• Посилання скопійовано

Як 4-та група ЄП звітує за 2023 рік: правила для ФОП та ЮО

Декларацію з ЄП за 2023 рік платники 4-ї групи повинні подати до 20 лютого (включно). Що це за звіт і які правила його складання, читайте далі

Як 4-та група ЄП звітує за 2023 рік: правила для ФОП та ЮО

Які сільгосптоваровиробники можуть подавати звітність

По-перше, ті сільгосптоваровиробники, які минулого року перебували на ЄП групи 4 і планують поточного року й надалі перебувати на цій системі оподаткування.

По-друге, ті сільгосптоваровиробники, які торік перебували на іншій системі оподаткування і бажають з початку 2023 року перейти на ЄП групи 4.

 

Це важливо!

Якщо сільгосптоваровиробник минулого року перебував на ЄП 1 — 3 груп, то для того щоб з 2023 року перейти на ЄП групи 4, потрібно було додатково до декларації з ЄП 4 групи на 2023 рік подати ще й заяву про перехід на іншу групу ЄП (тобто з 1, 2 чи 3 — на  4) — не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (пп. 298.1.5 ПКУ), тобто не пізніше ніж 16.12.2022 у разі переходу на ЄП групи 4 з 01.01.2023. Якщо таку заяву не подали, то перейти на ЄП 4 групи з 2023 року вже не вдасться. Навіть якщо платник і подасть декларацію з ЄП 4 групи на 2023 рік, податківці  його до 4-ї групи ЄП не переведуть.

Якщо платник перебував на загальній системі оподаткування, подавати заяву про перехід на ЄП не потрібно, а слід подати лише звітність, про яку йдеться нижче, у строк не пізніше 20.02.2023.

 

Наступний аспект: щоб бути платником ЄП групи 4, потрібно відповідати умовам, наведеним нижче.

 

Умови для юросіб

На ЄП групи 4 можуть перебувати юрособи-сільгосптоваровиробники, в яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75% (пп. «а» п. 4 п. 291.4 ПКУ).

Тобто для можливості перебування на ЄП групи 4 у 2023 році частку розраховують за показниками 2022 року.

Щоправда, внаслідок воєнних дій окремі юрособи, які планують бути на ЄП групи 4 у  2023 році, можуть не дотримати розміру частки 75%. Тоді їм може допомогти норма пп. 298.8.4 ПКУ, де сказано: якщо сільгоспчастка не перевищує 75% у зв’язку з виникненням обставин непереборної сили у попередньому податковому (звітному) році, то платник податку в наступному податковому (звітному) році може перебувати на ЄП групи 4. Такі платники для підтвердження статусу платника ЄП групи 4 подають податкову декларацію разом із рішенням обласних рад про наявність обставин непереборної сили та перелік суб’єктів господарювання, що потерпіли внаслідок таких обставин.

Отже, таким платникам слід спершу отримати сертифікат ТПП, який підтверджуватиме форс-мажорні обставини і їх зв’язок із недотриманням частки. Відтак звернутися до обласної ради за своїм місцезнаходженням для отримання рішення про форс-мажор. Обласна рада на черговому пленарному засіданні має ухвалити таке рішення, в якому буде зазначено перелік суб’єктів господарювання, що потерпіли внаслідок форс-мажору. Копію рішення слід долучити до декларації.

Перелік видів діяльності, під час здійснення яких підприємство не може бути платником ЄП групи 4, наведено в п. 291.5-1 ПКУ. Це, зокрема, суб’єкт господарювання, який станом на 1 січня базового (звітного) року має податковий борг, за винятком безнадійного податкового боргу, що виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) (див. пп. 291.5‑1.3 ПКУ). Також четверту групу ЄП заборонено для виробників декоративних рослин, для тих, хто розводить диких тварин і птахів, реалізує хутряні вироби і хутро, а також суб’єктів у галузі птахівництва — за умов, прописаних у п. 291.5-1 ПКУ.

Крім того, юрособа може бути платником ЄП групи 4, якщо має у власності чи користуванні земельні ділянки, які належать до (див. п. 292‑1.1 ПКУ):

  • сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або
  • земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ).

