• Посилання скопійовано

28 липня стане святковим днем – що треба врахувати бухгалтеру та кадровику: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Як визначатиметься норма робочого часу у червні та липні 2022 року? Як розраховуватимуться відпускні? Які нюанси нарахування страхових виплат?



24 серпня 2021 року Президентом України підписано Указ про щорічне відзначення 28 липня Дня Української Державності.

Крім цього, Президентом подано до Верховної Ради проєкт Закону №5864 «Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо встановлення святкового дня – День Української Державності». Цей законопроєкт визначено Президентом як невідкладний. А це означає, що він може бути включений до порядку денного найближчого пленарного засідання Верховної Ради і буде розглянутий позачергово.

Проєктом Закону передбачено, що він набере чинності з дня, наступного за днем його публікування. Тож цілком ймовірно, що вже у 2022 році будемо мати на одне свято більше та більше будемо відпочивати. Тобто з наступного календарного року щорічно матимемо не 11, а 12 святкових днів.

Але не забуваємо, що новий святковий день додає кадровикам і бухгалтерам нового клопоту. Насамперед обов’язково слід враховувати ці зміни при визначенні норми робочого часу (наприклад, у липні 2022 року). Адже у зв’язку з додатковим святковим днем кількість робочих днів у липні зменшиться з 21 до 20, як і кількість робочих годин при 40-годинному робочому тижні зі 168 до 159. І так залишиться, якщо не враховувати розпорядження Кабміну від 26.08.2021 р., яким надано рекомендації про перенесення у 2022 році таких робочих днів:

  • з понеділка 7 березня на суботу 12 березня;
  • з понеділка 27 червня на суботу 2 липня.

Таке перенесення впливатиме на розрахунок норми робочого часу як для червня, так і для липня 2022 року. Рішення про перенесення робочих днів приймає приватне підприємство самостійно.

Та це ще не все. У 2022 році новий святковий день, 28 липня, припадає на четвер. Тож слід враховувати вимоги статі 53 КЗпП, яка передбачає, що напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні. Зрозуміло, що це не стосується працівників, для яких діє скорочена тривалість робочого часу, неповний робочий час чи змінна робота.

Важливо не забувати про новий святковий день при розрахунку відпускних у 2022 році. Адже відповідно до статті 5 Закону «Про відпустки» святкові дні не враховуються при визначенні тривалості щорічних відпусток і додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи. Також святкові дні не враховуються при наданні одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, яку з цього року передбачено у статті 19-1 Закону «Про відпустки».

Отже, визначаючи кількість днів вказаних відпусток, на період яких буде припадати 28 липня, цей день не будемо враховувати. Тож новий святковий день вплине на розмір середньоденного заробітку для оплати часу відпусток або для нарахування компенсацій за невикористані відпустки, якщо цей день припадатиме на розрахунковий період. Адже при обчисленні середньої заробітної плати відповідно до Порядку №100 кількість календарних днів розрахункового періоду визначається без врахування святкових і неробочих днів, встановлених законодавством. Але зверніть увагу, що при нарахуванні лікарняних та декретних святкові та неробочі дні не впливають на розрахунковий період, адже відповідно до Порядку №1266 при нарахуванні страхових виплат розрахунковий період зменшується лише на кількість календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин. А такими причинами є виключно тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, а також відпустка без збереження заробітної плати.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»