• Посилання скопійовано

Увага! 5 березня можна буде зареєструвати ПН за І половину лютого

За діючими правилами платник ПДВ вже може зареєструвати ПН та РК в ЄРПН у вихідний день, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації. Тож 5 березня можна буде зареєструвати ПН та РК за І половину лютого в ЄРПН

Увага! 5 березня можна буде зареєструвати ПН за І половину лютого

Ми вже вказували, що нові строки реєстрації в ЄРПН застосовуються до податкових накладних/розрахунків коригування, граничний термін реєстрації в ЄРПН яких припадає на період з дати набрання чинності Законом №2876 (тобто з датою складання починаючи з 16 січня 2023 року), та діють тимчасово, протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано. Про нові строки реєстрації ми докладно писали тут.

Граничним днем для реєстрації ПН та РК за І половину місяця є 5 число наступного місяця (тобто 5 березня). 

Нагадаємо, що відповідно до п. 3 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних операційний день триває в робочі дні з 8 години 00 хвилин до 20 години 00 хвилин. Технічне обслуговування та регламентні роботи, що потребують зупинки ЄРПН, не проводяться протягом операційного дня, крім аварійних випадків. Саме за цими правилами, якщо граничні строки реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем.

Водночас за новою редакцією п. 69.18 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану, операційний день для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, на який припадає граничний строк реєстрації ПН та РК, триватиме з 0 годин 00 хвилин до 24 години 00 хвилин. Ці нові правила почали діяти з 8 лютого 2023 року.

Тож виходить, що 5 березня (у неділю) можна буде реєструвати ПН/РК за І половину лютого 2023 року, і зробити це можна буде протягом усього дня. Звісно, ДПС поки що про це так і не повідомила офіційно, але 18 лютого вже надавала таку можливість для реєстрації за ІІ половину січня, тому сподіваємося, що й надалі ця практика буде незмінною.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»