• Посилання скопійовано

Зарплатна звітність у 2022 році буде щомісячною?! – «7 хвилин» з Юлією Кловською

Яка періодичність та строки подання звітності? Чи потрібно буде подавати проміжну звітність? Чи зміниться форма розрахунку?



30 вересня на сайті Верховної Ради України зареєстровано урядовий законопроєкт №6120 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб», яким передбачена низка змін до Податкового кодексу та, у разі його прийняття до кінця поточного року, замість квартальної форми звітування і зарплатної відомості буде введене щомісячне подання єдиної звітності. Тобто податкові агенти повинні будуть подавати цю звітність за підсумками кожного місяця.

В які строки будемо подавати об’єднаний зарплатний місячний звіт? Підпунктом 49.18.1 ПКУ передбачено, що податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий період), що дорівнює календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Тобто подавати податковий розрахунок будемо щомісяця протягом 20 днів після закінчення звітного місяця. В разі прийняття законопроєкту бухгалтерам доведеться нелегко, адже звітуватися з зарплати у лютому 2022 року будемо двічі. До 9 лютого 2022 року за четвертий квартал 2021 року та до 21 лютого за січень 2022 року. Нагадуємо, якщо останній день строку подання звітності припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний день, що настає за вихідним або святковим днем.

Які ж плюси очікуються від прийняття цього законопроєкту на думку урядовців? Наприклад, у роботодавців, у разі прийняття законопроєкту №6120, відпаде необхідність у формуванні та поданні проміжних довідкових звітів. Нагадаємо, що перехід з 1 січня 2021 року на квартальний період звітування з ЄСВ призвів до значного відстрочення у внесення відомостей щодо застрахованих осіб у систему персоніфікованого обліку. Щоб не затримувати нарахування пенсій і виплат соцстрахування зараз передбачене подання такої проміжної звітності. Так, податковий розрахунок зі статусом звітний довідковий подаємо на кожну застраховану особу окремо. Погодьтеся, не дуже зручно і клопітно.

І наостанок зазначимо, що у пункті 2 Розділу ІІ законопроєкту №6120 передбачено, що Кабмін, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади протягом 6 місяців з дня опублікування закону повинні привести власні нормативно-правові акти у відповідність із цим законом. А отже, крім змін у Податковому кодексі будемо чекати на зміни у наказі Мінфіну від 13 січня 2015 року №4. А це означає, що форму податкового розрахунку та Порядок її заповнення знову буде змінено.

Підіб’ємо підсумки. Перше, у разі прийняття законопроєкту №6120 єдина зарплатна звітність подаватиметься щомісячно. Друге, строк подання зміниться з 40 до 20 календарних днів. Третє, подавати Звітну Довідкову не потрібно буде.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»