• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Перші найкоротші бухгалтерські новини цього року

Сьогодні – перший повноцінний робочий день після новорічних та різдвяних свят, тож пропонуємо вам найважливіші новини за ті два робочі дні січня, які варті вашої уваги. П`ять хвилин читання, які допоможуть вам без зайвих стресів увійти у новий робочий рік :)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Перші найкоротші бухгалтерські новини цього року

НБУ спростив порядок відкриття та закриття рахунків
Наприкінці грудня Національний банк України своєю постановою від 27.12.2019 №162 встановив порядок відкриття банками спеціальних рахунків відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства та спростив для фізичних осіб-підприємців порядок закриття банківських поточних рахунків.

Зокрема, з 3 січня 2020 року введено нові правила:

  • відкриття рахунків для здійснення процедур банкрутства;
  • закриття рахунків у разі припинення діяльності ФОПів;
  • визначення вимог до оформлення переліку осіб, які за статутом мають право розпоряджатися рахунком і підписувати розрахункові документи.

Усі ці нововведення пройшли б майже непомітно, але…

З 3 січня фізособам-підприємцям заборонено витрачати кошти з підприємницьких рахунків для власних потреб
Вже згаданою постановою від 27.12.2019 №162 НБУ не просто вніс зміни до Інструкції про відкриття та закриття банківських рахунків. Він додав новий абзац у п. 14 Інструкції:

«За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов’язаних із власними потребами. Ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом, мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб».

Тобто тепер підприємцю, щоб використати зароблені кошти на власні (непідприємницькі) потреби, доведеться перевести кошти саме на непідприємницький рахунок. У випадку з популярним ПриватБанком це картки типу «Універсальна» і «Карта для виплат», а не картка «Ключ до рахунку».

Прочитати про усі нововведення можна у новині від редакції (вже понад 170 тис переглядів); обговорити їх з колегами – у нашій найбільшій Фейсбук-групі для бухгалтерів (66 тис учасників та з півсотні нових тем щодня), а послухати фахові консультації експертів, дізнатись актуальні лайфхаки та отримати корисні поради – на перших семінарах цього року:

З 29 грудня запрацювали зміни до СЕА РП та СЕ
27 грудня Президент підписав Закон №391-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо покращення адміністрування акцизного податку)».

Законом удосконалено роботу СЕА РП та СЕ, а також спрощено умови ліцензування для суб’єктів господарювання. 28 грудня його було опубліковано в «Голосі України» №251, а наступного дня закон набрав чинності.

Читайте про це за посиланням.

З 31 грудня діє новий порядок перевірок Держпраці
Кабмін виклав у новій редакції Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю. Він набрав чинності саме 31 грудня 2019 р.

Нагадаємо, що Порядок визначає процедуру здійснення держконтролю за додержанням законодавства про працю юрособами (зокрема, їх структурними та відокремленими підрозділами, які не є юрособами) та фізособами, які використовують найману працю.

З 1 січня – нові довідники податкових пільг
2 січня, у перший робочий день нового року, ДПС оприлюднила нові Довідники податкових пільг (станом на 01.01.2020 р.):

  • № 95/1, що є втратами доходів бюджету;
  • № 95/2 інших податкових пільг.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

Нова декларація з ПДВ – теж з 1 січня
Наприкінці минулого року Мінфін затвердив, а з 1 січня набрала чинності нова редакція декларації з ПДВ. Наказ Мінфіну №488, яким внесено зміни до декларації з ПДВ, було опубліковано в «Офіційному Віснику» №100. Він набрав чинності з 1 січня 2020 року, тож вперше звітувати за новою формою декларації з ПДВ слід саме за січень.

А з 28 квітня 2020 року діятимуть нові правила боротьби з відмиванням доходів
28 грудня минулого року було підписано Закон №361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Цього ж дня його опубліковано Голосі України №251.

Відповідно до тексту Закону, він набере чинності через 4 місяця з дня його опублікування, тобто з 28 квітня 2020 року.

Нагадаємо, що за Законом:

  • фінмоніторингу підлягатимуть операції понад 400 тис. грн;
  • а кількість ознак таких операцій зменшується з 17 до 4.

Докладно про новий закон читайте тут.

Для тих, хто все пропустив…
Для тих, хто все пропустив за салатами, шампанським та кутею – дві важливі статті.

  • У першій ми розповідали про найважливіше, що з нами відбулось у грудні минулого року. Найцікавіші матеріали, які вийшли на сайті «Дебет-Кредит» у грудні – ось тут;
  • У другій – усе, що чекає бухгалтерів і українців на початку Нового року: зростання мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, нюанси індексації у січні 2020 року; старт компанії декларування доходів, нові правила складання ПН за щоденними підсумками… загалом 27 важливих змін та подій.

Насамкінець – три важливі довідники, які точно варті вашої уваги у Новому році

  1. З 1 січня введено в дію нові рахунки за стандартом ІBAN для сплати податків та зборів, ЄСВ, СЕА ПДВ і РП, для Фонду соцстраху, сплати судового збору, для зарахування коштів авансових платежів (передоплати) на митниці тощо. Ми зібрали усі посилання на них в одному місці – ось тут.
    Зарахування платежів на нові рахунки мало б розпочатися вже з 03 січня, але тим, хто намагався за ними сплатити, не завжди вдавалось це зробити: рахунки старі, в некоректній формі, ще не актуальні і взагалі – приходьте після свят. Тож радимо вам перед здійсненням платежу ретельно перевірити реквізити на сайтах держорганів, у обслуговуючому банку, а також у особистому кабінеті.
    А податківці своєю чергою нагадують: «Починаючи з 03 січня 2020 року кошти, які сплачуватимуться платниками на старі рахунки, не будуть зараховуватись, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження».

  2. Усі плани перевірок на 2020 рік – в іншому довіднику від редкації: комплексні перевірки, річні плани перевірок 28-и контролюючих органів, планові податкові перевірки, та перевірки ФСС.

  3. І, нарешті, усі індекси та мінімуми на 2020 рік: розміри прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, а також усіх показників, пов'язаних з ними – ПСП, добові, мінімально та максимально допустимі розміри ЄСВ, тощо.

Безкоштовний online-вебінар з ПДВ 

Два БЕЗКОШТОВНИХ online-вебінари «ТОП-10 помилок із ПДВ: як їх виправити вчасно» з Галиною Морозовською та запрошеним гостем – Тетяною Мойсеєнко 21-22 січня. Реєструйтеся!

  • у вівторок (21 січня) о 14:00 – ТОП-5 помилок при визначенні мінімальної бази оподаткування ПДВ;
  • у середу (22 січня) о 14:00 – ТОП-5 помилок при складанні податкових накладних та їх виправленні.

Реєструйтеся на вебінари просто зараз та отримайте подарунок від Галини Морозовської – авторську брошуру «ПДВ розрахунок коригування для анулювання зайвих податкових накладних».


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»