• Посилання скопійовано

Що нас чекає у березні: законодавчі зміни і не тільки

22 важливі зміни і події, які очікують українців у березні 2023 року. Серед них - індексація пенсій, оновлений порядок прийняття рішень у разі блокування ПН/РК, новий порядок перевірок ПФУ обґрунтованості видачі лікарняних тощо

Що нас чекає у березні: законодавчі зміни і не тільки

1) 1 березня закінчується строк подання деяких звітів

Зокрема, до податкової служби слід подати форми:

  • декларації з податку на прибуток за 2022 рік;
  • фінансової звітності за 2022 рік платниками податку на прибуток;
  • розрахунків податку на прибуток нерезидента, постійного представництва нерезидента та частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до держбюджету державними унітарними підприємствами та їхніми об’єднаннями;
  • звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за 2022 рік;
  • декларації платника єдиного податку – ФОПа за 2021 рік платниками, віднесеними до 1-ї та 2-ї груп.

 

2) Індексація пенсій з 1 березня

Відповідно до Постанови КМУ від 24.02.2023  №168 розмір індексації пенсій з 1 березня 2023 рстановитиме 19,7%. Підвищення розміру пенсій відбудеться для 10,5 млн пенсіонерів. Також і далі виплачуватимуть щомісячні компенсаційні виплати (призначені за ініціативою Президента) для пенсіонерів віком старше 70 років, які встановлюються, якщо розмір пенсії таких пенсіонерів не досягає 10 340 грн. Крім того, з 1 березня будуть проіндексовані на 19,7% щомісячні страхові виплати для 166,5 тисяч потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати у разі смерті потерпілого.

 

3) Статзвітність до НБУ: з 1 березня змінено правила та розширено перелік файлів

Нацбанк постановою від 10.02.2023 №6 розширив перелік файлів статистичної звітності, що подається до НБУ в умовах особливого періоду. Крім того, Постановою НБУ від 22.12.2022 №248 внесено зміни до Правил організації статистичної звітності. Обидві постанови чинні з 1 березня 2023 року.

 

4) З 1 березня запрацює Закон про Національну програму інформатизації

Закон №2807 регулює правові відносини, що виникають під час формування та виконання Національної програми інформатизації. Це комплекс завдань, програм, проєктів, робіт з інформатизації, спрямованих на розвиток інформаційного суспільства шляхом концентрації та раціонального використання фінансових, матеріально-технічних та інших ресурсів, виробничого і науково-технічного потенціалу держави, координації діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності.

 

5) З 1 березня діють зміни щодо забезпечення стабільного функціонування ринку електроенергії в умовах воєнного стану

НКРЕКП постановою від 27.01.2023  №150 внесла зміни до своєї постанови від 25.02.2022 №332. Уточнено, що на період дії в Україні воєнного стану та протягом 30 днів після його припинення або скасування  фінансові зобов'язання учасників ринку за договорами про врегулювання небалансів електричної енергії забезпечуються шляхом надання грошової гарантії у розмірі не менше 50 % від необхідного обсягу фінансової гарантії такого учасника ринку на торговий день d за умови забезпечення непокритого грошовою гарантією обсягу фінансової гарантії такого учасника ринку шляхом надання фінансової гарантії банку.

 

6) 2 березня  – граничний строк сплати податків за січень:

  • ПДФО з нарахованого, але не виплаченого доходу за січень 2023 року;
  • військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за січень 2023 року;
  • податку на додану вартість за січень 2023 року;
  • плати за землю за січень 2023 року;
  • акцизного податку за січень 2023 року;
  • рентної плати за користування радіочастотним ресурсом за січень 2023 року.

 

7) З 2 березня – зміни до Класифікатора звільнень від сплати митних платежів при ввезенні товарів на митну територію України

Мінфін наказом від 16.02.2023  № 99 вніс зміни до Класифікатора звільнень від сплати митних платежів при ввезенні товарів на митну територію України. Розділ I «Загальний (Імпорт)» Класифікатора доповнено новою позицією 147, де в назві товару зазначили: «Тимчасово, протягом дії воєнного стану в Україні, але не довше ніж до 01 січня 2024 року товари за кодами, визначеними у пункті 9-24 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України підприємствами або громадянами».

 

8) Нацбанк уточнив низку валютних обмежень на час війни

З 2 березня 2023 року через оновлення митного законодавства уточнено перелік кодів товарів, які мають змогу купувати волонтери для підтримання обороноздатності України.

