• Посилання скопійовано

Зміни до декларації з ПДВ – зі звітності за квітень 2023 року

Мінфін вчергове оновив декларацію з ПДВ (нову форму застосовуємо, починаючи зі звітного періоду за квітень 2023 року). Маємо зміни у таблицях додатків 1 і 5, а також скасовано додаток 8!

Зміни до декларації з ПДВ – зі звітності за квітень 2023 року

Як ми повідомляли раніше у цій новині, Мінфін вніс зміни до податкової декларації з ПДВ. 

Зміни набирають чинності з 1 квітня 2023 року, тож вперше за новою формою ми будемо звітувати у травні 2023 року – за звітний період квітень. 

Зміни пов’язані з двома моментами: 

  1. бюджетна дотація сільськогосподарським товаровиробникам вже не надається з 1 січня 2022 року. Докладніше про це ми писали у цій новині. А саме, платники ПДВ – сільськогосподарські товаровиробники, внесені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації, за операціями з постачання власновиробленої сільськогосподарської продукції, здійсненими з 1 січня 2022 року, складають податкові накладні у загальному порядку (без зазначення у другій частині порядкового номера коду «2») та, починаючи з податкової декларації за січень 2022 року, не подають у складі декларації додаток 8 (ДС8). Це спричинило зміни у додатку 1 та скасування додатка 8; 
  1. з 1 січня 2022 року почало діяти звільнення від імпортного ПДВ, яке передбачене пп. 68.2 п. 68 підрозділу 10 розділу XX ПКУ для підприємств, зареєстрованих після 1 січня 2022 року у певних населених пунктах Волинської, Донецької, Луганської, Львівської областей. Звільнення стосується імпорту товарів такими підприємствами виключно для використання у власній виробничій діяльності, при цьому товари мають належати до товарних категорій з УКТ ЗЕД, перерахованих у пп. 68.2 п. 68 підрозділу 10 розділу XX ПКУ. Докладніше про це ми писали в цій аналітиці. Це спричинило появу нової таблиці у додатку 5.   

Зміни в самій декларації з ПДВ є суто технічними та не змінюють порядку її складання. 

 

Зміни у додатку 1 до декларації з ПДВ 

У додатку 1 наводять відомості про суми ПДВ, зазначені у ПН/РК, не зареєстрованих в ЄРПН, та відомості про податковий кредит (всі вхідні ПН та РК). Відповідно, він містить два розділи про податкові зобов'язання та про податковий кредит, у кожному з яких по дві таблиці. В усіх чотирьох таблицях додатка 1 змінили назву графи 5 – раніше вона мала назву «ознака здійснення с/г операцій». 

 

Таблиці 1.1 та 1.2 – незареєстровані податкові зобов’язання (ПН та РК на збільшення) 

У таблицях 1.1 та 1.2 (про незареєстровані в ЄРПН податкові накладні та розрахунки коригування) замість назви графи 5 «ознака здійснення с/г операцій» з’явилася назва «ознака здійснення операцій відповідно до п. 198.5 ст. 198 та п. 199.1 ст. 199 розділу V Кодексу» з приміткою про те, що у цій графі проставляють позначку "+" у разі здійснення операцій відповідно до п. 198.5 та 199.1 ПКУ. 

Тобто якщо платник ПДВ склав ПН/РК на підставах, передбачених п. 198.5 ПКУ та 199.1 ПКУ і не зареєстрував їх в ЄРПН, він відображає ці документи у таблицях 1.1 та 1.2 з позначками у графі 5. 

Ця зміна потягнула за собою зміни у горизонтальній структурі таблиць 1.1 та 1.2. Ці зміни показано у таблиці. 

Зміни у горизонтальній структурі таблиць 1.1 та 1.2 додатка 1 до декларації з ПДВ 

 
 
 
 
 
 

Було – до декларації за березень 2023 включно 

 
 
 
 

Стало – з декларації за квітень 2023 

 
 
 
 

Назва частини таблиці 

(в дужках – наш коментар) 

 
 

До яких рядків декларації переноситься показник 

 
 

Назва частини таблиці 

(в дужках – наш коментар) 

 
 

До яких рядків декларації переноситься показник 

 
 
 
 

Таблиця 1.1 – про незареєстровані ПН 

 
 
 
 

За операціями на митній території України, що оподатковуються податком на додану вартість за основною ставкою та ставками 7 % і 14 % 

(в першій частині таблиці ми наводили лише незареєстровані ПН, складені за загальними правилами) 

 
 

1.1 

1.2 

1.3 

 
 

За операціями на митній території України, що оподатковуються податком на додану вартість за основною ставкою та ставками 7 % і 14 %. 