 

Умови для ФОПів

На ЄП групи 4 можуть перебувати ФОПи, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону про ФГ, за умови виконання сукупності таких вимог:

  • здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільгосппродукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;
  • провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;
  • не використовують працю найманих осіб;
  • членами фермерського господарства такої фізособи є лише члени її сім’ї у визначенні ч. 2 ст. 3 Сімейного кодексу;
  • площа сільгоспугідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів ФГ становить не менше ніж 0,5 гектара, але не більше ніж 20 гектарів сукупно.

Як бачимо, для ФОПів частку сільгосптоваровиробництва не розраховують.

 

Визначення понять

Частка сільгосптоваровиробництва — питома вага доходу сільгосптоваровиробника, отриманого від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки, у загальній сумі його доходу, що враховується під час визначення права такого товаровиробника на реєстрацію як платника податку (пп. 14.1.262 ПКУ).

Сільгосптоваровиробник — юрособа незалежно від організаційно-правової форми або ФОП, яка займається виробництвом сільгосппродукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання (пп. 14.1.235 ПКУ).

Сільгосппродукція (сільгосптовари) — продукція/товари, що підпадають під визначення груп 1 — 24 УКТ ЗЕД, якщо при цьому такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також продукти обробки та переробки цих товарів (продукції), якщо вони були придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах) для продажу, переробки або внутрішньогосподарського споживання (пп. 14.1.234 ПКУ).

 

Щодо сільгосппродукції у племінній справі див. пп. 291.4.2 ПКУ.

 

Куди подавати звітність

Подають одночасно за двома адресами:

1) ДПС за місцезнаходженням платника (місцем перебування на податковому обліку);

2) ДПС за місцем розташування земельних ділянок.

Причому якщо земельні ділянки розташовані за місцезнаходженням платника, він подає два комплекти звітності до однієї податкової. Так само відповідає податкова на запитання в ЗІР (08.02.05): «Яку податкову декларацію платника ЄП четвертої групи потрібно подати ЮО — сільськогосподарському товаровиробнику, якщо земельні ділянки, що перебувають у власності та/або користуванні такого сільськогосподарського виробника, у тому числі на умовах оренди, розташовані в межах території одного органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням платника податку?».

Місцезнаходження визначається кодом КАТОТТГ. Тому якщо сільгосптоваровиробник має земельні ділянки на території чотирьох КАТОТТГ, а на податковому обліку перебуває на території з іншим КАТОТТГ, йому доведеться складати п’ять комплектів звітності, подаючи чотири за місцезнаходженням земельних ділянок і один за місцем податкового обліку.

 

За якою формою складають звітність

Форму декларації, разом із додатками затверджено Наказом №578. На 2023 рік подають форму, до якої внесено зміни Наказом №394. Код форми декларації для юросіб — J0138105, для ФОПів — F0138105.

Поряд із новими рядками, які з’явилися у новій формі декларації, маємо новий додаток 3, в якому розраховують загальне МПЗ за звітний рік (у разі подання декларації на 2023 рік — за звітний 2022 рік).

Разом із декларацією юрособи подають Розрахунок частки, форму якого затверджено Наказом №772. На 2023 рік подають форму, до якої внесено зміни Наказом №955. ФОПи цю форму не подають.

Склад звітності, яку подають юрособи

До ДПС за місцем перебування на податковому обліку подають (див. пп. 298.8.1 ПКУ):

1. Загальну декларацію на 2023 рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється ЄП, та/або земель водного фонду.

Це важливо!

На підставі загальної декларації ДПС здійснює реєстрацію платником ЄП. Тому загальна декларація — це ключовий елемент звітності платника ЄП групи 4. Якщо не подати цього пакета звітності, підприємство не зареєструють платником ЄП групи 4.

2. Відомості (довідку) про наявність земельних ділянок (додаток 1).

3. Розрахунок частки сільгосптоваровиробництва за 2022 рік.

