• Посилання скопійовано

Що нас чекає у жовтні: законодавчі зміни і не тільки

12 важливих змін та подій, які очікують українців у жовтні 2018 року

Що нас чекає у жовтні: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати - нюанси у жовтні

Індекс інфляції за серпень 2018 року становить 100%. А отже, він не вплинув на розміри коефіцієнтів для нарахування індексації.

Відповідно проводити індексацію у жовтні будемо на рівні вересня 2018 року. Докладніше про це (на прикладах) ми пишемо в традиційному щомісячному роз'ясненні.

 

2) З 1 жовтня — нова система фінансування лікарняних, обчислення страхового стажу та подання нової заяви-розрахунку

Саме з 1 жовтня 2018 року почала діяти постанова ФСС від 19.07.2018 р. №12, якою затверджено новий Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування. 

Крім того, одночасно з нею набрав чинності Порядок призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затверджений постановою ФСС від 19.07.2018 р. №11.

Докладно про зміни, передбачені цими порядками, ми писали у великій аналітичній статті тут. Але протягом двох місяців з часу їх прийняття було дуже багато роз'яснень Фонду соцтраху, експертів, фахівців нашої редакції тощо. Аби не загубитися у всіх цих публікаціях ми зібрали їх для вас в окремому матеріалі ось тут.

 

3) З 1 жовтня аудитори працюватимуть по-новому

1 жовтня 2018 року набрав чинності новий Закон «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність». З цього часу змінюється регулювання дуже великої кількість питань аудиту, статусу аудиторів, порядку їх призначення та взаємовідносин з клієнтами, проведення аудиту та його результатів. Про найважливіші аспекти цього Закону читайте в аналітиці тут.

 

4) 1 жовтня – останній день для подання Звіту про контрольовані операції за 2017 рік 

На цьому наголосили у своєму роз'ясненні податківці. Форма та порядок складання звіту про контрольовані операції затверджена наказом Мінфіну від 18.01.2016 р. №8 (із змінами і доповненнями, внесеними наказом від 28.04.2017 р. №468). Порівняння критеріїв для визнання господарських операцій контрольованими за 2017 та 2018 звітні періоди можна переглянути тут. Докладніше про заповнення та подання цього звіту читайте тут.

 

5) Втратив чинність Порядок ведення Єдиного державного реєстру судових рішень

Кабмін постановою від 11.07.2018 р. №550 визнав такими, що втратили чинність, деякі постанови Кабінету Міністрів України, а саме щодо затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень та щодо внесення змін до нього. Зміни набрали чинності 1 жовтня 2018 року.

 

6) Набрали чинності зміни для банків

1 жовтня 2018 року набрали чинності:

  • Положення про порядок відхилення (відсторонення) Національним банком України аудиторської фірми, яка обрана банком для проведення зовнішнього аудиту (постанова НБУ від 02.08.2018 р. №89);
  • Положення про порядок подання банком до Національного банку України аудиторського звіту за результатами щорічної перевірки фінансової звітності (постанова НБУ від 02.08.2018 р. №90);
  • Зміни до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, Положення про порядок надання небанківським фінансовим установам, національному оператору поштового зв'язку генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій, Положення про порядок ідентифікації та визнання банківських груп, Положення про здійснення оцінки стійкості банків і банківської системи України та інших нормативно-правових актів НБУ (постанова НБУ від 10.08.2018 р. №92).

 

7) З 2 жовтня – нові мінімальні ціни на алкоголь

Це передбачено постановою КМУ від 05.09.2018 р. №748Розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін залежно від коду виробів підвищено:

  • на горілку та лікеро-горілчані вироби на 12,4 – 19,6 %;
  • віскі, ром та джин на 12 %;
  • коньяк (бренді) на 6,6 – 9,5 %;
  • вина на 4,5 – 13,5 %.

Переглянути нові розміри мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв можна тут.

Також про ці зміни ми розповідали у новинах тут, тут , а податківці ось тут.

 

8) З 5 жовтня на роботодавців чекають комплексні перевірки з праці

Розпорядженням КМУ від 05.09.2018 р. №649-р Держпраці, ДФСУ, ПФУ, Нацполіції, іншим центральним органам виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування доручено провести:

  • до 5 жовтня 2018 року – інформаційно-роз’яснювальну кампанію про заплановані заходи та неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин;
  • з 5 жовтня 2018 року – комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення.

Про це ми писали тут. 

Кого чекати роботодавцям в рамках майбутніх комплексних перевірок і які повноваження кожного з ревізорів – дізнайтеся тут і тут.

 

9) 12 жовтня вводиться в дію Закон України від 20.03.2018 р. №2354-VIII «Про стратегічну екологічну оцінку». 

Що передбачає цей Закон, на кого поширюється та як саме проводиться стратегічна екологічна оцінка - читайте у новині.

 

10) 14 жовтня - вихідний святковий день - День захисника України

У зв'язку з цим цього місяця будемо мати трьохденні канікули - з 13 по 15 жовтня. А загалом будемо працювати 22 дні, а 9 відпочиватимемо. Подробиці - за посиланням>>

 

11) З 19 жовтня діятимуть зміни до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання

Зміни внесені постановою КМУ від 11.01.2018 р. № 1  з метою впровадження в національне законодавство Єдиного списку товарів подвійного використання, створеного на підставі Єдиного списку товарів подвійного використання Європейського Союзу, та подальшого узгодження процедур і правил державного експортного контролю України з відповідними нормами і стандартами ЄС.

 

12) А наприкінці місяця - не забудьте перевести годинники на «зимовий час»!

Традиційно переведення годинників відбувається в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад. Таким чином, в ніч з суботи на неділю 28 жовтня не забудьте перевести годинники на годину назад!

 

 ***

Залишайтесь з нами!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»