• Посилання скопійовано

Перевірки Держпраці – перша практика вересня: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Перевірки Держпраці розпочато. Як перевіряють та скільки штрафів вже нараховано?



До 1 вересня 2020 року за участю представників ДПС, Пенсійного фонду, Центру зайнятості, органів місцевої влади та самоврядування, Національної поліції тривала роз’яснювальна робота про заплановані інспекційні заходи Держпрацею.

А вже з 1 вересня 2020 року Держпраці розпочато масштабну інспекційну компанію щодо виявлення неоформлених трудових відносин. А саме - проведення інспекційних заходів у роботодавців, які мають найвищий ризик застосування незадекларованої праці.

Хто це? Це суб’єкти:

  • в яких обсяг наданих послуг/виконаних робіт не відповідає фактичній чисельності найманих працівників;
  • в яких відбулося зменшення кількості найманих працівників під час карантину та відсутня позитивна динаміка працевлаштування після пом’якшення карантинних заходів;
  • які приховують трудові відносини, замінюючи їх іншими видами цивільних або господарських відносин.

Наведений перелік  не є вичерпним, оскільки, як показала практика перевірок першого тижня вересня, районні масові прогулянки по усіх закладах міста (ресторани, кафе, бари, ринки, магазини тощо) стали яскравим прикладом виконання того, що контролююча робота ведеться.

Нагадаємо, що карантинний мораторій на перевірки, які здійснює Держпраці, не поширюється. Тому незалежно від продовження карантину до 1 листопада, інспекційні відвідування з 1 вересня набирають оберти.

Також хочемо нагадати що з 31 грудня 2019 року інспектування Держпраці проводяться без попередження і лише виїзні.

Також 27 травня діє новий порядок проведення планових перевірок з охорони праці та зайнятості. І вже з 23 липня неоформлених працівників перевіряють лише інспектори Держпраці, тобто без залучення органів місцевого самоврядування.

Чинне законодавство передбачає кримінальну, адміністративну та фінансову відповідальність за порушення законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин із найманими працівниками:

  • адміністративна відповідальність - це штраф від 8500 до 34000 грн;
  • фінансова відповідальність - штраф від 50000 до 150000 грн, залежновід умов та систем оподаткування.

На першому тижні перевірок роботодавців, включаючи ФОП, вже озвучені окремими учасниками подій цифри нарахованих штрафів та умови їх сплати.

Так, для прикладу, ФОП зі загальною системою оподаткування нарахували 100 000 грн за двох неоформлених працівників і одразу запропонували сплатити 50% суми штрафу. Нагадаємо, що такі новації виникли у ст. 265 КЗпП з 2 лютого 2020 року.

 

Якщо до вас вже завітала Держпраці - залишайте коментар та поділіться власним досвідом, чим завершилось ваше спілкування з інспекторами праці. Більш детально про перевірки Держпраці можна дізнатися на онлайн-семінарі 16-17 вересня.

 

Як Держпраці перевіряє?

Вітаються, надають посвідчення та, поки ведеться перша розмова, обов’язково запитають як вас звати, яку посаду ви займаєте. Для чого? Щоб знайти ваше прізвище і посаду серед оформлених працівників суб’єкта, що перевіряється. А якщо не знайшли - маємо штраф.

Далі пройдуть приміщенням, порахують кількість осіб. Якщо це ресторан чи бар, обов’язково зайдуть на кухню. Вони шукають налякані очі, які не розуміють, хто прийшов, і тоді починають опитування.

Анкети на папері - це спосіб опитування працівників. Ким працюєш, коли працюєш тощо. Пам’ятайте, заповнювати такі анкети - це право працівника, а не обов’язок.

Держпраці не є силовим органом, не може затримати. Отже, будь-яка особа вільна у своєму виборі та рішеннях. Тому може покинути приміщення мовчки, не надаючи жодних пояснень. Просто стати і піти.

Після опитування працівників інспектори Держпраці попросять надати документи щодо оформлення працівників, трудові договори, накази, повідомлення про прийняття, посадові інструкції, трудові книжки. Саме цей перелік є тим, який стосується мети перевірки, пошуку неоформлених працівників і перевірки правильності оформлення.

Інші кадрові та локальні трудові документи, які не стосуються напряму перевірки, Держпраці перевіряти не може під час таких позапланових заходів.

***

Читайте також:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242581
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551