• Посилання скопійовано

Що почитати у березні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за лютий

На жаль, війна триває... А отже, й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за лютий

Що почитати у березні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за лютий

1) Із 2 лютого українців позбавили можливості купівлі-продажу нерухомості

36 тис. переглядів

За інформацією нотаріальної палати, у результаті громадян позбавлено можливості реалізувати свої законні права щодо розпорядження належним їм нерухомим майном. Більше подробиць за посиланням.

 

2) З 8 лютого запрацювали зміни щодо реєстрації ПН/РК під час війни

26 тис. переглядів

6 лютого Зеленський підписав Закон від 12.01.2023  №2876 (раніше проєкт Закону №8079). Ним, зокрема, продовжено граничні терміни реєстрації ПН, зменшено штрафи та зроблено цілодобовим граничний строк реєстрації ПН/РК. 7 лютого було опубліковано Закон, а наступного дня він набрав чинності.

 

3) З 1 квітня діятимуть нові форми податкової накладної та звітності з ПДВ

24 тис. переглядів

Мінфін оновив форми ПН, декларації з ПДВ, спрощеної декларації з ПДВ. Наказ №463 набере чинності з 1 числа місяця, що настає за другим місяцем його офіційного опублікування. 2 лютого його було опубліковано. Тож з 1 квітня діятимуть нові форми ПН, РК та декларації.

 

4) Які ПН можна реєструвати в ЄРПН за новими строками: офіційне розʼяснення від ДПС

22 тис. переглядів

ДПСУ роз'яснила, що нові строки реєстрації в ЄРПН застосовують до ПН та РК, граничний термін реєстрації в ЄРПН яких припадає на період з дати набрання чинності Законом № 2876 (тобто з датою складання починаючи з 16 січня 2023 року).

 

5) Замість 8 березня та травневих свят – традиційні українські: проєкт змін до КЗпП

17 тис. переглядів

Законопроєктом №9009 запропоновано запровадити такі українські свята: 25 лютого – День української жінки (День українки) – День народження Лесі Українки; 9 березня – Шевченків день – День народження Тараса Шевченка; друга неділя травня – День матері.

 

6) З 8 березня діятиме оновлений порядок прийняття рішень у разі блокування ПН/РК

16 тис. переглядів

Мінфін наказом від 12.01.2023  №19 затвердив зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Вони запрацюють з 8 березня 2023 року. Зокрема, запроваджено форми рішення про реєстрацію ПН та РК та повідомлення щодо недостатності пояснень і документів, необхідних для рішення комісії ДПС щодо розблокування ПН.

 

7) Отримали другу квитанцію щодо єдиної звітності з ПДФО, ЄСВ та ВЗ зі «смайликом»: які наслідки?

15 тис. переглядів

Якщо отримали квитанцію №2 із символом «:)», це може означати помилку під час обробки єдиної звітності у ДПС і такий звіт не прийнято. Тож треба уточнити у ДПС про її долю.

 

8) Оподаткування коштів на відрядження та під звіт: що зміниться з 1 квітня? 

 

14 тис. переглядів

Закон № 2888 вніс чимало змін до ПКУ та інших законів. Та у цій статті ми розглянули лише ті зміни, які стосуються оподаткування ПДФО та ВЗ коштів, виданих під звіт або на відрядження.

 

9) Готуємося до подання фінзвітності за 2022 рік: довідник від редакції

14 тис. переглядів

Наближаються граничні терміни подання фінансової звітності за 2022 рік. Для полегшення її складання підготували підбірку з аналітичних статей від редакції.

 

10) Чи треба платити лікарняні сумісникам: зміни в Законі № 1105

 

13 тис. переглядів

Чи треба виплатити лікарняний працівникові, який працює за сумісництвом? Що таке «реалізація права» на лікарняні за основним місцем роботи? Який документ її підтверджує? Читайте у статті від редакції.

 

11) Найпоширеніші помилки під час складання додатка 4 ДФ до єдиної звітності

13 тис. переглядів

Податківці навели перелік типових кодів помилок, допущених під час заповнення відомостей додатка 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ і ЄСВ та алгоритм дій платника щодо їх виправлення.

 

12) Воєнний стан та мобілізацію продовжено ще на три місяці

12 тис. переглядів

11 лютого В. Зеленський підписав закони №2915 та №2916 з метою продовження строку дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні з 19 лютого 2023 року строком на 90 діб (тобто до 20 травня). 14 лютого вони набрали чинності. Які це матиме наслідки для бізнесу, - читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»