 

Щодо Розрахунку сільгоспчастки

В оновленій формі Розрахунку з’явився новий рядок із доходом, на який слід зменшувати загальну суму доходу. Це рядок 3.7 «Сума доходу від курсових різниць за залишками грошових коштів на валютних рахунках, дебіторською заборгованістю за реалізовану сільськогосподарську продукцію власного виробництва та продуктів її переробки» — кредитовий оборот за субрахунком 714 «Дохід від операційної курсової різниці».

 

4. Розрахунок загального МПЗ (додаток 3). Подають тільки ті платники, які минулого, 2022, року також перебували на ЄП групи 4.

До ДПС за місцем розташування земельних ділянок подають:

1) Звітну декларацію на 2023 рік окремо щодо земельних ділянок за кожним кодом КАТОТТГ;

2) Відомості (довідку) про наявність земельних ділянок під кожну звітну декларацію (додаток 1);

3) Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва;

4) Розрахунок загального МПЗ (додаток 3). Подають лише ті платники, які минулого, 2022, року також перебували на ЄП групи 4.

На підставі звітних декларацій відображають нарахування ЄП в особовому рахунку платника. Тому юрособи обов’язково подають як загальну, так і звітну декларацію (з додатками), навіть якщо місце перебування на податковому обліку і місце розташування земельних ділянок мають один код за КАТОТТГ.

 

Особливості заповнення декларації юрособами

Про особливості заповнення такої декларації, додатка 1 та Розрахунку сільгоспчастки  ми писали позаторік — див. статтю «Заповнюємо декларацію ЄП групи 4» у «ДК» №05/2021. Відтоді майже нічого не змінилося. Тому тепер мова піде лише про зміни.

У розрахунковій частині декларації для юросіб з’явилося два нові рядки:

  • ряд. 4, до якого переносять показник із р.  4 графи 3 розділу ІІ додатка 3. Це додатне значення різниці між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених податків тощо;
  • ряд. 5, в якому відображають суму ЄП, нарахованого за поточний, 2023, рік, та значення в рядку 4. Така загальна сума має бути розподілена між кварталами 2023 року. Тобто додатну різницю додають до суми ЄП і разом зі сумою такого ЄП сплачують до місцевих бюджетів за місцем розташування земельних ділянок у порядку, прийнятому для сплати ЄП (див. п. 297‑1.7, 297-1.8 ПКУ).

Особливості заповнення додатка 3 розглянемо нижче.

 

Склад звітності, яку подають ФОПи

До ДПС за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку) (див. пп. 298.8.1 ПКУ):

1) Загальну податкову декларацію з ЄП на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється ЄП;

2) Відомості (довідку) про наявність земельних ділянок (додаток 1);

3) Відомості про суми нарахованого доходу та ЄСВ (додаток 2). Розраховують ЄСВ за 2022 рік. Не подають цей додаток особи, яких звільнено від нарахування і сплати ЄСВ. Не подають особи, які вперше у 2023 році реєструються платниками ЄП групи 4, адже подібний додаток такі особи подають із річними деклараціями з податку, на якому вони перебували до переходу на ЄП групи 4;

4) Розрахунок загального МПЗ (додаток 3). Подають лише ті платники, які минулого, 2022, року також перебували на ЄП групи 4.

 

Особливості заповнення декларації ФОПа

Про особливості заповнення такої декларації та додатків 1 і 2 ми писали торік — див. статтю «Декларація ФОПа на ЄП групи 4», у «ДК» №6/2022Повторимо тезово особливості заповнення декларації для ФОПів на 2023 рік з урахуванням зміненої форми декларації.

Якщо ФОП торік перебував на ЄП групи 4, у «шапці» декларації він робить позначки в полях «Загальна» та «Звітна». Якщо він стає платником уперше з початку 2023 року, робить позначки в полях «Загальна», «Звітна» та «Довідково».

