• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18-23 січня

Знову про Відомість розподілу чисельності працівників, податківці про єдинників III групи і їх право залишатись такими у 2016-му році, важливе про штрафи за порушення трудового законодавства та онлайн-трансляція Великого річного семінару

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18-23 січня

Подавати чи не подавати? Вже другий тиждень це питання задають собі усі бухгалтери, а мова, звісно, про Відомість розподілу чисельності працівників за 2015 рік. Станом на минулий понеділок говорили, що так, подавати, а вже наступного дня ФСС НВВ на офіційному сайті оприлюднила роз’яснення, з якого випливало, що ні, подавати не обовязково. На місцях вже не знали що й робити, тому в останній день перед граничним терміном подання (який якраз сьогодні) з`явився новий лист: «у зв’язку із скасуванням класів професійного ризику виробництва з 01.01.2016 року та запровадженням фіксованої ставки ЄСВ у розмірі 22 % страхувальники мають право не подавати до робочих органів виконавчої дирекції Фонду відомість розподілу за 2015 рік». Отже, все ж не подаємо! Здається. Якщо знову не передумають.

Ще одні «гойдалки» минулого тижня. Вони стосувались платників єдиного податку ІІІ групи з доходом у 2015 році понад 5 млн грн. 18 січня ДФС України у своєму листі повідомила, що такі фізособи-підприємці  повинні з нового року перейти на загальну систему оподаткування; при цьому заява про відмову від «спрощенки» повинна бути подана не пізніше 20 січня 2016 року. Щодо юросіб-єдинників ІІІ групи думка податківців була невідома, але все йшло до того, що їх це теж стосується. Вже через день, на тлі бурхливих обговорень, з`явилось звернення підприємців, у якому вони просили податківців відкликати цей лист. І, на диво, ДФС оперативно змінила точку зору на діаметрально протилежну (див. лист ДФС України від 20.01.2016 №1867/99-99-17-02-02-17)! Такий самий підхід, як було зазначено на сайті ДФС, застосовується і для платників єдиного податку третьої групи - юридичних осіб. Зрештою, ще через два дні податківці повідомили, що ті платники єдиного податку, які вже встигли подати заяву про відмову від спрощеної системи у 2016 році, мають право її відкликати. Хеппі-енд!

ДФС нагадує... По-перше, що з 1 січня 2016 року суми пені та штрафів, передбачені Законом про ЄСВ, підлягають сплаті протягом 10 календарних днів після надходження відповідного рішення. По-друге, що з того ж 1 січня для складання податкової звітності з плати за землю використовується нова форма податкової декларації. (Для полегшення її заповнення податківці підготували та оприлюднили докладний алгоритм). По-третє, ДФСУ розповіла про основні зміни в оподаткуванні податком на прибуток у 2016 році (зокрема, щодо щоквартального декларування податку на прибуток та відміни щомісячних авансових внесків). Ще з 1 січня для складання податкової звітності рентної плати використовується нова форма податкової декларації. Тому (і це вже по-четверте) податківці розказали, як заповнити і декларацію, і додатки до неї.

А ми нагадуємо про штрафи за порушення трудового законодавства. За це (зокрема, за непроведення індексації), крім адмінштрафів, передбачено застосування і фінансових санкцій — від 1 до 30 мінімальних зарплат. Все це було запроваждено ще 1 січня 2015 року, але при перевірках інспекцій з праці за 2015 рік застосовувались тільки адмінштрафи — все тому, що порядок накладення фінансових штрафiв вiдповiдно до ст. 265 КЗпП дотепер перебуває на узгодженнi iз зацiкавленими держорганами. Але вiдсутнiсть документу сьогоднi не звiльняє вiд вiдповiдальностi суб'єктiв господарювання в майбутньому: строків давностi для притягнення суб'єктiв господарювання до вiдповiдальностi згідно ст. 265 КЗпП не зазначено. А отже, мають бути застосовані загальнi строки давностi, встановленi ст. 114 Податкового кодексу України (три роки).

Все необхідне для подання звітності за IV квартал і 2015 рік: новини за темою, бланки, довідники, консультації, добірки публікацій «Дебету-Кредиту» з питань підготовки та подання окремих видів звітності. Фахівці редакції підготували тематичну сторінку, яка допоможе вам зорієнтуватись в переліку змін та не пропустити жодної з них. До речі, на вічне питання «чи можна не декларувати збитки за наслідками року?» у нас є розгорнута відповідь — ось тут. Якщо коротко: дані з фінзвітності тепер напряму впливають на значення об’єкту оподаткування податком на прибуток. Тож який фінансовий результат отримано за даними бухобліку за наслідками 2015 року, такий і потрібно відобразити у Декларації з податку на прибуток. Це вимога закону.

Наостанок — майже традиційно — про семінари від редакції. Якщо Ви хочете дізнатись про усі зміни і нововведення, які нас зустріли у Новому році, але не маєте можливості відвідати наш звичайний семінар — дивіться його онлайн-трансляцію! 4 лютого о 10 ранку ми запрошуємо Вас на трансляцію Великого річного семінару. Це зручно (ви можете дивитись її прямо на своєму робочому місці), і зовсім недорого — усього від 297 грн. Крім цього, навіть якщо Ви не зможете дивитись прямий ефір, то у Вас є можливість подивитись доповіді у запису.
Замовляйте квитки прямо зараз!

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»