• Посилання скопійовано

Вересневі новації: що і для кого зміниться?

9 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і просто українців у вересні 2024 року. Зокрема, обовʼязок СПФМ щодо даних про бенефіціарів, новації в оподаткуванні акцизом нікотиновмісних продуктів для е-сигарет, звільнення за колабораціонізм тощо

Вересневі новації: що і для кого зміниться?

1) Як індексувати зарплату у вересні?

 

Ті роботодавці, які не підвищували посадові оклади працівникам з грудня 2023 року, а також ті, які збільшували їх у січні та лютому 2024 року, у вересні 2024 року повинні будуть нарахувати індексацію на рівні серпня.

 

2) З 1 вересня діятиме новий обовʼязок СПФМ щодо даних про бенефіціарів

Нагадаємо, що Мінʼюст переніс новий обовʼязок СПФМ щодо даних про бенефіціарів з 1 квітня на 1 вересня. Тож з 1 вересня СПФМ повідомлятимуть держателя ЄДР про виявлення розбіжностей між отриманими ними в результаті належної перевірки та розміщеними в ЄДР відомостями про кінцевих бенефіціарів та структуру власності. Строк повідомлення – 10 р. дн.

Також з цієї дати Мінʼюст почне штрафувати за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР. В яких випадках є загроза штрафів? Яка процедура їх застосування? Читайте у статті від редакції.

 

3) З 1 вересня - новації в оподаткуванні акцизом нікотиновмісних продуктів для е-сигарет

Правомірність віднесення нікотиновмісної продукції до коду УКТ ЗЕД 2404 91 10 00 «Продукти, що містять нікотин, призначені для сприяння припиненню вживання тютюну» має підтверджуватися наявністю відомостей про таку продукцію в Державному реєстрі ліків. З 1 вересня імпорт, зберігання, транспортування, приймання на комісію з метою продажу та продаж на митній території України інших нікотиновмісних продуктів для орального застосування, не маркованих в установленому порядку, забороняється.

 

4) Час до школи! Яким буде навчання в умовах війни?

Уряд визначив понеділок, 2 вересня, початком нового 2024/2025 навчального року в загальній середній школі. А його завершенням буде 30 червня 2025 року.

Крім того, МОН визначило умови для повернення якомога більшої кількості учнів до очного навчання за наявності укриттів. А також створено можливості для задоволення індивідуальних потреб учнів різних категорій.

 

5) З 3 вересня діятиме Порядок затвердження мінімально допустимих експортних цін на окремі види сільгосптоварів

3 вересня набере чинності Порядок затвердження мінімально допустимих експортних цін на окремі види с/г товарів. Він застосовуватиметься з дати набрання чинності Постановою про режим експортного забезпечення. З цієї ж дати діятимуть нові правила складання ПН.

 

6) Для переходу на «спрощенку» з ІV кварталу 2024 року – подайте заяву до 16 вересня

Суб’єкти господарювання, які бажають з 1 жовтня поточного року перейти на сплату єдиного податку або змінити групу єдиного податку, повинні подати до Центру обслуговування платників заяву встановленої форми про право застосування спрощеної системи оподаткування. Граничний термін – 16 вересня (понеділок).

 

7) 20 вересня - останній день подання платником єдиного податку заяви про відмову від спрощеної системи.

Якщо  бажаєте відмовитись від спрощеної системи, заяву слід подати до 20 вересня (п’ятниця).

 

8) З вересня українці отримають зручний і швидкий сервіс доставки закордонних паспортів за низькою ціною

21 серпня 2024 року МЗС та Укрпошта уклали Меморандум про співпрацю, який закладає основу для реалізації проєктів у сфері міжнародних поштових відправлень.

 

9) З 27 вересня в Україні звільнятимуть за колабораціонізм

Законом №3768 запроваджується поняття «правил поведінки на підприємстві, в установі, організації» як додаткова складова правил внутрішнього трудового розпорядку, а також нові підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»