• Посилання скопійовано

Податок на прибуток і фіндопомога – хто ризикує у 2022 році: «7 хвилин» з Іриною Губіною

Що нового в обчисленні податкових різниць у разі надання фіндопомоги? Як уникнути податкових ризиків надання фіндопомоги? Чи можна взагалі уникнути коригувань фінрезультату?



У нас з’явився пункт 140.5.10 ПКУ, згідно з яким фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб, які є платниками ПДФО), платникам податку, які є пов’язаними особами (у разі якщо отримувачем фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) задекларовано від’ємне значення об’єкта оподаткування за податковий (звітний) рік, що передує року, в якому отримано таку безповоротну фінансову допомогу (безоплатно надані товари, роботи, послуги), за умови що така допомога була врахована у складі витрат при визначенні фінансового результату до оподаткування), та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до пункту 44 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ, крім безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, для яких застосовується положення пп. 140.5.9 ПКУ.

Тобто з’явилося перерахування такої безповоротної фінансової допомоги пов’язаним особам у разі, якщо отримувачем фінансової допомоги, безоплатно наданих товарі/послуг, задекларовано від’ємне значення. І причому це від’ємне значення об’єкта оподаткування за податковий звітний рік, що передує року, в якому отримано. 

Дивіться, як це у часовому просторі буде виглядати. Якщо є нас двоє, я і пов’язана особа. Наприклад, пов’язана особа у 2021 році задекларує ось цей (дивіться на відео, - від ред.) четвертий рядок з мінусом і у 2022 році я захочу такій особі передати безповоротну фінансову допомогу. До речі, безповоротна фінансова допомога це не тільки гроші. Іноді так, але це можуть бути, наприклад, якісь маркетингові заходи, де я дійсно безоплатно передаю якісь товари для розповсюдження, це дилерська схема якась. Тобто треба дивитися ширше ніж просто перерахування грошей.

Дійсно, це може бути якась схема господарської діяльності. І якщо суб’єкт, який потенційно буде отримувати у 2022 році, в 2021 році в рядку 4 задекларує мінус, то це означає що я, як особа, яка передає (у випадку, якщо я врахувала в складі витрат цю допомогу, воно звісно має піти за бухгалтерськими стандартами на рахунок 949 наприклад), то я маю зробити сторнуючу різницю, тобто збільшити об’єкт оподаткування на суму такої допомоги.

Із порад, що можна сказати: це питання, які стосуються планування таких операцій, планування операцій в 2022 році. Особливо, коли ми кажемо про ситуацію, коли просто працюємо в межах господарської діяльності. Тому що, коли безповоротна фінансова допомога між пов’язаними особами, в нас йде моделювання фінансового результату і нам треба поганяти гроші, мені треба витрати, а пов’язаній людини нічого не буде, тому що в неї збитки, то ми - платники податку на прибуток, і я їй переводжу безповоротну фінансову допомогу. В неї трошечки збитки менші, в мене витрати, все добре, ми таким чином сформували необхідний результат. Це окреме питання.

Але може виникнути ситуація, коли, дійсно, в схемах господарської діяльності в мене є безоплатна передача, наприклад, розповсюдження рекламних зразків, якісь дилерські схеми і так далі. Ось тут може бути небезпека, тому що саме той факт, що той, хто отримує зараз у 2021 році буде збитковий, може призвести до коригування у того, хто надає. Це вже у 2022 році. Тому, будь-ласка, якщо є можливість спланувати і вплинути на майбутні операції 2022 року результатом 2021 року, подбайте про це. Тому що фінрезультат від’ємний минулого року - це також відносна новація між законопроєктами, тому що в первісній редакції законопроєкту №5600 цього не було і зараз ось такий перехід від минулого року на майбутній. Статус отримувача, чи є від’ємне значення, чи від’ємного значення немає.

І останній момент. Дуже часто ті, хто надають допомогу стикаються зі ситуацією (навіть бухгалтер сам каже): взагалі не хочу відображати це у витратах. Тобто у рядку 2 є, а в рядку 3 просто взяла і відсторнувала, умовно кажучи, ці витрати. Тому, якщо врахували у складі фінансового результату, то коригування буде. Якщо в фінансовому результаті не врахували, не відобразили, хоча це суперечить бухгалтерським правилам, то в цьому випадку у нас і не буде коригування.

 ***

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242571
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551