• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25-30 квітня

Що нас чекає у травні; нові консультації від Держпраці (про трудові книжки і звільнення працівників) та від ДФС (про квартальну звітність з прибутку, електронні квитки та заповнення Форми №1-ДФ); новини від Мінфіну і Мінсоцполітики, а ще — податковий календар до кінця тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25-30 квітня

Що нас чекає першого (і не тільки) травня? Підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, нові тарифи на електрику та газ, нова форма Звіту про використання КОРО, звітність I кв. 2016 року... та багато іншого. Редакція «Дебету-Кредиту» підготувала спеціальний матеріал, у якому докладно описала: що ж чекає на нас у травні. А ще минулого тижня ми зробили новий довідник, присвячений штрафам: усе про види, розміри та випадки застосування штрафів за порушення податкового законодавства.

Заповнення Форми №1ДФ, електронний квиток та нова алкогольно-тютюнова звітність у консультаціях регіональних ДФС. Податківці з Черкаській області на прикладі показали порядок заповнення та подання податкового розрахунку за формою №1ДФ; ДФС в Івано-Франківській області роз'яснили, які первинні документи повинен надати працівник, направлений у відрядження, для підтвердження понесених витрат при використанні електронного квитка; податківці зі Львівській області розказали, кому слід подати декларацію з податку на прибуток за І квартал 2016 року, а їх колеги у Харківській області описали порядок подання та заповнення алкогольно-тютюнової звітності. А тут податківці нагадали, що суб’єкти господарювання, які отримали ліцензії, вперше подають звітність за квітень 2016 року до 10 травня.

Особливості заповнення рядка «Військовий збір» у розділі II форми №1ДФ. До листопада минулого року у підкатегорії 103.25 «ЗІР» було наведено роз’яснення податківців, згідно з яким у розділі ІІ форми №1ДФ потрібно вказувати тільки ті доходи, які підлягають оподаткуванню військовим збором. А вже з 6 листопада 2015 р. ДФС змінила свою точку зору: у рядку «Військовий збір» відображається загальна сума нарахованого доходу. Ми розбираємось у ситуації ось тут. А ось тут ми розглядаємо особливості відображення в декларації з податку на прибуток перерахування коштів неприбутковій організації. В бухобліку такі витрати визнаються витратами періоду, в якому вони були понесені; а от в податку на прибуток дещо складніше. Як саме — розглянемо на прикладах.

Трудові книжки — це все ще актуально. Наприкінці минулого року Кабмін запропонував депутатам скасувати трудові книжки; законопроект про це навіть було подано до Верхової Ради. У ньому планувалося, що скасування набуде чинності з 1 липня 2016 року. Але вже у січні цього року робоча група по Трудовому кодексу вирішила: трудові книжки залишаються. І ось тепер Держпраці знову нагадало: трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника (а також розказало про порядок її заповнення).

Це ще не все від Держпраці. Фахівці відомства нагадали, як провести розрахунок із працівником, який звільняється: власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 КЗпП. Усе це — обов’язок роботодавця, а от яка відповідальність передбачена за порушення трудового законодавства та оплати праці, ми писали тут.

Інші новини. Мінфін нарешті переглянув вартісний критерій для МНМА в держсекторі (з 10 травня основні засоби вартістю до 6 тис. грн стануть МНМА) та вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів (з нього вилучено положення про процедури формування та направлення до ЄДР повідомлень про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням), а Мінсоцполітики надали роз’яснення щодо особливостей складання посадової інструкції для працівника.

Традиційне «не забувайте про звітність». Сьогодні — останній день подання Декларації про майновий стан і доходи фізособами. Докладно про це читайте тут, а новий бланк завантажуйте ось тут. Ще сьогодні подаються Форми №1-опт№1-торг та №51-авто за квітень 2016 р. Завтра слід подати Звіт про використання марок акцизного податку за квітень 2016 р., а у п`ятницю, 6 квітня — Звіт з праці (ф. №1-ПВ) за квітень 2016 р. Більше бланків (а іх дійсно більше кожного з трьох днів цього короткого робочого тижня) — на blank.dtkt.ua.

До зустрічі 10 травня!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»