• Посилання скопійовано

Як ФОПам вести облік доходів і витрат у 2022 році: «7 хвилин» з Іриною Губіною

Подивившись відео, ви дізнаєтесь про нововведення щодо форми обліку доходів та витрат, практику переходу на нову форму обліку, а також як вести облік сільгосппродукції з початку цього року



Для платників єдиного податку 3 групи, які є платниками ПДВ, «не довго музика грала». Ми з вами пропрацювали 2021 рік, ведучи облік як нам заманеться. Проте з 2022 року, якщо ми є платниками ПДВ і платниками 3 групи, то нас чекає нововведення у вигляді типової форми.

Типову форму затверджує Мінфін. Власне, ми з вами і раніше так працювали. За типовою формою зараз працюють підприємці на загальній системі. Тому будемо чекати на появу такої типової форми.

Хто пам’ятає історію 2021 року з платниками на загальній системі? Скільки ми чекали типової форми? Отримали ми її на День бухгалтера, 16 липня. Хоча також мали почати працювати з 1 січня. Тому платники єдиного податку з ПДВ, будьте пильні. Тому що, коли з’явиться ця форма (а я впевнена, що раніше квітня вона не з’явиться, тому що навіть у проєкті її ніде немає) ми маємо відразу перейти до цієї форми.

І  от готуючись до наших зустрічей, я передивлялася роз’яснення податківців і наткнулася на роз’яснення вже кінця року щодо переходу для загальної системи на типову форму. Податківці жодних моментів, пов’язаних зі закінченням періоду, не зазначили. От 16 липня настало – переходьте, будь ласка, на типову форму.

За методом аналогій, платники єдиного податку 3 групи готуйтеся до того, що у нас буде така ж ситуація, якщо з’явиться типова форма і це буде, наприклад, 15, 14, 20 число якогось місяця року, то ми маємо закрити цей регістр довільний і перейти вже на облік операцій за типовою формою.

Важливе нововведення для ФОП - платників єдиного податку 3 групи, які ведуть облік та мають власну сільгосппродукцію - облік доходів і витрат від виробництва такої продукції. Він має вестися окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів діяльності. Ось тут нічого не сказано щодо того, в якій формі. Чи це буде типова форма? Адже якщо я на третій групі і у мене є власна сільгосппродукція, то це не означає, що я є платник ПДВ, в мене є якась типова форма. Тобто я можу бути не платником, вести в довільній формі облік, але вести його окремо.

Чому це є потрібним, необхідним (до речі, і для загальної системи таке ж зауваження є), що власне сілгосп має вестися окремо? Тому що ми далі будемо розглядати мінімальне податкове зобов’язання, новий, скажімо так, податковий платіж, який пов'язаний зі сільгоспземлями. Для того, щоби коректно сформувати податкове зобов’язання щодо мінімального податкового зобов’язання, ми маємо ось цей облік виокремити.

Тому будемо думати разом, як цю форму налаштувати, як вона має виглядати. Але вже з 1 січня 2022 року для себе ставте галочку, що має бути окремий облік власної сільгосппродукції. 

***

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»