рік визначається як сума всіх місячних сум у графі 4 у рядку «Усього». Сума ЄСВ за 1, 2 та 3 квартали 2022 року повинна бути вже сплачена у встановлені строки (див. нашу новину тут), а граничний термін сплати ЄСВ за 4 квартал 2022 року настає 19 січня 2023 року:

  • граничний термін сплати ЄСВ за себе ФОП – платниками ЄП – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ;
  • у разі якщо останній день строків сплати ЄСВ припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем таких строків сплати ЄСВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним, святковим або неробочим днем.

Сума ЄСВ, нарахована у Додатку 1, переноситься у рядок 21 декларації та ставиться позначка в декларації про подання додатку 1.

Період перебування ФОП на ЄП протягом звітного року наводиться у реквізиті 8 додатка 1, з такими особливостями:

  • якщо ФОП перейшов на ЄП за ставкою 3% або 5%  зі загальної системи, він зазначає тут дату переходу ЄП, яка відповідає початку кварталу і яку можна дізнатися в Кабінеті платника податків або на підставі витягу з реєстру платників ЄП;
  • якщо ФОП з початку 2022 року був на ЄП, але на інших групах чи ставках, то у реквізиті 8 зазначається початкова дата – 01.01.2022 та кінцева дата – 31.12.2022;
  • якщо ФОП припиняється у IV кварталі 2022 року, то кінцевою датою буде точна дата припинення ФОП, яка зазначається також і у реквізиті 6.

У загальному випадку, якщо додаток 2 подається для оформлення пенсії або страхової виплати, треба поставити відповідну позначку «Х» у реквізиті 5 «Тип форми». Якщо ця необхідність виникла у грудні, коли додаток 2 подається за підсумками року, це не скасовує  значення цієї позначки, її все одно потрібно поставити.

У реквізиті 8.1 зазначаємо код категорії застрахованої особи "6" - фізична особа - підприємець на спрощеній системі оподаткування.

 

Чи подавати порожню декларацію з ЄП ІІІ групи?

Як бути тим платникам єдиного податку ІІІ групи, які не мали доходів у IV кварталі 2022 року?

Податківці дивляться на це так:

  • Якщо у І, ІІ, ІІІ та IV кварталах 2022 року доходів не було і ЄСВ не сплачувався протягом всього року, то декларацію з ЄП ФОП ІІІ групи за 2022 рік не подає, адже  декларувати за ці періоди немає чого. 
  • Якщо у  І, ІІ, ІІІ та IV кварталах 2022 року доходів не було, але ЄСВ сплачувався, потрібно подати річну декларацію з нульовими показниками та з ненульовим додатком 1.
  • Якщо доходи були у попередніх кварталах (І, ІІ, ІІІ квартали у будь-якій комбінації), і ці доходи вже були задекларовані у відповідних деклараціях, а у ІV кварталі доходів не було, то за рік теж потрібно подавати декларацію за принципом наростаючого підсумку, зазначивши там тільки фактично отримані доходи за попередні квартали. При цьому суми ЄП в рядках 12 та 13 декларації будуть однаковими, тож нарахування ЄП за IV квартал в рядку 14 не буде.

Так консультують податківці у ЗІР, категорії 107.01.07. 

Такий порядок діє в тому разі, коли ФОП протягом всього року не застосовував особливу ставку ЄП 2%. А у тих, хто застосовував, ситуація буде дещо інша (див. далі).

 

Як звітувати ФОПам, які протягом 2022 року застосовували звичайні ставки та особливу ставку ЄП 2%?

У багатьох ФОПів – платників ЄП ІІІ групи зараз виникає питання, чи потрібно їм подавати «підсумкову» декларацію з ЄП за 2022 рік за ставкою 5% чи 3%, якщо вони у 2022 році також застосовували і особливу ставку 2%?

Тут треба керуватись такими правилами:

  • якщо весь квартал ФОП застосовував звичайні ставки ЄП – 5% або 3%, за цей квартал він подає тільки «стандартну» квартальну декларацію для ФОП ІІІ групи;
  • якщо частину кварталу ФОП застосовував звичайні ставки ЄП, а іншу частину – особливу ставку 2%, то за цей квартал подається квартальна декларація з ЄП (за період до переходу на ставку 2%) та місячні декларації з ЄП за ті місяці, в яких ФОП застосовував ставку 2% (з дати переходу на ставку 2%);
  • якщо станом на кінець 2022 року ФОП застосовує особливу ставку ЄП 2%, а квартальні декларації за попередні квартали, в яких він застовував звичайні ставки ЄП, вже були подані, то декларацію за 2022 рік з дублюванням показників попередніх декларацій подавати не потрібно, оскільки на кінець року ФОП є платником ЄП за особливою ставкою 2% і вже не має обов’язку подавати «підсумкову» квартальну декларацію за IV квартал 2022 року.

 

Приклад 2. ФОП – платник ЄП ІІІ групи за ставкою 5% перейшов на особливу ставку ЄП 2% з 17 травня 2022 року. Склад його звітності з ЄП за 2022 рік буде таким:

  • Квартальна декларація з ЄП за І квартал 2022 року;
  • Квартальна декларація з ЄП за ІІ квартал 2022 року – наростаючим підсумком за період з 1 січня по 16 травня 2022 включно;
  • Місячна декларація з ЄП за ставкою 2%  за травень – за період з 17 по 31 травня 2022 року;
  • Місячні декларації з ЄП за ставкою 2%  за місяці з червня по листопад без додатків;
  • Місячна декларація з ЄП за ставкою 2%  за грудень з додатками 1 та 2 – за їх наявності;
  • Квартальні декларації з ЄП за ІІІ квартал 2022 року та за 2022 рік наростаючим підсумком не подаються. ЄП  за ставкою 5% вже нарахований і сплачений за підсумками декларацій за І та ІІ квартали 2022 року.

 

Приклад 3. ФОП – платник ЄП ІІІ групи за ставкою 5% перейшов на особливу ставку ЄП 2% з 8 листопада 2022 року. Склад його звітності з ЄП за 2022 рік буде таким:

  • Квартальні декларації з ЄП за І, ІІ та ІІІ квартали 2022 року;
  • Декларація з ЄП 2022 року – наростаючим підсумком за період з 1 січня по 7 листопада 2022 включно;
  • Місячна декларація з ЄП за ставкою 2%  за листопад – за період з 8 по 30 листопада 2022 року;
  • Місячна декларація з ЄП за ставкою 2%  за грудень з додатком 1 за його наявності;

Увага: за логікою, нарахування ЄСВ за 2022 рік ФОП мав би здійснити в додатку 1 до річної декларації з ЄП за ставкою 5% (за січень – листопад), та в додатку 2 до місячної декларації з ЄП за ставкою 2% (за грудень). 

Проте, як зазначають наші читачі, на практиці із таким закриттям року виникають проблеми: надходять квитанції про помилку (здвоєння звітності з ЄСВ), але як зробити це вірно, офіційних роз’яснень від ДПС наразі немає. Тому ми радимо зазначити відомості про ЄСВ за весь 2022 рік у місячній декларації за грудень у додатку 2. При цьому, як зазначено у примітках, у рядку 4 «Податковий (звітний) період», оскільки додаток подається за підсумками року, треба зазначити цифри «12» та «2022». 

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»