У Розрахунковій частині декларації для ФОПа заповнюють:

  • рядок 12 і відповідні підрядки 12.1 тощо, рядок 13, в яких за категоріями земельних ділянок розраховують ЄП на 2023 рік;
  • рядок 14 — зазначають загальну суму ЄП, нараховану на 2023 рік, з розбиттям за кварталами;
  • підрозділ «Зобов’язання, визначені ФОП за підсумками звітного (податкового) періоду 20__ року:» (графи з 15, 15.1, 15.2). У декларації, яка подають на 2023 рік, відображають показники звітного року — 2022. Таким чином, показники цього підрозділу заповнюють лише особи, які минулого, 2022, року були платниками ЄП групи 4;
  • рядок 15. Сума значень у рядках 15.1 і 15.2. Це загальна сума податкового зобов’язання з ЄП, нарахована за 2022 рік;
  • рядок 15.1. Тут зазначають суму ЄП, нараховану за 2022 рік. Тобто це значення рядка 14 декларації минулого, 2022, року;
  • рядок 15.2. Сюди переносять показник р.  4 графи 3 розділу ІІ додатка 3. Це додатне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених податків тощо за минулий, 2022, рік. На цю різницю, згідно з п. 297‑1.7 і 297‑1.8 ПКУ слід збільшити ЄП, нарахований за 2023 рік, сплачуючи до бюджету протягом 2023 року разом з ЄП за 2023 рік. Але чомусь у Розрахунковій частині для ФОПа немає рядка, в якому б додатна різниця включалася до складу ЄП за 2023 рік і розподілялася за кварталами, як це зроблено в Розрахунковій частині для юросіб. Чомусь додатна різниця додається до ЄП за минулий, 2022, рік і відображається в рядку 15. Тому як сплачувати цю різницю, незрозуміло. Рекомендуємо отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію;
  • рядок 17 (наводять суму ЄСВ, нараховану за минулий, 2022, рік, згідно з даними додатка 2 до цієї декларації). Заповнюють особи, які складали додаток 2.

Особливості заповнення додатка 3 розглянемо нижче.

 

Щодо НГО одиниці площі земельної ділянки

Базою оподаткування для сільгоспугідь є НГО 1 га таких угідь з урахуванням коефіцієнта індексації. А для земель водного фонду чи сільгоспугідь, за якими НГО не проведено, — НГО ріллі в області, з урахуванням коефіцієнта індексації (див. п. 292-1.1 ПКУ).

 

Про НГО ріллі в області

Таку НГО станом на 01.01.2020 наведено в додатку 15 до Методики №1147. Як зазначено вище, для сільгоспугідь за 2020, 2021 і 2022 роки коефіцієнт індексації становить 1,0. Тому для розрахунку податку можна брати наведену там НГО без індексації.

 

Індекси для сільгоспугідь з 2016 до 2022 року становлять 100%, тобто 1,0 (див. п. 8, 9 підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ).

Тож коефіцієнт для 2022 року становить 1,0. Тому якщо особа була платником ЄП групи 4 минулого року, можна взяти НГО, з урахуванням індексації, з декларації минулого року.

Але НГО могла змінюватися. Або протягом року у власність чи користування могли бути отримані нові ділянки. Або особа вперше стає платником з 2023 року.

Тоді можна отримати витяг про НГО земельних ділянок в один із таких способів — через:

 

Заповнення додатка 3

У цьому додатку розраховують мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) за звітний рік. Подаючи декларацію за 2023 рік, у додатку 3 розраховують МПЗ за 2022 рік.

Додаток 3 разом із декларацією на 2023 рік подають особи, які були платниками ЄП групи 4 минулого, 2022, року. Ті особи, які щойно переходять на ЄП групи 4 з початку 2023 року, додаток 3 не подають. А от як звітувати з МПЗ особам, які торік були на ЄП групи 4, а з початку року перейшли на іншу систему оподаткування, невідомо. Рекомендуємо отримати з цього питання консультацію у ДПС.

Про особливості розрахунку МПЗ ми писали, наприклад, у ДК №1-2 від 10.01.2022, у статтях: «Мінімальне податкове зобов’язання за землю»«Єдиний податок 4-ї групи: зміни за Законом №1914».

Відповідно до пп. 14.1.114-2 ПКУ мінімальне податкове зобов’язання — мінімальна величина податкового зобов’язання зі сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних із виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до цього Кодексу.