Підсумок за цим рядком повинен дорівнювати різниці між загальною сумою складених ПН та загальною сумою зареєстрованих ПН, які включені до відповідних рядків декларації 

 
 

1.1 

1.2 

1.3 

4.1 (рядки з ознакою в гр.5)  

4.2 (рядки з ознакою в гр.5) 

4.3 (рядки з ознакою в гр.5) 

 
 
 
 

За операціями відповідно до пункту 198.5 статті 198 та пункту 199.1 статті 199  розділу V Кодексу 

(у другій частині таблиці ми наводили лише незареєстровані ПН, складені за загальними правилами) 

 
 

4.1 

4.2 

4.3 

 
 
 
 

Х 

 
 

Х 

 
 

За послугами, отриманими від нерезидента на митній території України 

Підсумок за цим рядком повинен дорівнювати різниці між загальною сумою складених ПН на послуги від нерезидента та загальною сумою зареєстрованих таких ПН  

 
 

6.1 

6.2 

 
 
 
 

Таблиця 1.2 – про незареєстровані РК 

 
 
 
 

Коригування податкових зобов'язань згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу 

 
 

7 

 
 

Коригування податкових зобов'язань згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу. 

Підсумок за цим рядком повинен дорівнювати різниці між загальною сумою складених РК на збільшення та загальною сумою зареєстрованих РК, які включені до відповідних рядків декларації 

 
 

7 

4.1.1 (рядки з ознакою в гр.5) 

4.2.1 (рядки з ознакою в гр.5) 

4.3.1 (рядки з ознакою в гр.5) 

 
 
 
 

За операціями відповідно до пункту 198.5 статті 198 та пункту 199.1 статті 199 розділу V Кодексу 

 
 

4.1.1 

4.1.2 

4.1.3 

 
 
 
 

За послугами, отриманими від нерезидента на митній території України 

 
 

6.1 

6.2 

 
 

За послугами, отриманими від нерезидента на митній території України. 

Підсумок за цим рядком повинен дорівнювати різниці між загальною сумою складених РК на збільшення на послуги від нерезидента та загальною сумою зареєстрованих таких РК 

 
 

6.1 

6.2 

 

Таблиці 2.1 та 2.2 – податковий кредит та його коригування 

Назву графи 5 в таблиці 2.1 «ознака здійснення с/г операцій» замінили на нову – «ознака здійснення операцій з придбання необоротних активів», і разом з цим з таблиці 2.1 видалено рядок, в якому отримувачі сільгоспдотації окремо наводили підсумок за ПН/РК, отриманими для здійснення с/г операцій. 

Тепер у підсумку таблиці 2.1 потрібно окремо визначати два проміжні підсумки за отриманими ПН: 

  • придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів – відповідно до позначок у графі 5; 
  • усього за касовим методом відповідно до п. 187.10 ПКУ – відповідно до позначок у графі 4. 

Загальний підсумок таблиці 2.1 повинен відповідати сумі показників рядків декларації 10.1, 10.2, 10.3, а також рядків 13.1, 13.2 (лише в частині ПН, не включаючи коригування податкового кредиту за послугами від нерезидентів, які відображені у таблиці 2.2). Звертаємо увагу, що у таблиці 2.1 немає окремого рядка для проміжного підсумку ПДВ за ПН, складеними платником ПДВ на послуги, що отримані ним від нерезидента, а у таблиці 2.2, яка призначена для РК, такий рядок є. 

Назву графи 3.2 в таблиці 2.2 «ознака здійснення с/г операцій» замінили на нову – «ознака здійснення операцій з придбання необоротних активів», і разом з цим з таблиці 2.2 видалено рядок, в якому отримувачі сільгоспдотації окремо наводили підсумок за ПН/РК, отриманими для здійснення с/г операцій. 

