• Посилання скопійовано

Податківці розповіли про основні зміни в оподаткуванні податком на прибуток у 2016 році

Зокрема, докладніше зупинились на питаннях щодо щоквартального декларування податку на прибуток та відміни щомісячних авансових внесків

Податківці розповіли про основні зміни в оподаткуванні податком на прибуток у 2016 році

ДФСУ у листі від 18.01.2016 р. №1626/7/99-99-19-02-02-17 прокоментували основні зміни в оподаткуванні податком на прибуток, які набули чинності з 1 січня 2016 року, а саме:

 

1) Щодо щоквартального декларування податку на прибуток

Податковими (звітними) періодами для податку на прибуток  є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком.

Водночас для окремих категорій платників податку встановлено річний податковий (звітний) період, а саме:

  • платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;
  • виробників сільськогосподарської продукції;
  • платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 мільйонів гривень.

З ПКУ вилучено положення щодо подання податкової декларації за базовий звітний (податковий) рік до 1 червня року, наступного за звітним (податковим) роком.

Таким чином, за результатами діяльності за 2015 рік податкова декларація повинна бути подана:

  • протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного податкового кварталу, якщо базовим звітним (податковим) періодом для платника податку є календарний квартал;
  • протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, якщо базовим звітним (податковим) періодом є календарний рік.

Нагадаємо, що про це податківці уже інформували, а ми писали тут і тут.

Подання звітності з податку на прибуток за результатами діяльності за 2015 рік здійснюється за новою формою декларації. Нещодавно з цього приводу ДФСУ навіть видала велике роз'яснення ( лист від 04.01.2016 р. №102/7/99-99-19-02-01-17), який редакція прокоментувала тут >> 

Рекомендації щодо заповнення нової форми декларації можна прочитати в аналітичній статті тут >>>

 

2) Щодо відміни щомісячних авансових внесків з податку на прибуток

З 1 січня 2016 року щомісячні авансові внески з податку на прибуток підприємств не сплачуються.

При цьому, як зазначаэ ДФСУ, платники податку на прибуток підприємств сплачують до 31 грудня 2016 року авансовий внесок з цього податку у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року.

Розрахунок такого авансового внеску подається платником податку у декларації за три квартали 2016 року. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов'язань.

Якщо платник податків не сплачує узгоджену суму авансових внесків з податку на прибуток підприємств протягом строків, визначених ПКУ, він притягується до відповідальності у вигляді штрафу в розмірах, визначених статтею 123 ПКУ.

Отже, платники податку у січні - травні 2016 року не сплачують щомісячні авансові внески, нараховані у декларації за 2014 рік. Крім того, у декларації з податку на прибуток за 2015 рік розрахунок щомісячних авансових внесків у період з червня 2016 року по травень 2017 року не здійснюється та р. 26 декларації не заповнюється.

Проте платники, які за новими правилами у 2016 році подають податкові декларації за податкові (звітні) періоди квартал, півріччя, три квартали, рік, у декларації за три квартали 2016 року визначають авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі 2/9 податку на прибуток, який підлягає сплаті до 31 грудня 2016 року.

 

3) Щодо вимог для об'єднань та асоціацій об'єднань співвласників багатоквартирних будинків з метою визначення їх неприбутковими організаціями

Вимоги щодо передбачення установчими документами передачі активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юрособи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення) не поширюється на об'єднання та асоціації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.

 

4) Щодо зменшення податку на прибуток на суму нарахованого податку на нерухомість

Якщо платник податку на прибуток у звітному періоді не отримав прибутку, або сума податку менша за суму податку на нерухомість, залишок суми такого податку, не врахований у зменшення податку на прибуток поточного періоду, не переноситься на зменшення податку на прибуток наступних податкових (звітних) періодів.

 

5) Щодо коригування фінансового результату на доходи від участі в капіталі та дивіденди

Платники податку отримали змогу зменшувати фінансовий результат до оподаткування також на суму нарахованих доходів:

 - від участі в капіталі платників єдиного податку четвертої групи

 - у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від інших платників податків, які сплачують авансові внески з податку на прибуток при виплаті дивідендів.

Таке право надано платникам для врахування зазначених доходів у зменшення фінансового результату при розрахунку об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств у 2015 році.

 

6) Нові різниці для коригування фінрезультату до оподаткування на період дії закону щодо фінансової реструктуризації

На період дії закону щодо фінансової реструктуризації платник податку на прибуток:

1) зменшує фінансовий результат до оподаткування на суму доходів, визнаних ним відповідно до НП(С)БО та МСФЗ :

  • внаслідок списання йому податкового боргу, анулювання (прощення) та/або розстрочення (відстрочення) його зобов'язань;
  •  у зв’язку з розформуванням резервів внаслідок реструктуризації ним зобов'язань відповідно до плану реструктуризації, погодженого згідно із законом щодо фінансової реструктуризації, або плану санації;

2) збільшує фінансовий результат до оподаткування на одну третю частину суми доходів, визнаних у зв’язку із зменшенням (розформуванням) резервів, на яку зменшувався його фінансовий результат до оподаткування, в кожному з трьох років, наступних за роком, у якому було погоджено план реструктуризації або затверджено план санації;

3) не змінює фінансового результату до оподаткування:

  • на суму використаного резерву внаслідок анулювання (прощення) зобов'язання на умовах плану реструктуризації або плану санації;
  • на суму доходів та витрат, що визнаються відповідно до НП(С)БО та МСФЗ внаслідок реструктуризації зобов'язань на умовах плану реструктуризації або плану санації.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»