• Посилання скопійовано

Коли роботодавець може не подавати єдину звітність?

якщо немає об’єктів оподаткування або показників, які треба декларувати, то єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ можна не подавати, оскільки вона має статус податкової декларації! Тож, як вказано в Порядку №4, вона подається лише при нарахування доходів фізособам

Коли роботодавець може не подавати єдину звітність?

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Кам’янський регіон) нагадує, що відповідно до пп. «б» п. 176.2 ст. 176 розд. IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) до контролюючого органу за основним місцем обліку. Розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку – фізичній особі податковим агентом протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності із зазначених питань не допускається.

Окремо податківці зауважили, що податковий агент під час заповнення Розрахунку не вказує відомості щодо найманих працівників, якщо протягом звітного податкового періоду на користь цих працівників не нараховувався та не виплачувався дохід. Тож це випадок, коли є окремі нарахування по працівникам.

Від редакції: У суб’єкта господарювання немає найманих працівників (ні за трудовими, ні за цивільно-правовими договорами)

Позиція редакції: в цьому випадку суб’єкту господарювання не треба подавати єдину звітність. Адже виконуються обидві норми з невеличким бонусом: він не нараховує і не виплачує фізособам доходів і не має найманих працівників, навіть таких, що перебувають у безоплатних відпустках. Бонусом є те, що в такого СГ немає кадрової інформації для Реєстру застрахованих осіб (про прийняття на роботу, звільнення, назву посади, спецстаж працівників тощо). Тому і потреби подавати пустий Розрахунок немає.

Це повністю відповідає і загальному правилу, встановленому п. 49.2 ПКУ: платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. 

З цього правила випливає і зворотне: якщо немає об’єктів оподаткування або показників, які треба декларувати, то податкову декларацію можна й не подавати. А єдина «зарплатна» звітність (Розрахунок) з ПДФО, ВЗ та ЄСВ наразі має статус податкової декларації!

Позиція ДПСУ: в своїх розʼясненнях ДПС напряму цей варіант не розглядає, але в цілому з аналізу листа ДПСУ від 07.04.2021 р. №2123/0/99-00-04-02-01-09 видно, що він висновкам не суперечить позиції редакції. Принаймні, вимог подавати цілий пустий звіт податківці не висувають. Про це ми писали тут. Також в аналітиці наведені інші варіанти, коли подання пустої єдиної звітності є обовʼязком. Про це тут.

Джерело: ДПС у Дніпропетровській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»