Тепер у підсумку таблиці 2.2 потрібно окремо визначати тільки один проміжний підсумок за отриманими ПН: придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів – відповідно до позначок у графі 3.2. 

На відміну від таблиці 2.1, у таблиці 2.2 є окремий рядок для проміжного підсумку сум ПДВ за РК, складеними до ПН на послуги від нерезидента.  

Загальний підсумок таблиці 2.2 повинен відповідати показнику рядка 14 декларації, а також рядків 13.1, 13.2 (лише в частині РК, не включаючи ПН за послугами від нерезидентів, які відображені у таблиці 2.1). 

 

Зміни у додатку 5 до декларації з ПДВ 

У пункті 14 розділу ІІІ Порядку № 21 уточнено, що додаток 5 подають у разі здійснення таких операцій: 

  • постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування ПДВ, — підприємствам та організаціям, що засновані громадськими організаціями осіб з інвалідністю; 
  • ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту обладнання та комплектуючих винятково для використання у власній виробничій діяльності та/або постачання товарів власного виробництва, звільнених від оподаткування ПДВ, — платникам податку, які одночасно відповідають критеріям, визначеним у п. 68 підрозділу 10 розділу XX ПК. Ці платники також заповнюватимуть нову таблицю 4 в додатку 5, яка має назву «Розрахунок окремих показників, визначених пунктом 68 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу». 

У новій таблиці 4 додатка 5 містяться два показники: 

  • Питома вага доходу, отриманого платником податку від реалізації продукції власного виробництва та продуктів її переробки, у загальній сумі доходу протягом звітного періоду становить понад 90 відсотків (%). Значення показника вказується з точністю до двох знаків після коми із заокругленням другого знака за загальновстановленими арифметичними правилами. 
  • Відмітка про наявність виробничих потужностей, розташованих виключно на території населених пунктів, зазначених у п. 68 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.  

Про те, як розрахувати питому вагу доходу від реалізації продукції власного виробництва та продуктів її переробки, ані п. 68 підрозділу 10 розділу XX ПКУ, ані Порядок №21 нам нічого не говорить, тому розбираємося самостійно.  

Отже, нам потрібно визначити питому вагу доходу, отриманого від реалізації продукції власного виробництва та продуктів її переробки, у загальній сумі доходу: 

Питома вага = Дп / Дз, 

де: Дп – дохід від реалізації продукції власного виробництва та продуктів її переробки за звітний місяць; 

Дз – загальна сума доходу платника за звітний місяць. 

Сума Дп – це сума всіх записів Дт 701 Кт 791 в частині реалізації продукції власного виробництва та продуктів її переробки, вже очищена від суми ПДВ, яка була нарахована записом Дт 701 Кт 641/ПДВ. 

Сума Дз – це загальна сума всіх доходів платника ПДВ, списана на 791 рахунок записами Дт 70, 71, 72, 73, 74 Кт 79, також вже очищена від ПДВ. 

Цей розрахунок питомої ваги потрібно буде робити кожного місяця, і кожного місяця він повинен перевищувати 90%. Якщо платник перестане відповідати всім критеріям п. 68 підрозділу 10 розділу XX ПКУ (у тому числі і критерію питомої ваги доходу), з наступного місяця він розраховує податки на загальних підставах. 

Приклад. ТОВ - платник ПДВ було зареєстроване в 2022 році і працює у Нововолинську Волинської області, має КВЕД 10.71 «Виробництво хліба та хлібобулочних виробів; виробництво борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок нетривалого зберігання». У квітні 2023 року ТОВ відповідає критеріям п. 68 підрозділу 10 розділу XX ПКУ і розраховує питому вагу за цей місяць. Дохід від продажу вищезазначеної продукції у квітні 2023 року становить 256 000 грн без ПДВ. У квітні ТОВ також отримало проценти за депозитом у банку (3 100 грн), орендну плату за приміщення, яке воно надає в оренду (12 000 грн без ПДВ,) та списало кредиторську заборгованість в сумі 7 600 грн. Загальна сума доходів ТОВ за квітень: 256 000 + 3 100 + 12 000 + 7 600 = 278 700 грн. Питома вага = 256 000 грн / 278 700 грн = 91,86 % (з двома знаками після коми). 

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»