• Посилання скопійовано

Що нас чекає у лютому: законодавчі зміни і не тільки

12 важливих змін і подій, які очікують українців у лютому 2023 року

Що нас чекає у лютому: законодавчі зміни і не тільки

1) З 1 лютого запрацюють нові рахунки з ЄСВ для Києва

У січні ДПС м. Києва повідомила, що з 01.02.2023 р. для ГУ ДПС м. Києва змінюються рахунки для сплати єдиного внеску. Рахунки для інших територіальних органів ДПС залишаються без змін.

 

2) В Україні з 1 лютого впроваджують е-ТТН у тестовому доступі

За позицією Мінінфраструктури, впровадження е-ТТН обов’язково відбудеться (скоріш за все з 1 серпня). Вже є провайдери електронного документообігу, які пройшли тестування і можуть взаємодіяти зі системою. Тестування має розпочатися з 1 лютого.

 

3) За 2022 рік вже не потрібно звітувати щодо квот з праці

Щороку не пізніше 1 лютого роботодавці подавали "Інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню за 20__ рік". Проте з 29 жовтня вже не працює механізм квотування на працевлаштування окремих категорій осіб. Тож звітувати з них вже роботодавці не повинні.

 

4) З 6 лютого для українців за кордоном буде спрощено держреєстрацію актів цивільного стану

Відповідно до Постанови КМУ №66 закордонні дипломатичні установи отримають доступ до Державного реєстру актів цивільного стану громадян, а отже, зможуть проводити державну реєстрацію актів цивільного стану, вносити зміни до актових записів цивільного стану, поновлювати та анульовувати їх. Також вони зможуть надавати послуги у сфері державної реєстрації актів цивільного стану громадянам України, незалежно від місця їх проживання.

 

5) До 7 лютого (включно) підприємства мають відзвітувати про борги зі зарплати 

Держстат оновив форму №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці». Вперше подавати її маємо зі звіту за січень 2023 року (граничний термін – 7 лютого).

 

6) Звіт з праці за ф. №1-ПВ (місячний) слід подати за новою формою до 7 лютого

Нагадуємо, що Наказом Держстату від 12.05.2022 р. №87 затверджено нову форму №1-ПВ (місячна) «Звіт із праці». Вперше за нею треба відзвітувати до 7 лютого.

 

7) Не пропустіть! 9 лютого закінчується термін подання:

  • податкової звітності за ІV квартал 2022 року, зокрема, декларацій для фізосіб-«єдинників» 3 групи, податкового розрахунка сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ тощо;
  • звітності щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів (форми №1-РС, №2-РС, №3-РС, №1-ОА, №1-ОТ) за січень 2023 року. 

Весь перелік звітів, які потрібно подати до цього терміну, дивіться тут>>

 

8) Воєнний стан та мобілізація в Україні - наразі до 19 лютого

З 18 листопада діє Закон №2738, яким строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 21 листопада 2022 року на 90 діб (тобто до 19 лютого). Також на цей період продовжено й загальну мобілізацію. Чи буде воєнний стан продовжено, наразі невідомо. Про це повідомимо додатково.

 

9) 20 лютого – граничний строк сплати податкових зобов'язань за ІV квартал 2022 р.

Яких саме, - дивіться у податковому календарі тут або у цій новині.

 

10) 20 лютого закінчується строк подання на 2023 рік:

  • декларації з податку на нерухомість;
  • декларації з транспортного податку юридичними особами;
  • декларації з плати за землю. 

Усіх їх потрібно подавати за новими формами! Про це читайте тут (нерухомість), тут (транспортний податок) і тут (плата за землю).

 

11) 28 лютого - граничний термін подання фінзвітності за 2022 рік до Держстату

До 28 лютого потрібно подати до Держстату фінансову звітность за 2022 рік. Для полегшення її складання користуйтеся підбіркою з аналітичних статей від редакції.

 

12) За 2022 рік подаємо нові форми №1-підприємництво та №2-підприємництво

Нагадуємо, що Держстат оновив форми №1-підприємництво та №2-підприємництво. Вводяться в дію вони, починаючи зі звіту за 2022 рік. Граничний термін подання - 28 лютого 2023 року. Як їх складати - читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»