• Посилання скопійовано

Нові штрафи за валютні операції: «7 хвилин» з Іриною Губіною

До кого застосовуватимуться штрафні санкції? За які порушення передбачено штраф? Який розмір штрафних санкцій?



Кабмін постановою від 26.05.2021 р. №524 затвердив Порядок застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства. Він набрав чинності 29 травня 2021 року.

Зверніть увагу, що застосовується Порядок лише щодо порушень, які допускають юридичні особи при здійсненні валютних операцій. На фізичних осіб він не поширюється. Для них відповідальність визначена КУпАП. Також Порядок №524 не поширюється на випадки порушення граничних строків розрахунків за операції з експорту та імпорту товарів.

 

За які порушення відтепер юридичні особи можуть отримувати штраф?

У пункті 4 Порядку №524 вказано, що податкові органи застосовують до юридичних осіб штрафні санкції за кожен вид порушення вимог валютного законодавства, які встановлені Законом про валюту і валютні операції та/або визначених нормативно-правовими актами Національного банку.

Про що йдеться? Зокрема, про розрахунки на території України при:

  • проведені розрахунків за валютними операціями,
  • операції торгівлі валютними цінностями,
  • транскордонному переказі валютних цінностей,
  • здійснені окремих операцій в іноземній валюті;
  • здійсненні валютних операцій в умовах запровадження заходів захисту.

Але це не виключний перелік порушень. Загальний перелік наведено у Положенні про заходи захисту та визначенні порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженому постановою НБУ від 02.01.2019 р. №5. Тож наприклад, якщо юридична особа здійснює розрахунки на території України в іноземній валюті, то вона заплатить штраф у розмірі 25% від суми такої операції, адже ми знаємо, що єдиним законним платіжним засобом в Україні є гривня. А при повторному порушенні протягом року розмір штрафної санкції збільшується вже до 50%. Але не є порушенням розрахунки в іноземній валюті за операціями здійснення іноземних інвестицій, а також повернення іноземному інвестору прибутків, доходів, в тому числі дивідендів та інші операції, вказані у статті 5 Закону про валюту і валютні операції.

Зверніть увагу, що штрафні санкції можуть бути застосовані протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше, ніж через три роки з дня його вчинення. Це передбачено у статті 15 Закону про валюту і валютні операції. Днем виявлення порушення вимог валютного законодавства є дата складання акта документальної або фактичної перевірки юридичної особи. Але штрафні санкції застосовуються за кожне порушення вимог валютного законодавства. Тобто якщо під час документальної чи фактичної перевірки податковим органом встановлено декілька порушень валютного законодавства, то юридична особа заплатить штраф за кожен випадок такого порушення. І не забувайте, що на такі штрафи карантинний мораторій не поширюється. До того ж штраф нараховується у розмірі 25% від суми операції, перерахованої у валюту України за офіційним курсом НБУ на день здійснення такої операції. Штраф у розмірі 50% застосовується за повторне аналогічне порушення протягом року. Базою для нарахування санкцій також є сума операції, перерахована у валюту України за офіційним курсом НБУ на день здійснення цієї операції.

Між іншим, визначаючи розмір штрафних санкцій, Кабмін не скористався частиною 4 статті 14 Закону про валюту та валютні операції, яка, зокрема, дозволяє податковим органам застосовувати до юридичних осіб штраф у розмірі аж до 100% суми операції, проведеної із порушенням валютного законодавства. Тож наразі маємо трошки менший розмір штрафу, лише 25%, а вже повторний - 50%.

Розмір штрафу податковий орган буде вказувати у податковому повідомленні-рішенні, яке направляється юридичній особі після документальної чи фактичної перевірки. Суму штрафу слід сплатити протягом 10-ти робочих днів за днем отримання податкового повідомлення-рішення. Якщо ж юридична особа не погоджується з таким рішенням податкового органу, вона може оскаржити його в адміністративному або судовому порядку. Але у такому разі це слід зробити протягом 10-ти робочих днів, що настають за днем отримання платником податків податкового повідомлення-рішення.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»