• Посилання скопійовано

Кримінал за ПДВ: що варто знати бухгалтеру? – «7 хвилин» з Андрієм Савенком

Як кваліфікує шахрайство з ПДВ Кримінальний кодекс? Якою є відповідальність за шахрайство з ПДВ? Які повноваження детективів Бюро економічної безпеки?



22 листопада президент підписав Закону України від 17.11.2021 р. №1888-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України та пов’язаного з цим удосконалення роботи деяких держаних правоохоронних органів».

На що варто звернути увагу, якщо маєте справу з бюджетним відшкодуванням ПДВ? Як вказано у пояснювальній записці, у Кримінальному кодексі України вводиться відповідальність за шахрайство з ПДВ, як окремий вид кримінального правопорушення, розслідування якого віднесено до компетенції Бюро економічної безпеки України. Крім того, відбувається визначення окремого складу злочину щодо шахрайства з ПДВ, що надасть можливість ефективного розслідування фактів розкрадання або заволодіння бюджетними коштами у вигляді відшкодування ПДВ, а також дозволить уникати суперечності між правоохоронними органами підчас визначення складів злочинів за ст. 191 Кримінального кодексу України. Тобто з наведеного можна зробити висновок, що за певних умов справи щодо шахрайства з ПДВ будуть належати до компетенції Бюро. Ми не будимо обговорювати всі зміни щодо порядку роботи Бюро, а зосередимось саме на статті 191 Кримінального кодексу, оскільки саме її будуть застосовувати детективи при виявленні достатніх підстав.

Що ж саме прописано у статті 191 ККУ?

Частина 1. Привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, – карається штрафом від 2000 до 5000 н.м.д.г. (а це від 34 тис. до 85 тис. грн) або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 4 років, або позбавленням волі на строк до 4 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років чи без такого.

Частина 2. Привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем – карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Частина 4. Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені у великих розмірах (сума збитків перевищує 283 750 грн), – карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Частина 5. Дії, передбачені частинами першою, другою, третьою або четвертою цієї статті, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою, – караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Детективи Бюро здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених статтею 191 Кримінального кодексу:

  • якщо предметом кримінального правопорушення є бюджетне відшкодування з ПДВ;
  • якщо досудове розслідування таких кримінальних правопорушень не віднесено до підслідності ДБР чи НАБУ;
  • якщо розмір предмету такого кримінального правопорушення або завданої ним шкоди становить від 500 до 200 тис. розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (до речі, з 1 грудня 2021 року ця сума складатиме 2 481 грн), встановленого законом на час вчинення кримінального правопорушення, та його вчинено службовою особою державного органу, органу місцевого самоврядування, суб’єкта господарювання, у статутному капіталі якого частка державної або комунальної власності перевищує 50%.

Таким чином, сам закон здебільшого стосується запровадження інституту детективів Бюро економічної безпеки України та стосується законодавчих змін до адміністративного, кримінального та кримінально-процесуального законодавства в частині визначення статусу нових суб’єктів кримінального провадження, їх повноважень та дослідності їм кримінальних правопорушень. Закон набирає чинності з дня наступного за днем його опублікування, але не раніше дня оголошення Кабінетом міністрів України про початок діяльності Бюро економічної безпеки України.

Підсумки. Детективи Бюро починають досудове розслідування, якщо предметом є бюджетне відшкодування ПДВ. Відбувається воно за умови неналежності такого розслідування до підзвітності ДБР чи НАБУ. Розмір предмета кримінального порушення або завданої шкоди становить від 1 240 500 грн до 4 962 000 грн. Відповідальність застосовується до службових осіб державних органів, органів місцевого самоврядування, суб’єкта господарювання у статутному капіталі якого частка державної або комунальної власності перевищує 50%.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»