• Посилання скопійовано

Новий звіт з ЄСВ та приклад заповнення: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Поговоримо про новації у звітності з ЄСВ: що саме змінилося та з якого періоду необхідно подавати оновлену звітність?



Порядок заповнення звітності з ЄСВ регламентує Наказ Мінфіну від 14.04.2015 р. №435. Змінами, які відбулися в червні 2018 року, а саме Наказом Мінфіну від 15.05.2018 р. №511, до звіту з ЄСВ внесено зміни та доповнення.

 

З якого саме періоду необхідно подавати оновлену звітність з ЄСВ?

Оновлені форми таблиці персоніфікації необхідно подавати, починаючи зі звітного періоду серпень 2018 року (тобто за серпень 2018 року до 20 вересня 2018 року).

Це підтвердила й ДФСУ, про що читайте тут>>

 

Які зміни відбулись у звітності з ЄСВ?

Зміни відбулись у наступних таблицях Додатку 4: таблиці 1, таблиці 5, таблиці 6 і таблиці 7.

Розглянемо покроково зміни кожної таблиці.

На слайді 1 ви бачите Таблицю 1 Додатку 4 з новими рядками. Зверніть увагу, третій підрозділ Таблиці доповнено новими рядками: 3.2.1, 3.3.1, 3.4.1. Це рядки, які відображають умовно присутню суму ЄСВ за звичайною ставкою на зарплату осіб з інвалідністю. Увага: нові рядки 3.2.1, 3.3.1, 3.4.1 не впливають на загальні суми, які зазначаються у третьому рядку цієї таблиці.

 

Приклад. На підприємстві загальний фонд оплати праці (ФОП) становить 210 тис. грн. Серед них для ставки 22% (тобто на фонд оплати праці, лікарняні, суми винагород за договорами ЦПХ) загальна сума ФОПу становить 200 тис. грн. Для пільгової ставки 8.41% ФОП представлено у сумі 10 тис. грн.

Нарахування ЄСВ за визначеними ставками становитимуть:

  • для 22% зобов’язання -  44 тис. грн;
  • для пільгової ставки 8.41% - 841 грн зобов’язання з ЄСВ.

Якби діяла звичайна ставка на фонд оплати праці осіб з інвалідністю, ми б мали замість 841 грн зобов’язань з ЄСВ 2200 грн. Зверніть увагу: сума зобов’язання («умовна» за ставкою 22%) не формує загального зобов’язання зі сплати для підприємства з ЄСВ (про що лектор говорила, підсумовуючи загальний результат зобов’язань з ЄСВ третього рядочку Таблиці 1).

 

 

Заповнення Таблиці 1 за результатами  прикладу (слайді 2)

У рядку 2 відображаємо зобов’язання розділено: окремо за фондом оплати праці за ставкою 22% (у рядку 2.1 — 200 000 грн) та  для підприємств, які застосовують пільгову ставку на зарплату осіб з інвалідністю,  у розмірі 8.41% (у рядку 2.2 10 000 грн).

Далі в рядку 3 бачимо нараховані зобов’язання, які відображено згідно з нашими розрахунками:

  • за загальною сумою ставки ЄСВ 22% — рядок 3.1 відображає 44 000 грн;
  • за пільговою ставкою з ЄСВ — рядок 3.2 (зобов’язання відображені у загальній згорнутій сумі рядка 3). Зверніть увагу, рядок 3.2.1 — це результат ставки 22% на зарплату осіб з інвалідністю, які ми умовно нарахували, у сумі 2 200 грн, в результатах нарахування ЄСВ не відображена.

Наступною зміною та суттєвим оновленням є Таблиця 5 Додатку 4. Серед вже існуючих колонок, додано нові: 12, 13, 14, 15, 16 та 19. На слайді 3 представлено оновлену Таблицю 5 Додатку 4 і її нові колонки.

Колонка 12 «Професійна назва роботи» має відповідати повністю назві Класифікатора професій.

Колонка 13 «Код ЗКППТР» може бути заповнена, а може бути і не заповнена, залежно від того чи проставлений цей код в Класифікаторі професій.

Колонка 14 «Код класифікатора професій» повинна 100%-во відповідати коду класифікатору професій згідно з професійною назвою роботи.

Колонка 15 відображає назву посади у 100%-му співпадінні з тим, як це прописано в трудовій книжці працівника. Виникає питання: звідки бухгалтеру знати як точно відображена назва посади працівника у трудовій книжці? Кому ж заповнювати Таблицю 5 — кадровику чи бухгалтеру?

Колонка 16 відображає документ-підставу про початок роботи та відпустку, кінець трудових або цивільно-правових відносин. Будьте уважними: відпустка потребує заповнення документа-підстави тільки про початок, документ-підстава про завершення відпустки в цій колонці не зазначається. При цьому в 11-тій колонці початку і закінчення такої відпустки (соціальної відпустки для догляду за дитиною до трьох років,  до шести років, відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами) зазначаємо як завжди - у відповідному місяці початку, у відповідному місяці закінчення.

Також 16 колонка відображає документ-підставу про переведення працівника на іншу посаду. Звідки бухгалтеру знати про документи-підставу  про переведення, відпустки? Інформацію цю, безумовно, має працівники кадрової служби. Хто ж має заповнювати Таблицю 5? Сподіваємось, кожне підприємство самостійно дійде висновку, хто буде і далі заповнювати оновлену Таблицю 5.

Нову колонку 19 «Військове звання»  заповнюють тільки ті підприємства, організації, де власне відбувається несення служби: військові частики, інші підприємства, де проходить військова, невійськова, альтернативна служба. 

На наступному слайді представлено два типи колонки 10

Тип 13 - всім відомий, це тип який використовуємо з метою донарахування ЄСВ до мінімального розміру.

Новий Тип 14  використовуватимуть бухгалтери в окремих випадках: коли у місяці звільнення працівникові буде сторнуватися зайво нараховані дні відпустки, які він використав у попередніх періодах. 

 

Важливі висновки

1. Вперше оновлений звіт з ЄСВ подається за серпень до 20 вересня 2018 р.

2. На зарплату осіб з інвалідністю в таблиці 1 додатку 4 нараховується ЄСВ 8,41% і «умовні» 22%, де «умовне» ЄСВ не підсумовується в рядок 3 «Усього».

3. Назви посад у таблиці 5 додатку 4 повинні 100% співпадати із посадами у трудових книжках працівників.

4. Новий тип «14» колонки 10 в таблиці 6 додатку 4 донараховує доплату ЄСВ до мінімального внеску за минулі періоди, але в окремих випадках.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202413
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242521
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023549