• Посилання скопійовано

Як працюватимемо та відпочиватимемо у березні 2023 року?

За КЗпП 8 березня (Міжнародний жіночий день) є святковим та неробочим днем в Україні. Мали б мати цього дня вихідний. Та через війну це робочий день з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день

Як працюватимемо та відпочиватимемо у березні 2023 року?

Згідно зі ст. 73 КЗпП 8 березня (Міжнародний жіночий день) є святковим та неробочим днем в Україні.

Цього року - це середа. За старими правилами, цей день мав би бути неробочим.

Проте воєнний стан в Україні наразі продовжено до 20 травня 2023 року.  У період дії воєнного стану не застосовуються, зокрема, норми статей 71 - 73 КЗпП (святкові і неробочі дні). На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Тож чи дотримуватися старих правил і не працювати в середу, чи, якщо є потреба, вивести людей 8 березня на роботу – кожен керівник підприємства або фізособа-роботодавець вирішують у 2023 році самостійно.

Зверніть також увагу, що максимальна тривалість робочого тижня під час війни збільшена і становить вже не 40, а 60 годин (ч. 1 ст. 6 Закону №2136). Тому скасовані свята можуть увійти в норму робочого часу і оплачуватися в одинарному розмірі, якщо роботодавець не вирішить, що такий день буде вихідним (і не оплачуваним).

Скасування свят і вихідних впливає й на нарахування відпусткових. Як тепер порахувати стаж, який дає право на щорічну відпустку? Як рахувати середню зарплату? І що робити з тривалістю відпустки? Про це ми розповідали тут.

Щодо роботи банків, то наразі інформації від НБУ ще немає. Проте велика ймовірність, що всі банки та банківська система 8 березня (як і в попередні святкові дні) працюватимуть  у звичайному режимі.

***

Читайте також: Замість 8 березня та травневих свят – традиційні українські: проєкт змін до КЗпП

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»