• Посилання скопійовано

Як фізособи-«єдинники» І та ІІ груп повинні зазначити авансові внески у декларації?

«Єдинники» І і ІІ груп, які сплачували ЄП, та ті, які мали сплачувати авансові внески з ЄП, але не сплачували їх, повинні відобразити їхні суми у графах «І квартал», «ІІ квартал», «ІІІ квартал» і «IV квартал» розділів ІІ або ІІІ декларації за 2023 рік

Як фізособи-«єдинники» І та ІІ груп повинні зазначити авансові внески у декларації?

На це запитання начальник Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Тарас Печора надав коментар-відповідь, що згідно з абзацом першим п. 295.1 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Форму податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 №578 зі змінами та доповненнями (далі – Декларація). 

Платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу Декларацію у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ПКУ, а також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників (абзац перший п. 296.2 ПКУ). 

Водночас тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше ніж до 01 серпня 2023 року, положення розд. XIV ПКУ застосовуються з урахуванням особливостей, визначених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ

Так, тимчасово, з 01 квітня 2022 року до 31 липня 2023 року пп. 9.1 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ було передбачено, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої групи мали право не сплачувати єдиний податок. 

При цьому такими особами Декларація не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого пп. 9.1 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ єдиний податок не сплачувався. 

Законом України від 30.06.2023 №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», який набрав чинності 01.08.2023, підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, згідно з яким установлено, що з 01 серпня 2023 року фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію.

При цьому такі особи не заповнюють Декларацію за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ єдиний податок не сплачувався.

Для таких платників єдиного податку, які скористалися правом не сплачувати єдиний податок, контролюючий орган не проводить нарахування авансових внесків з єдиного податку, визначене п. 295.2 ПКУ.

Податкові зобов’язання зі сплати єдиного податку нараховуються таким платникам єдиного податку за періоди, за які був сплачений єдиний податок, що відображені в Декларації.

Штрафні санкції та пеня за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку у порядку та строки, визначені ПКУ, до таких платників не застосовуються.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 №309 із змінами та доповненнями (далі – Перелік №309).

Відповідно до Переліку №309 визначаються дати початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації.

Норми п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не застосовуються з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому було проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження фізичної особи – підприємця на іншу, ніж зазначена в абзаці першому п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, територію України.

Отже, платники єдиного податку першої – другої груп, які не сплачували у 2023 році єдиний податок, скориставшись правом щодо несплати єдиного податку з 01.01.2023 до 31.07.2023, та які відповідно до п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ мали право не сплачувати єдиний податок, у графах «І квартал», «ІІ квартал», «ІІІ квартал» і «IV квартал» розділів ІІ або ІІІ річної Декларації за 2023 рік не зазначають інформацію в частині показників щомісячних авансових внесків з єдиного податку (у разі подання Декларації на паперових носіях графи прокреслюються, в електронному вигляді – не заповнюються).

При цьому платники єдиного податку першої і другої груп, які сплачували єдиний податок (не скористалися правом не сплачувати єдиний податок), та ті, яким необхідно було сплачувати авансові внески з єдиного податку, але не сплачували їх, зобов’язані відобразити суми таких сплачених/несплачених авансових внесків у графах «І квартал», «ІІ квартал», «ІІІ квартал» і «IV квартал» розділів ІІ або ІІІ річної Декларації за 2023 рік.

***

Читайте також: Звітування фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп за 2023 рік: на що звернути увагу?

Джерело: ДПС у Львівській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»