Визначають МПЗ згідно з нормами ст. 38-1 ПКУ.

Особливості визначення різниці між загальною сумою МПЗ і сумою сплачених податків для платників ЄП групи 4 наведено в п. 297‑1.5 — 297-1.8 ПКУ.

У розділі І додатка 3 розраховують загальну суму МПЗ (див. таблицю 1). Дані наводять за кожною окремою земельною ділянкою, яка перебуває у власності чи користуванні платника.

Таблиця 1

Розрахунок загального МПЗ у розділі І додатка 3

Гр. Назва Коментар
2 Кадастровий номер земельної ділянки (за наявності) Зазначається номер, якщо він є
- Площа земельної ділянки, га (S) У гектарах із чотирма десятковими знаками
3 власна Якщо оформлено право власності
4 орендована Тут неточність. Не лише оренди, а й іншого користування — суборенда, емфітевзис, постійне користування
- Нормативна грошова оцінка земельної ділянки У гривнях із копійками (двома знаками після коми). НГО всієї ділянки
5 для земельної ділянки, НГО якої проведено (НГОд), грн НГО з урахуванням індексації станом на початок минулого року — 01.01.2022. Адже показники розраховуються за минулий рік. Індекси для сільгоспугідь з 2016 до 2022 року становлять 100%, тобто 1,0 (див. п. 8, 9 підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ)
6 для земельної ділянки, НГО якої не проведено (НГО), грн НГО 1 га ріллі по АРК або області (наприклад, згідно з додатком 15 до Методики №1147), з урахуванням індексації (див. попередній рядок), помножена на площу (в га) відповідної земельної ділянки
7 Коефіцієнт (К) Для юросіб для розрахунку за 2022 рік — 0,04 (див. п. 67 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Для ФОПів — 0,02 (пп. 38-1.1.3 ПКУ)
8 Кількість календарних місяців (М) Кількість календарних місяців, протягом яких у звітному році ділянка перебувала у власності чи користуванні. Якщо ділянка вибувала з використання серед місяця (що підтверджено держреєстрацією), то місяць вибуття не береться до розрахунку (див. п. 38-1.4 ПКУ). Якщо ділянка надходила у власність чи користування (що підтверджено держреєстрацією), місяць надходження вважається як цілий місяць
- МПЗ Розрахунок МПЗ здійснюється за наведеною формулою
9 земельної ділянки, НГО якої проведено, МПЗ = НГОд х К х М / 12 (графа 5 х графа 7 х графа 8 / 12), грн
10 земельної ділянки, НГО якої не проведено, МПЗ = НГО х S х К х М / 12 (графа 6 х графа 3 або 4 х графа 7 х графа 8 / 12), грн
11 Загальне МПЗ (ЗМПЗ) (ЗМПЗ = сума рядків 1.n граф 9 та/або 10), грн У рядку 2 визначають суму всіх МПЗ за графами 9 і 10. Суму цих останніх вносять до графи 11 рядка 2
12 20% витрат на сплату орендної плати земельних ділянок, грн Цей рядок заповнюють лише щодо земельних ділянок, орендодавцями яких є юрособи та/або які перебувають у державній чи комунальній власності. Сплачену орендну плату протягом року множать на 20%. Причому не враховують помилково чи надміру сплачену суму оренди (п. 297-1.5 ПКУ)

У розділі ІІ — різницю між загальною сумою МПЗ і сумою сплачених податків тощо (див. таблицю 2).

