• Посилання скопійовано

Що почитати у квітні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за перший місяць війни

З 24 лютого усі бухгалтерські та просто буденні теми зводяться до одного - війни в Україні. Як працювати в умовах воєнного часу? Які пільги для бізнесу запрацювали (а що ще планують)? На яку допомогу мають право громадяни? Щоби поміж цим не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за березень

Що почитати у квітні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за перший місяць війни

1. Допомога 6500 грн через війну: хто має право та як отримати?

225 тис. переглядів

4 березня Уряд затвердив постанову щодо надання у 2022 році застрахованим особам одноразової матеріальної допомоги у зв’язку з втратою частини зарплати (доходу), робота (економічна діяльність) яких тимчасово зупинена внаслідок війни. Зауважимо, що 31 березня – останній день для подання заяви на допомогу 6500 грн через війну.

 

2. Воєнний стан: підприємство не працює, що робити з працівниками?

145 тис. переглядів

Як бути з працівниками під час воєнного стану? Одне з найпопулярніших питань на сьогодні. Ми спробували на нього відповісти залежно від можливостей роботодавця та категорії працівника. 

 

3. Під час війни – особливі правила трудових відносин

138 тис. переглядів

24 березня набрав чинності Закон від 15.03.2022 р. №2136–IX. Ним визначаються особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізособами, на період дії воєнного стану. Які додаткові права з’явилися у роботодавців на час воєнного стану, ми розглянути в окремій аналітиці. 

 

4. З 17 березня діють нові податкові пільги для ФОПів та підприємств під час війни!

97 тис. переглядів

15 березня ВРУ підтримала за основу і в цілому закон зі змінами до ПКУ та інших законодавчих актів. Зокрема, передбачено збільшення граничного розміру доходу для юросіб-єдинників, звільнення фізосіб 1-3 груп ЄП від ЄСВ, звільнення від сплати ПДФО благодійної допомоги та ще 30 податкових пільг для бізнесу. Ці зміни почали діяти з 17 березня

 

5. Як перейти на сплату ЄП у розмірі 2% з обороту: офіційне роз'яснення ДПС

48 тис. переглядів

Для переходу на спецгрупу ЄП слід подати до ДПС загальну форму заяви. Але у спеціальному її полі «ставка у відсотках до доходу» рядка 5.1.1 «Обрана ставка єдиного податку під час переходу на спрощену систему оподаткування» слід зазначити ставку 2% єдиного податку. Далі платник податків буде включений до Реєстру ЄП.

 

6. Працівниця виїхала з дитиною закордон, але заяви не написала: які дії роботодавця?

40 тис. переглядів

Держпраці зазначила: якщо працівниця залишила робоче місце та виїхала з місця проживання у зв’язку із бойовими діями – відсутні підстави для її звільнення з роботи за прогул.

 

7. Трудові відносини з різними категоріями працівників під час війни: детальне роз'яснення Мінекономіки

38 тис. переглядів

Мінекономіки навело детальне роз'яснення щодо трудових відносин під час воєнного стану.

 

8. Працівник пішов в тероборону: що за ним зберігається?

37 тис. переглядів

За працівниками, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, зберігається місце роботи, посада і середній заробіток. Підставою є підписаний контракт. Про це розповіла Держпраці.

 

9. Змінено перелік військовозобов'язаних жінок: наказ Міноборони

35 тис. переглядів

З 1 жовтня 2022 року всі жінки за новим переліком мають стати на облік у військкоматах. Новий перелік містить лише 14 професій (бухгалтери у ньому є), за старим переліком їх було 35.

 

10. Наслідки неможливості реєстрації ПН для ліміту в СЕА ПДВ та звітування з ПДВ: відповіді від ДПС

34 тис. переглядів

Податківці навели нюанси заповнення додатку 1 до декларації з ПДВ та наслідків для ліміту в СЕА ПДВ через декларування ПДВ без реєстрації ПН та РК.

 

11. Хто зі суб'єктів господарювання може сплачувати ЄП за ставкою 2% від обороту?

32 тис. переглядів

З 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану окремі фізособи-підприємці та підприємства ІІІ групи ЄП можуть сплачувати податок у розмірі 2% від обороту. При цьому гранична сума доходу становить 10 млрд грн

 

12. Немає грошей на виплату зарплати та інші популярні питання під час війни: консультує Мінекономіки

31 тис. переглядів

Чи звільняє війна від обов’язку вчасно та повністю платити зарплату? Чи може роботодавець відправити під час війни працівника в неоплачувану відпустку? На ці та інші питання відповіло Мінекономіки

 ***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»