• Посилання скопійовано

Чи розблокують податкову накладну після врахування таблиці? Перевіряємо!

Порядок №1165 передбачає вичерпний перелік умов, які мають виконуватись для автоматичної реєстрації податкових накладних

Чи розблокують податкову накладну після врахування таблиці? Перевіряємо!

Таблиці даних платника податку - відомий інструмент у сфері розблокування податкових накладних. Порядок подання таблиці даних платника податку регулюється Порядком, затвердженим Постановою КМУ №1165 від 11.12.2019 (Порядок №1165). 

У червні 2023 року до нього було внесено суттєві зміни – запроваджено так звану автоматичну реєстрацію податкових накладних. Для багатьох платників це були очікувані зміни, однак на практиці все вийшло складніше. 

Перелік наявних у законодавстві критеріїв автоматичної реєстрації податкових накладних суттєво звужує кількість ситуацій, коли цю процедуру може бути проведено. Так, чекати автоматичне розблокування після врахування таблиці можна лише за наявності таких умов:

  1. платник не відповідає критеріям ризиковості платника податку;
  2. таблицю було враховано за рішенням регіональної або центральної комісії, а не в автоматичному режимі;
  3. таблицю не скасовано після її врахування і вона досі є діючою;
  4. реєстрацію податкових накладних зупинено саме за п. 1;
  5. операції не відповідають іншим критеріям ризиковості операції;
  6. податкові накладні, реєстрацію яких зупинено, містять лише код УКТЗЕД/ДКПП/умовний код, який зазначено у врахованій таблиці даних;
  7. реєстрацію податкових накладних зупинено ДО дня, коли таблицю було враховано. 

Важливо! Врахована таблиця даних платника податку починає працювати не одразу після прийняття відповідного рішення – на практиці її налаштування та верифікація в системі триває орієнтовно до 5 робочих днів.

     8. податкові накладні, складені і подані на реєстрацію не раніше попереднього календарного місяця перед врахуванням таблиці;

     9. щодо цих податкових накладних не розпочиналась процедура розблокування (не подавалось повідомлення);

   10. у день автоматичної реєстрації у платника достатньо ліміту.

Якщо  всі ці умови виконуються, то податкові накладні розблоковуються автоматично на п’ятий робочий день після врахування таблиці (після її верифікації). 

Якщо ж хоча б одна умова не виконується, на жаль, такі податкові накладні не підпадають під автоматичну реєстрацію і їх потрібно буде розблоковувати в «ручному» режимі.

Наталія Зозуля
співзасновник INSENTA

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»