Таблиця 2

Розрахунок різниці між ЗМПЗ і сумою сплачених податків у розділі ІІ додатка 3

Ряд. Назва Коментар
01 Загальне мінімальне податкове зобов’язання (ЗМПЗ) Вносять показник із графи 11 рядка 2 розділу І цього додатка
02 Загальна сума сплачених податків, зборів, платежів протягом податкового (звітного) року, у т. ч. Сума показників рядків з 02.1 до 02.10. Це сума фактично сплачених протягом 2022 року податків тощо, строк сплати яких припадає на 2022 рік. Це в тому числі податки за періоди 2021 року, строк сплати яких припадає на 2022 рік. Сюди не включають податки, нараховані за 2022 рік, але строк сплати яких припадає на 2023 рік. Не включають сюди помилково чи надміру сплачені податки. Водночас згідно з п. 66 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ сюди включають податки тощо, сплачені у 2021 році за 2022 рік. Повний перелік податків, платежів наведено в п. 297-1.5 ПКУ
02.1 єдиний податок У п. 297-1.5 ПКУ не уточнюється, що тут має зазначатися виключно ЄП групи 4. Якщо платник протягом 2022 року перебував на іншій групі ЄП, то сюди включає весь такий сплачений ЄП
02.2 податок на прибуток У разі переходу в податковому (звітному) році на спрощену систему оподаткування із загальної. Тобто сплачений податок на прибуток за час перебування на загальній системі. Цей рядок можуть заповнювати лише юрособи
02.3 ПДФО ПДФО та ВЗ з доходів (чистого оподатковуваного доходу) від продажу (реалізації) власної сілгосппродукції у разі переходу в податковому (звітному) році на спрощену систему оподаткування із загальної. Цей рядок можуть заповнювати лише ФОПи
02.4 військовий збір
02.5 ПДФО з доходів фізосіб, які перебувають із платником єдиного податку у трудових або цивільно-правових відносинах ПДФО та ВЗ з доходів фізосіб, які перебувають із платником єдиного податку у трудових або цивільно-правових відносинах (крім доходів, сплачених за придбання товарів у фізосіб).
За буквального розуміння тут потрібно відображати ПДФО і ВЗ з доходів усіх працівників чи фізосіб за договорами ЦПХ, а не тільки тих, що безпосередньо пов’язані з вирощуванням сільгосппродукції на сільгоспугіддях, щодо яких визначається ЗМПЗ, чи обслуговуванням цих угідь. Але думка податкової з цього питання нам не відома. Тому зацікавленим платникам може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію
02.6 військовий збір з доходів фізосіб, які перебувають із платником єдиного податку у трудових або цивільно-правових відносинах
02.7 ПДФО з доходів за договорами оренди ПДФО та ВЗ з доходів фізосіб за договорами оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок, віднесених до сільгоспугідь, за податковий (звітний) рік.
У разі використання земельної ділянки на праві емфітевзису ПДФО та ВЗ, сплачені під час здійснення виплат за таким договором емфітевзису, щороку враховують у частці, розрахованій пропорційно до річної суми нарахованої амортизації на нематеріальний актив у вигляді права користування земельною ділянкою за договором емфітевзису (п. 297-1.6 ПКУ). Але тут не уточнено, чи можна для 2022 року брати частину оплати, здійсненої у попередніх роках. Чи лише оплату починаючи з 2022 року. Для зацікавлених платників рекомендуємо отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.
02.8 військовий збір з доходів за договорами оренди
02.9 земельний податок Земельний податок за земельні ділянки, віднесені до сільгоспугідь, які використовуються такими платниками для здійснення підприємницької діяльності (у разі переходу в податковому (звітному) році на спрощену систему оподаткування із загальної). Нагадаємо, що платники ЄП за певних умов звільнені від сплати цього податку (див. п. 4 п. 297.1 ПКУ). Тож якщо такі умови порушено і платник ЄП сплачує земельний податок, суму такої сплати тут не відображають
02.10 рентна плата за спеціальне використання води (у разі її сплати) Від сплати рентної плати за спецводокористування звільнено платників ЄП групи 4 (див. пп. 5 п. 297.1 ПКУ). Тому рентна плата може сплачуватися в разі перебування протягом року на інших системах оподаткування
03 20 відсотків витрат на сплату орендної плати Сюди переносять показник із рядка 2 графи 12 розділу І цього додатка
04 Різниця між сумою ЗМПЗ та загальною сумою сплачених податків тощо (01 - 02 - 03) (+/-) Додатне значення переносять до рядка 4 Розрахункової частини декларації для юросіб або до рядка 15.2 Розрахункової частини декларації для ФОПів

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»