• Посилання скопійовано

Токени скасовано, а строки перевірок із відшкодування ПДВ зменшено: опубліковано закон!

3 березня Зеленський підписав Закон №2918-IX щодо е-ідентифікації та е-довірчих послуг. Основна мета – замінити використання токенів на удосконалений е-підпис. А також скорочення строків перевірок відшкодування ПДВ до 30 днів. 4 березня його опубліковано

Токени скасовано, а строки перевірок із відшкодування ПДВ зменшено: опубліковано закон!

3 березня Президент В. Зеленський підписав Закон України від 07.02.2023 р. №2918-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг» (раніше законопроєкт №6085). 4 березня Закон було опубліковано в «Голосі України». З його текстом можна ознайомитися тут

Саме ним поставлено крапку у питанні необхідності обовʼязкового застосування токенів.

А саме закон забезпечує:

  • застосування нового понятійного апарату, запровадженого у зв’язку з прийняттям Закону України «Про електронні довірчі послуги»;
  • спрощення порядку отримання електронних довірчих послуг;
  • забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, та засобів електронної ідентифікації з аналогічним рівнем довіри.

Особливістю використання удосконаленого електронного підпису або печатки є забезпечення можливості користувача електронних довірчих послуг для здійснення електронної взаємодії, електронної ідентифікації та автентифікації застосовувати як носій особистого ключа електронного підпису звичайний файловий носій (наприклад, USB-Flash, CD, DVD), – на відміну від кваліфікованого електронного підпису або печатки, особистий ключ якого обов'язково повинен зберігатися в засобі кваліфікованого електронного підпису або печатки, який має вбудовані апаратно-програмні засоби, що забезпечують захист записаних на них даних від несанкціонованого доступу, безпосереднього ознайомлення зі значенням параметрів особистих ключів та їх копіювання (захищений носій особистого ключа або токен). Відповідні зміни буде внесено до ПКУ.

Використання удосконалених електронних підписів та печаток у випадках, передбачених законодавством, значно скорочує витрати користувачів електронних довірчих послуг на придбання носія особистого ключа.

Крім того, цим законом  скасовано тимчасові норми щодо зменшення строків проведення документальних позапланових перевірок для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ (виключено абзац п’ятнадцятий пункту 69.2 підрозділу 10 ПКУ). Строк проведення таких перевірок становитиме 30 календарних днів, що настають після закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку.

Закон набере чинності з 31 грудня 2023 року, але норма щодо скорочення термінів для перевірок для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ - з 20 березня 2023 року

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»