• Посилання скопійовано

Що почитати у жовтні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за вересень

Війна триває... А отже, й далі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за вересень

Що почитати у жовтні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за вересень

1) Індексацію зарплати у 2025 році будемо нараховувати по-новому!

28 тис. переглядів

Законопроєктом про Держбюджет у 2025 році змінюють правила індексації. Зокрема, обчислення ІСЦ для індексації зарплати буде провадитися наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2025 року. А сума індексації за грудень не нараховується у січні 2025 року.

 

2) У 2025 році на роботодавців та ФОПів чекають зміни у сплаті ЄСВ

27 тис. переглядів

Влада вирішила збільшити на 2025 рік розмір максимальної бази зарплати для нарахування ЄСВ з 15 до 20 мінімальних зарплат та призупинити дію воєнної пільги для ФОПів щодо сплати ЄСВ. Відповідні зміни передбачені у проєкті Держбюджету-2025.

 

3) Податкові новації для ФОПів та роботодавців: аналіз законопроєкту №11416-д

27 тис. переглядів

Для фізосіб-«єдинників» І, ІІ й IV груп заплановане запровадження ВЗ у розмірі 10% від 1 МЗП станом на 1 січня (у 2024 році – 710 грн), а для ІІІ групи – 1% від доходу. З зарплати працівників за жовтень утримуватиметься не 19,5%, а вже 23% (18% ПДФО + 5% ВЗ).

 

4) З 1 жовтня діють нові форми ПН й РК, а також декларації з ПДВ разом з додатками

23 тис. переглядів

Мінфін затвердив зміни до форм ПН і РК та оновлення декларації з ПДВ та додатків до неї. Зміни внесено через нові правила експорту агропродукції. Але використовувати нові форми ПН і декларації треба буде всім. У вересні діють старі форми, а з 1 жовтня – нові.

 

5) Реформу МСЕК прийнято у І читанні: подробиці від ВРУ

23 тис. переглядів

Законопроєктом №11225, прийнятим у І читанні, пропонується виключити медичний огляд у МСЕК. Також передбачається, що людина зможе самостійно обирати форму участі у засіданні: офлайн чи онлайн.

 

6) З 9 вересня діють оновлені критерії важливих підприємств для економіки з метою бронювання

14 тис. переглядів

Мінфін змінив критерії, за якими Міністерство визначатиме підприємства, установи й організації, які мають важливе значення для національної економіки.

 

7) Увага! З 25 вересня діє оновлений Порядок роботи ЄРПН

8 тис. переглядів

Порядок №1246 доповнено нормами щодо тривалості операційного дня для реєстрації ПН та РК в ЄРПН на час ВС (з 0 год. 00 хв. до 24 год. 00 хв.) та запроваджено правила реєстрації ПН та РК до них та її скасування в межах дії режиму експортного забезпечення.

 

8) Індексація зарплати у жовтні: хто та в якому розмірі буде нараховувати?

тис. переглядів

У жовтні індексувати зарплату працівникам, у яких базовим місяцем є грудень 2023 року, або січень та лютий 2024 року, потрібно буде за розмірами серпня. А тим, кому збільшували оклади у березні та квітні 2024, слід буде провести першу індексацію.

 

9) Юрособи-«єдинники» ІІІ групи будуть сплачувати ВЗ за себе: законопроєкт №11416-д

8 тис. переглядів

Законопроєкт №11416-д містить норму щодо обовʼязку сплати ВЗ всіма платниками ЄП ІІІ групи. Тобто юрособи-«єдинники» ІІІ групи з 1 жовтня теж сплачуватимуть ВЗ «за себе» у розмірі 1% від доходу. Вперше це потрібно буде зробити за IV квартал 2024 року.

 

10) ДПС оновила план-графік перевірок юросіб на 2024 рік

8 тис. переглядів

Станом на 30.08.2024 оновлено план-графік податкових перевірок на 2024 рік юросіб та фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів. Згідно з ними цього року податківці планують провести 2374 перевірки юросіб.

 

11) З 1 жовтня запрацює клуб білого бізнесу: як до нього потрапити?

8 тис. переглядів

Законом №3813 передбачено створення та ведення Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства. Ці норми почнуть діяти з 1 жовтня. А фактично процедура почнеться з дати створення Переліку.

 

12) Замість дозволу на ведення госпдіяльності – звітування: діє закон

7 тис. переглядів

Ще 17 липня ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №7331, який має суттєво полегшити дозвільні процедури підприємницької діяльності у період дії воєнного та надзвичайного стану, і ось 2 вересня зʼявилася інформація про підписання Президентом та опублікування. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»