• Посилання скопійовано

Нова декларація з податку на прибуток – у роз’ясненнях від ДФСУ

Декларація вже не така й нова, адже затверджено її ще в 2015 році. Але вперше більшість платників податку на прибуток складатимуть її за звітний 2015 рік. Тому роз’яснення від податківців є своєчасним та корисним

Нова декларація з податку на прибуток – у роз’ясненнях від ДФСУ

ДФСУ у листі від 04.01.2016 р. №102/7/99-99-19-02-01-17 роз'яснило нюанси подання та складання нової декларації з податку на прибуток. Розглянемо його докладніше

За який період декларацію подавати вперше?

Тут – жодних сюрпризів, податківці діють за старою схемою «ми не встигли розробити і затвердити нову форму декларації заздалегідь, тому порушувати ПКУ платникам податку». 

В коментованому листі ДФСУ пояснює, що з 1 січня 2015 року кардинально змінилися підходи до визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток і старі форми декларацій з податку на прибуток не дають можливості визначити такий об’єкт. 

Тому, навіть не згадуючи про норми п. 46.6 ПКУ, податківці стверджують: перше подання звітності за новою формою декларації, затвердженою Наказом №897, здійснюється за результатами діяльності за 2015 рік.

Коли подавати декларацію?

Строки передбачалося в 2016 році змінити.  І дійсно, зміни відбулися, але нові строки подання декларації встановлено тільки за наслідками 2016 року (та його кварталів) і наступних періодів. Що ж з 2015 роком, а головне, чи однаковий строк подання Декларації для тих, хто подавав її протягом 2015 року у квартальні строки, і для тих, хто має подавати лише річну декларацію?

Щодо тих, для кого звітний період – календарний рік, податківці в коментованому листі не говорять нічого, тому звернемося до оновленої редакції ПКУ. 

Згідно з абзацем 11 п. 57.1 ПКУ у редакції 2015 року, декларація за базовий звітний (податковий) рік подається до 1 червня року, наступного за звітним (податковим) роком. Але з 01.01.2016 року цієї норми в ПКУ вже немає. Однак немає і спеціальних норм, які б встановлювали дату подання декларації саме за 2015 рік. То до якого ж числа слід подати Декларацію за рік тим, в кого звітним періодом є рік? 

На думку автора, за відсутністі спеціально встановлених строків, слід користуватися загальними, встановленими пп. 49.18.3 ПКУ  - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Тобто, до 29.02.2016 року включно. 

Для окремих платників, у яких, залежно від результатів діяльності, базовим звітним (податковим) періодом є  календарний квартал, подання декларації за відповідні звітні (податкові) періоди: квартал, півріччя, три квартали та рік здійснюється протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного податкового кварталу (пп.49.18.2 ПКУ). Тобто податкова декларація за 2015 рік подається платниками, що використовують базовий звітний (податковий) період квартал, до 09.02.2016 року включно.

Форма декларації

Сама по собі форма вже розглядалася нами раніше (дивіться тут). Вона затверджена наказом Мінфіну від 20.10.2015 р.  № 897. Ця декларація є уніфікованою, і подається майже усіма платниками податку на прибуток. Крім, як зазначає ДФСУ у коментованому листі:

-неприбуткових установ і організацій, яким за 2015 рік доведеться подавати Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій, форма якого  затверджена наказом  Міндоходів від 27.01.2014  № 85;

-постійних представництв нерезидента, яким за 2015 рік доведеться подавати Розрахунок податкових зобов'язань з податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво, за формами, затвердженими наказом Мінфіну від 25.06.2013 р. № 610;

-платників податку на прибуток, які користувалися в 2015 році нульовою ставкою податку на прибуток, відповідно до п. 16 підр. 4 р. ХХ ПКУ, які подаватимуть за 2015 рік форму спрощеної податкової декларації, яка затверджена постановою  КМУ від 15.02.2012 р.  № 98.

Частково інформацію про нову форму декларації і додатки до неї ви знайдете і в самому коментованому листі.  

Але зверніть увагу, принаймні на три моменти, які обов’язково слід зазначити наприкінці самої декларації: 

-Інформація про наявність додатків до  Декларації відображається у відповідній таблиці «Наявність додатків» – у відповідних клітинках таблиці проставляється позначка „+”, крім клітинки під літерами „ПН”, у якій проставляється кількість поданих додатків  „ПН” до Декларації;

-Відомості про одночасне подання з Декларацією форм фінансової звітності – у відповідних клітинках таблиці проставляється позначка «+».  Адже, відповідно до п. 46.2 ПКУ платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Платники податку на прибуток, малі підприємства, віднесені до таких відповідно до ГКУ, подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність;

-Інформація про наявність прийнятого рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці  заповнюється у разі використання права на незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років) відповідно до пп.134.1.1 ПКУ. Отже, якщо ви маєте право не коригувати фінрезультат і бажаєте цього, ви маєте обов’язково зазначити про це наприкінці Декларації. 

