• Посилання скопійовано

Нюанси подання Декларації з турзбору: аналіз від редакції

Коли та як подавати Декларацію з турзбору? Чи потрібно подавати її у разі відсутності показників? Як заповнювати колонку 2 та 3 розд. 1 Декларації? Як зазначати порядковий номер?

Нюанси подання Декларації з турзбору: аналіз від редакції

Хто є платниками туристичного збору? Хто є податковими агентами при справлянні туристичного збору? Чи є платниками туристичного збору особи з інвалідністю – нерезиденти та діти-нерезиденти віком до 18 років? Про це все ми писали тут. А зараз зупинимося на звітуванні з турзбору.

Згідно з пп. 268.7.1 ПКУ податкові агенти сплачують збір за своїм місцезнаходженням щокварталу, у визначений для квартального звітного періоду строк та відповідно до декларації з туристичного збору за звітний квартал, або авансовими внесками до 30 числа (включно) кожного місяця (у лютому – до 28 (29) включно) на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради.

Але податківці у своєму роз’ясненні в «ЗІР» підкреслили, що за п. 49.2 ПКУ платник податків зобов’язаний за кожен встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

Форма Декларації передбачає подання податковим агентом до ДПС звітності з туристичного збору, показники в якій відображаються не наростаючим підсумком, а окремо за кожен квартал. Невід’ємною частиною Декларації є додаток «Розрахунок № податкового зобов’язання з туристичного збору».

Декларацію за базовий звітний період, що дорівнює календарному кварталу, слід подавати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

І ще. У разі якщо податковим агентом протягом звітного кварталу господарська діяльність не проводилася, послуги з тимчасового розміщення в місцях проживання (ночівлі) не надавалися та відсутні показники, які підлягають декларуванню, то декларація за такий звітний квартал не подається.

 

Заповнення Декларації, на що звернути увагу

Колонка 2 розд. І 

Підпунктом 268.5.1 ПКУ встановлено, що згідно з рішенням Рад справляння збору може здійснюватися з тимчасового розміщення у таких місцях проживання (ночівлі):

а) готелі, кемпінги, мотелі, гуртожитки для приїжджих, хостели, будинки відпочинку, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, пансіонати та інші заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади;

б) житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімната, садовий будинок, дачний будинок, будь-які інші об’єкти, що використовуються для тимчасового проживання (ночівлі).

Перелік місць проживання (ночівлі) має оприлюднюватись на офіційному вебпорталі відповідної Ради.

Тому при заповненні колонки 2 «Місця проживання» розд. І додатка до Декларації вказуються найменування (за наявності) та адреса місць проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПКУ.

У колонці 3 «Загальна кількість діб розміщення у місцях проживання (ночівлі)» розд. І «Розрахунок податкових зобов’язань» додатка до Декларації зазначається загальна кількість діб проживання (людино-діб) за весь звітний період по всіх місцях (ліжко-місцях) у розрізі внутрішнього та в’їзного туризму (без урахування осіб, які не є платниками туристичного збору).

Рядок «порядковий №» декларації та номер розрахунку/додатка до неї

Згідно з приміткою 2 інформації до Декларації у рядку «порядковий №» заголовної частини Декларації зазначається номер Декларації арабськими цифрами починаючи з одиниці, послідовно за порядком зростання кількості поданих з початку року Декларацій.

Так, якщо це перша Декларація у звітному році, то подається Декларація з типом «Звітна», у полі «Звітна» якої проставляється позначка «Х», а в рядку «порядковий №» – «01».

Проте якщо після надання у поточному році «Звітної» декларації виникла необхідність уточнення або зміни об’єктів, бази оподаткування, податкових зобов’язань тощо стосовно цієї самої територіальної громади (код якої за КАТОТТГ зазначений у рядку 2 додатка до Декларації) до граничного терміну подання Декларації, то подається Декларація з типом «Звітна нова», у полі «Звітна нова» якої проставляється позначка «Х», а в рядку «порядковий №» – «02» (оскільки «Звітна» Декларація вже подана).

Порядковий номер розрахунку/додатка також наводиться починаючи з одиниці, послідовно за порядком зростання. Загальна кількість розрахунків/додатків дорівнює рядку 9 Декларації та залежить від кількості адміністративно-територіальних одиниць, на території яких суб’єкт господарювання є податковим агентом з туристичного збору.

 

Уточнення показників декларації з турзбору

У рядку 2 податкової Декларації з туристичного збору  заповнюється рядок 2.2 (зазначаються квартал, який уточнюється, та рік, квартал якого уточнюється), рядок 2.1 не заповнюється.

У рядку 1 додатка до Декларації заповнюється рядок 1.2 (зазначаються квартал, який уточнюється, рік, квартал якого уточнюється, та поле «Реєстраційний номер Декларації в контролюючому органі, що уточнюється»), рядок 1.1 не заповнюється.

Значення рядка 1.2 додатка до Декларації має дорівнювати значенню рядка 2.2 Декларації, а значення поля «Реєстраційний номер Декларації в контролюючому органі, що уточнюється» додатка до Декларації має дорівнювати значенню поля «Реєстраційний номер Декларації в контролюючому органі, що уточнюється» рядка 1 Декларації.

При цьому рядок 8.1 табличної частини декларації з туристичного збору з типом «Уточнююча» не заповнюється.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»