• Посилання скопійовано

Що нас чекає у липні: важливі зміни та події

10 важливих змін та подій, які очікують українців у липні 2023 року. Серед них - нові правила заповнення платіжок на сплату податків та ЄСВ; звітування з прибутку за півріччя 2023 року за новою формою; блокування ПН за новим порядком та оновлені форми АН

Що нас чекає у липні: важливі зміни та події

1) З 1 липня заповнюємо платіжки на сплату податків та ЄСВ по-новому

Мінфін наказом від 22.03.2023 р. №148 затвердив Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення. Про це ми писали тут, а аналіз змін наводили в аналітиці. Попередній Порядок №666 скасовується  з 1 липня 2023 року.

 

2) З 1 липня звітуємо за новою формою декларації з прибутку

Ще 31 березня набрав чинності наказ Мінфіну №101, яким викладено у новій редакції декларацію з податку на прибуток. Окрім того, внесено зміни до додатків ЗП, ПН, РІ, ПП, оновлено додатки ТЦ і ВП та затверджено новий додаток ОВ. Як наголосили податківці, подавати нову форму потрібно починаючи зі звітного періоду – півріччя 2023 року.

 

3) З 1 липня встановлюються нові вимоги до перевірки фінансових рахунків

З 1 липня 2023 р. Закон №2970-ІХ вимагає від підзвітних фінансових установ України застосовувати заходи належної перевірки до фінансових рахунків для встановлення того, чи є рахунки підзвітними. Більше подробиць – за посиланням.

 

4) З 1 липня повертаються стандартні ставки ПДВ та акцизу на пальне і нафтопродукти

З 1 липня 2023 року скасовується ставка ПДВ 7% на пальне, нафту і сирі нафтопродукти та повертаються стандартні ставки акцизу на ці товари. Більше - у статті від редакції.

 

5) «Укрпошта» з 1 липня припиняє приймання та доставку бандеролей

«Укрпошта» на виконання вимог Закону «Про поштовий зв'язок», який набрав чинності з 25 травня, не прийматиме та не доставлятиме з 1 липня бандеролі.

 

6) З 1 липня ПриватБанк та Ощадбанк залишають діючі пільгові тарифи на розрахунки картками для торговців

Попри підвищення міжнародними платіжними системами ставки інтерчейндж з 1 липня 2023 року, ПриватБанк та Ощадбанк вирішили залишити діючі пільгові тарифи на приймання безготівкової оплати картками для торговельних підприємств.

 

7) Карантин через COVID-19 завершується з 1 липня

Д. Шмигаль заявив, що дія карантину через COVID-19 та режиму надзвичайної ситуації у зв'язку з пандемією коронавірусу завершується з 1 липня 2023 року.

 

8) З 5 липня діятимуть оновлені форми акцизної накладної та інших документів для платників акцизу

Наказом Мінфіну від 01.02.2023 р. №55 було внесено зміни до заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового, АН та РК, заявок на поповнення (коригування) залишку пального, спирту етилового та Порядку їх заповнення. На що слід звернути увагу? Читайте у статті від редакції.

Зауважимо, що ДПС навела правила приймання нових форм АН та РК до них, заявки на поповнення (коригування) залишку пального та спирту етилового. Але датою початку використання форматів нових форм буде 1 липня.

 

9) З 8 липня ПН блокуватимуть  за новим порядком

Уряд запровадив автоматичне розблокування ПН та РК у разі прийняття рішення про врахування ТПП за виконання певних умов. 8 червня Постанову №574 опубліковано в «Урядовому курʼєрі». Але її норми, крім окремої, почнуть діяти тільки з 8 липня. Докладніше про зміни читайте в аналітиці від редакції.

 

10) Як працюватимемо та відпочиватимемо у липні 2023 року?

З минулого року у липні маємо нове свято – День Української Державності (28 липня). Але через війну працівники працюватимуть цього дня з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»