• Посилання скопійовано

Відпустка без збереження зарплати: чи показувати працівника в єдиному звіті?

Працівник увесь місяць перебував у відпустці без збереження зарплати. Чи сплачувати за нього ЄСВ у розмірі 22% від МЗП? Чи показувати його у звітності?

Відпустка без збереження зарплати: чи показувати працівника в єдиному звіті?

Чи потрібно працівника, який перебуває у відпустці без збереження зарплати, відображати у додатку 1 єдиної звітності?

З огляду на те, що трудові відносини під час відпустки працівника без збереження заробітної плати, яка триває цілий місяць, не перериваються, його відображають у додатку 1 єдиної звітності у тому місяці кварталу, в якому вона надана, таким чином:

  • у графі 13 зазначають кількість днів наданої відпустки без збереження зарплати;
  • у графі 14 — кількість календарних днів перебування у трудових відносинах;
  • у графи 05 — 08, 10, 21 — 24 заповнюють у звичайному порядку;
  • інші графи не заповнюють.

Крім того, зазначимо, що відповідно до пп. «б» п. 176.2 ПКУ податкові агенти зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізосіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (з розбиттям за місяцями звітного кварталу) до контролюючого органу за основним місцем обліку. Такий розрахунок подають лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку — фізособі податковим агентом — платником єдиного внеску протягом звітного періоду.

Тобто у додатку 4ДФ за відповідний місяць відображати працівника, який цілий місяць перебував у відпустці без збереження зарплати, не потрібно, за умови що немає нарахувань, виплат доходу та утримань ПДФО і ВЗ.

 

Чи потрібно сплачувати за працівника ЄСВ у розмірі 22% від МЗП?

Як зазначено у відповіді на попереднє запитання, за працівника, який цілий місяць перебуває у відпустці без збереження зарплати, ЄСВ не нараховують, бо немає нарахованого доходу.

 

Чи включати до рядків 101, 104 та 105 працівника, який перебуває у відпустці без збереження зарплати?

До рядка 105 «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату (крім осіб, яким у звітному періоді нараховано грошове забезпечення)» включають кількість працівників, інформація про яких відображена у додатку 1.

Проте до рядка 105 не включають працівників або інших фізосіб, за якими у зв’язку з відпусткою без збереження зарплати, перебуванням повний місяць на лікарняному, який буде оплачено наступного місяця, чи відсутністю доходу (бо відпусткові були нараховані у попередньому місяці) у додатку 1 зазначають лише кількість днів. Тобто працівника, який перебуває у відпустці без збереження зарплати, до рядка 105 не включають.

Щодо облікової та середньооблікової кількості штатних працівників, рядків 101 та 104, то працівника, який перебував цілий місяць у відпустці без збереження зарплати, включають до цих рядків на підставі пп. 2.5.7 Інструкції №286.

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»