• Посилання скопійовано

З 14 березня діють критерії визначення критично важливих підприємств для бронювання працівників

Мінекономіки затвердило критерії визначення підприємств, які мають важливе значення для галузей національної економіки. За ними підприємства зможуть бронювати працівників, якщо відповідають одному з восьми критеріїв. Вони діють з 14 березня

З 14 березня діють критерії визначення критично важливих підприємств для бронювання працівників

Зазначимо, що ще 27 січня 2023 року КМУ Постановою №76 затвердив:

  • порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобовʼязаних під час дії воєнного стану;
  • порядок та критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. 

Аналіз правил бронювання працівників ми наводили тут. А про правила для критеріїв критично важливих підприємств розповідали тут.

Але на той момент та й до сьогодні критеріїв для визначення критично важливих підприємств Мінекономіки не так й не встановило.

І ось наразі Мінекономіки своїм наказом від 17.02.2023 р. №952 затвердило Критерії визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузей національної економіки. Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. 14 березня було опубліковано Наказ №952 в "Офіційному віснику". Відповідно критерії почали діяти з 14 березня.

Їх прийнято на виконання пп. 4 п. 2 Порядку та критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування національної економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. (Їх затверджено постановою КМУ від 27.01.2023 р. №76).

Підприємства, установи, організації визначаються такими, що мають важливе значення для галузей національної економіки, якщо вони відповідають хоча б одному з таких критеріїв:

  1. здійснення підтримки та супроводження інвестиційних проєктів відповідно до рішення КМУ або Мінекономіки;
  2. здійснення відповідно до законів реалізації державної політики, за формування якої відповідає Мінекономіки;
  3. отримання фінансової державної підтримки у вигляді грантів згідно з Законом України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні», Порядком реалізації експериментального проєкту щодо надання на конкурсних засадах фінансової підтримки стартапам в Україні, у тому числі у сфері інформаційних технологій, затвердженим постановою КМУ від 24.06.2022 р. №736, Порядком надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, затвердженим КМУ від 21.06.2022 р. №738, Порядком надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств, затвердженим постановою КМУ від 24.06.2022 р. №739, у 2022 - 2023 роках;
  4. виконання робіт та надання послуг для Мінекономіки на підставі договорів (угод, меморандумів, контрактів), укладених на строк не менше шести місяців;
  5. перебування у сфері управління Мінекономіки та виконання державних замовлень;
  6. середня зарплата працівників підприємства, установи, організації, що здійснює діяльність у сфері, формування та/або реалізацію політики якої забезпечує Мінекономіки, становить не нижче середньої зарплати по країні, помноженої на коефіцієнт 1,5;
  7. провадження діяльності на території трьох і більше областей України у сфері, формування та/або реалізацію політики якої забезпечує Мінекономіки;
  8. провадження виду виробництва або надання послуг, яке забезпечує потреби інших підприємств, установ, організацій у матеріально-технічних ресурсах, сировині і матеріалах, комплектувальних виробах, відсутність яких призведе до повного зупинення виробництва продукції або надання послуг, у сфері, формування та/або реалізацію політики якої забезпечує Мінекономіки.

 

Прийняття рішення про встановлення статусу

Нагадаємо, як  приймається рішення про встановлення статусу.

Орган, до якого надійшло звернення підприємства, зобов’язаний розглянути його на відповідність підприємства критеріям та за результатами розгляду прийняти рішення. 

Рішення про відповідність підприємства критеріям і визначення його критично важливим повинне містити інформацію про:

  • код ЄДРПОУ підприємства;
  • його номер платника податків;
  • повне та скорочене найменування підприємства; 
  • критерії, яким відповідає підприємство.

Рішення про невідповідність підприємства цим критеріям повинне містити інформацію про відмову з обґрунтуванням невідповідності критеріям.

Копію рішення про відповідність підприємства критеріям і визначення його критично важливим такий орган надсилає також до Мінекономіки та Генерального штабу Збройних Сил (СБУ, Служби зовнішньої розвідки).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»