• Посилання скопійовано

Що почитати у квітні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за березень

На жаль, війна триває... А отже, й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за березень

Що почитати у квітні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за березень

1) З 9 березня діють зміни до порядку складання первинних документів

44 тис. переглядів

Мінфін наказом від 28.12.2022 №467 вніс зміни до Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку. Уточнено перелік реквізитів первинних документів, регістрів бухобліку, а також виправлення помилок у первинних документах та регістрах бухобліку. Ці зміни діють з 9 березня.

 

2) 8 березня запрацював оновлений порядок прийняття рішень у разі блокування ПН/РК

30 тис. переглядів

Нагадаємо, що Мінфін наказом від 12.01.2023 р. №19 затвердив зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Нові правила запрацювали з 8 березня.

 

3) Військовим пропонують повернути додаткову винагороду 30 тисяч грн

23 тис. переглядів

2 березня у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №9071 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гідного рівня оплати праці осіб, які виконують обов’язок із захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України». Ним пропонується на період воєнного стану військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейським щомісяця виплачувати додаткову винагороду у розмірі 30000 грн незалежно від покладених завдань чи районів служби.

 

4) З 14 березня діють критерії визначення критично важливих підприємств для бронювання працівників

20 тис. переглядів

Мінекономіки затвердило критерії визначення підприємств, які мають важливе значення для галузей національної економіки. За ними підприємства зможуть бронювати працівників, якщо відповідають одному з восьми критеріїв. Вони діють з 14 березня.

 

5) Змінилася Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ

18 тис. переглядів

Мінфін вніс зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Її привели у відповідність до чинного законодавства.

 

6) Як заповнюватимуть платіжки по-новому?

18 тис. переглядів

7 березня ДПСУ повторно оприлюднила проєкт Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, ЄСВ, внесення авансових платежів, грошової застави, а також у разі їх повернення. А вже 22 березня Наказом Мінфіну №148 його було затверджено. Зокрема,  кількість обов’язкових полів у реквізиті «Призначення платежу» зменшено до двох.

 

7) У кого та на скільки зросли пенсії з 1 березня: інформація від ПФУ

17 тис. переглядів

З 1 березня проведено індексацію пенсій та щомісячних страхових виплат, підвищено розміри мінпенсій по інвалідності колишнім військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшено мінімальні пенсії окремим категоріям пенсіонерів.

 

8)  Новації березня: законодавчі і не тільки

14 тис. переглядів

22 важливі зміни і події, які відбулися у березні 2023 року. Серед них - індексація пенсій, оновлений порядок прийняття рішень у разі блокування ПН/РК, новий порядок перевірок ПФУ обґрунтованості видачі лікарняних тощо. Про те, що чекає нас у квітні, читайте у цій новині.

 

9) З 10 березня діє оновлений перелік ТОТ та територій бойових дій

14 тис. переглядів

Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Останнє оновлення діє з 10 березня. До оновленого переліку територій можливих та активних бойових дій увійшли населені пункти в Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській, Запорізькій і Луганській областях.

 

10) Хто з чоловіків має право на відстрочку від мобілізації?

14 тис. переглядів

Які особи мають право на відстрочку від мобілізації? Як реалізувати своє право на відстрочку під час мобілізації? Про це розповіли у цій новині.

 

11) З 1 квітня складати ПН та РК тільки за новими формами

13 тис. переглядів

ДПСУ нагадує, що з 1 квітня платники ПДВ зобов’язані реєструвати в ЄРПН ПН та РК за новою формою, а звітувати за новою декларацією потрібно буде за підсумками квітня.

 

12) ДПС оновила план-графік планових перевірок на 2023 рік

7 тис. переглядів

Попри війну та поки що чинний мораторій на планові перевірки податківці оприлюднили оновлений план-графік перевірок на 2023 рік. За ним наступного року планують провести 3858 перевірок.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»