Авансові внески в Декларації 

Відомо, що авансові внески з податку на прибуток в 2015 році мали два види: 

-у розмірі 1/12 минулорічного податку на прибуток, які сплачувалися платниками податку, які мали дохід більш як 20 млн. грн., 

-у розмірі 18% від суми дивідендів, яка перевищувала об’єкт оподаткування за період, за який платником податку виплачувалися дивіденди. 

Обидва ці види авансових внесків відображаються в додатку ЗП до Декларації і зменшують суму податку до сплати. Тут нічого нового, але є два моменти, які є перехідними і дуже цікавлять платників податку. 

З 01.01.2016 р. авансові внески з податку на прибуток в розмірі 1/12 відміняються (див.п 9 підр. 4 р. ХХ ПКУ). Залишається лише авансові внески при виплаті дивідендів (у попередній редакції), які не плануються заздалегідь, і один, тимчасовий,  який розраховувати в Декларації за 2015 рік не треба. Йдеться про норму нового п. 38 підр. 4 р. ХХ ПКУ: 

«Платники податку на прибуток підприємств сплачують до 31 грудня 2016 року авансовий внесок з цього податку у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року. Розрахунок такого авансового внеску подається платником податку у податковій декларації за три квартали 2016 року». 

Але коли робили діючу нову форму Декларації, відміну щомісячних авансових внесків навіть не планували. І відповідні рядки в цій Декларації є. То чи потрібно їх заповнювати? І як бути с переплатами авансових внесків, які виникли у попередніх звітних періодах? Чи можна їх відобразити в Декларації за 2015 рік? 

Щодо першого запитання ДФСУ поки що нічого не говорить. На думку автора, такий розрахунок, а отже, узгодження авансових внесків у розмірі 1/12 за наслідками звітного 2015 року робити не потрібно. Оскільки вони не будуть сплачуватися в 2016 році.

Щодо переплат з авансових внесків,  ДФСУ зазначає, що сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів підлягає зарахуванню у зменшення податкового зобов'язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за звітний (податковий) рік. Тобто за новими правилами не передбачено перенесення на наступні звітні (податкові) роки залишку суми авансових внесків при виплаті дивідендів, не зарахованих у зменшення податкового зобов'язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за звітний (податковий) рік.

Те саме, до речі, стосується і переплат авансових внесків у розмірі 1/12, які виникли у минулих роках. Сплата таких авансових внесків відображається в Декларації в додатку ЗП того періоду, коли вони були фактично сплачені. Якщо внаслідок такого відображення створюється переплата, вона відображається зі знаком «-» у рядку 19 Декларації. Цей показник також не переноситься до Декларації наступного звітного періоду. 

Але чи означає це, що ці переплати, не використані у зменшення податку до сплати в Декларації, згорають? Звісно, ні, вони обліковуються на інтегрованій картці платника податків як переплата з податку на прибуток, і не зважаючи на те, що не відображаються в Декларації надалі, фактично вони можуть використовуватися як джерело погашення грошового зобов’язання наступних звітних періодів, без заяви платника податку (див. оновлену редакцію п. 87.1 ПКУ).   

Виправлення помилок

Ми свого часу вже аналізували цю форму lекларації, зокрема, щодо виправлення помилок минулих звітних періодів в 2015 році>>>

Як і раніше,  виправляти помилки можна як в звітній формі lекларації (шляхом заповнення додатку ВП) і в уточнюючій формі lекларації (без заповнення такого додатку). Але те, що залишалося загадкою для платників податку, це те, як виправити в новій формі помилки, яких допустилися в декларації за попередніми формами? 

ДФСУ роз'яснює, що у  разі  самостійного виправлення в декларації за звітний 2015 рік помилок  за  звітні  (податкові)  періоди   до 1 січня 2015 року, у додатку ВП заповнюються показники таблиці 2, а у рядках таблиці 1 проставляються прочерки.

У разі самостійного виправлення помилок в уточнюючій декларації за звітні (податкові) періоди до 1 січня 2015 року платниками заповнюються рядки 27-28, 30-31, 32, 34-35, 36 та 38-39 Декларації, що відображають результат уточнення податкових зобов’язань.

Оскільки основні показники, що обраховуються для визначення об’єкта оподаткування за новими правилами, суттєво змінилися, то для самостійного виправлення помилок за новою формою за звітні (податкові) періоди до 1 січня 2015 року платники мають право скористатися нормами п. 46.4 ПКУ щодо подання доповнення до Декларації, яке може бути складено за довільною формою та буде використано контролюючим органом при аналізі показників такої декларації. У такому разі платник зазначає про цей факт у спеціально відведеному місці в Декларації, а доповнення до Декларації вважатиметься її невід'ємною частиною. 

Тобто, можна не розшифровувати, що саме виправляється у витратах і доходах за минулі періоді, а відобразити в Декларації лише результат коригування (у відповідних рядках для виправлень). Але за бажанням, можна подати разом із Декларацією пояснення у довільній формі. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»