 

9) 5 березня можна буде зареєструвати ПН за І половину лютого

За чинними правилами платник ПДВ вже може зареєструвати ПН та РК в ЄРПН у вихідний день, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації. Тож 5 березня можна буде зареєструвати ПН та РК за І половину лютого в ЄРПН.

 

10) З 7 березня діятиме порядок перевірок ПФУ обґрунтованості видачі лікарняних

На засіданні КМУ 3 березня затверджено Порядок проведення особами, уповноваженими правлінням Пенсійного фонду України, перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності. Цей порядок почав діяти з 7 березня.

 

11) З 8 березня діятиме оновлений порядок прийняття рішень у разі блокування ПН/РК

Мінфін наказом від 12.01.2023  №19 затвердив зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Зокрема, запроваджено форми рішення про реєстрацію ПН та РК та повідомлення щодо недостатності пояснень і документів, необхідних для рішення комісії ДПС щодо розблокування ПН. Що ще змінилося – читайте тут.

 

12) Як працюватимемо та відпочиватимемо у березні 2023 року?

За КЗпП 8 березня (Міжнародний жіночий день) є святковим та неробочим днем в Україні. Мали б мати цього дня вихідний. Та через війну це робочий день з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день. Більше читайте тут.

 

13) З 9 березня діють зміни до порядку складання первинних документів

Мінфін вніс зміни до Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку. Уточнено перелік реквізитів первинних документів, регістрів бухобліку, а також виправлення помилок у первинних документах та регістрах бухобліку. Ці зміни діють з 9 березня

 

14) З 9 березня діє оновлений порядок надання допомоги по частковому безробіттю

За Постановою №188 допомога по частковому безробіттю не надається, коли стосовно роботодавця або ФОПа відкрито ліквідаційну процедуру. Також впроваджено механізм підтвердження відсутності заборгованості роботодавцями та ФОПи перед бюджетом.

 

15) З 10 березня діє оновлений перелік ТОТ та територій бойових дій

Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Останнє оновлення діє з 10 березня.

 

16) 13 березня буде останнім днем для сплати податку на прибуток за 2022 рік

На 13 березня припадає останній день сплати частини чистого прибутку державними підприємствами та податку на прибуток для звичайних платників за 2022 рік.

 

17) З 20 березня буде скорочено терміни для перевірок для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ

Законом  №2918-IX скасовано тимчасові норми щодо зменшення строків проведення документальних позапланових перевірок для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ (виключено абзац п’ятнадцятий пункту 69.2 підрозділу 10 ПКУ). Строк проведення таких перевірок становитиме 30 календарних днів, що настають після закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку.

 

18) Реформа надрокористування з 28 березня

Закон №2805  є важливим кроком щодо створення прозорих і рівних «правил гри» у сфері користування надрами. Його реалізація сприятиме зростанню інвестиційної привабливості галузі та надасть імпульс розвитку промислової переробки сировини на території України як обов’язкової складової проєктів повоєнної відбудови України. Що саме ним передбачено, читайте тут.

 

19)  З 28 березня орендувати майно держпідприємств будуть через електронні аукціони

Цього дня набере чинності Закон від 01.12.2022  №2792-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності суб'єктів державного сектору економіки». Ним, зокрема, передбачено, що продаж, найм (оренда) об'єктів державної та комунальної власності здійснюються на конкурентних засадах шляхом проведення електронних аукціонів (публічних торгів) у дворівневій електронній торговій системі з урахуванням особливостей, визначених законами.

 

20) 31 березня набере чинності Закон «Про медіа»

Закон №2849 спрямований на забезпечення реалізації права на свободу вираження поглядів, права на отримання різнобічної, достовірної та оперативної інформації, на забезпечення плюралізму думок і вільного поширення інформації, на захист національних інтересів України та прав користувачів медіа-сервісів, регулювання діяльності у сфері медіа відповідно до принципів прозорості, справедливості та неупередженості, стимулювання конкурентного середовища, рівноправності і незалежності медіа та визначає правовий статус, порядок формування, діяльності та повноваження Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

22) З 31 березня діє оновлена форма декларації з податку на прибуток

Мінфін виклав у новій редакції декларацію з податку на прибуток. Окрім того, вніс зміни до додатків ЗП, ПН, РІ, ПП, оновив додатки ТЦ і ВП та затвердив новий додаток ОВ. 31 березня Накази №101 та №130 опубліковано в «Офіційному віснику".

 

21) І насамкінець  – не забудьте про переведення годинників на літній час

У 2023 році переведення годинників в Україні на літній час відбудеться у ніч з суботи на неділю 26 березня о 3:00 на 1 годину вперед. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»