• Посилання скопійовано

Увага! З 25 вересня діє оновлений Порядок роботи ЄРПН

Порядок №1246 доповнено нормами щодо тривалості операційного дня для реєстрації ПН та РК в ЄРПН на час ВС (з 0 год. 00 хв. до 24 год. 00 хв.) та запроваджено правила реєстрації ПН та РК до них та її скасування в межах дії режиму експортного забезпечення

Увага! З 25 вересня діє оновлений Порядок роботи ЄРПН

24 вересня Кабміном було затверджено Постанову щодо внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних. Про це повідомив Мельничук у своєму Телеграм-каналі. 

Порядок приведено у відповідність до Закону №3706-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану» у частині скасування реєстрації ПН та РК в ЄРПН, у яких відображено операції з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, і внесення змін до тривалості операційного дня для реєстрації ПН та РК, на який припадає граничний строк реєстрації. 

Вже оприлюднено на сайті КМУ текст цієї Постанови.

Як бачимо, нею Порядок ведення ЄРПН буде доповнено двома новими пунктами. 

Вони стосуються: 

  • правил щодо тривалості операційного дня для  реєстрації ПН та РК під час війни;
  • правил реєстрації ПН та РК до них щодо експорту окремих сільгосптоварів на період дії режиму експортного забезпечення. 

 

 Тривалість операційного дня для  реєстрації ПН та РК під час війни

За новим п. 26 Порядку №1246 тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану:

операційний день для реєстрації ПН та РК, на який припадає граничний строк реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, триває з 0 годин 00 хвилин до 24 години 00 хвилин. 

Тобто в Порядку збільшили тривалість операційного дня в останній (граничний) день реєстрації ПН/РК на час війни. Але сенсацією це не є, оскільки така норма у ПКУ існує ще з 8 лютого 2023 року. Ми про це писали тут. 

Втім, узгодження ПКУ та Порядку №1246 – це добре, адже не дасть податківцям можливості скористатися цими розбіжностями і скоротити час, протягом якого платники ПДВ мають право на реєстрацію ПН/РК. 

Пам’ятаємо! Реєстрація ПН та РК, поданих для реєстрації у день, на який припадає граничний строк їхньої реєстрації, та надсилання квитанції здійснюється не пізніше наступного операційного дня з дня подання для реєстрації таких ПН та РК. 

 

Реєстрація ПН/РК щодо експорту окремих сільгосптоварів на період дії режиму експортного забезпечення

За новим п. 27 Порядку №1246 тимчасово, на період дії режиму експортного забезпечення, запровадженого Кабінетом Міністрів України відповідно до статті 19-2 Закону України “Про зовнішньоекономічну діяльність”, реєстрація  ПН, у яких відображено операцію з вивезення за межі митної території України товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, та РК до них здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у цьому пункті. 

Реєстрація зазначених ПН та РК та надсилання квитанції здійснюється протягом трьох операційних днів з дня їх подання для реєстрації. 

Реєстрація зазначених ПН/РК скасовується через 30 календарних днів з дати реєстрації ПН, якщо в цей строк на товари, які в ній зазначено, не було оформлено митну декларацію. Інформацію про оформлені митні декларації ДПС надає в електронній формі Митниця. 

У такому разі до Реєстру вносяться відомості щодо ПН та РК, реєстрацію яких скасовано, а також формується квитанція в електронній формі про скасування реєстрації зазначених ПН та РК. Вона надсилатиметься платнику податків протягом операційного дня. У такій квитанції зазначаються дата та час її формування, реквізити ПН та РК, реєстрацію яких скасовано.

Пам’ятайте! Фактично ці правила почнуть діяти з дати набрання чинності режиму експортного забезпечення, який має запровадити КМУ. Поки що його не запроваджено.

Докладно про нові правила реєстрації ПН для аграріїв-експортерів ми писали тут. 

 

Набрання чинності

Постанова №1088 мала набрати чинності з дати її офіційного опублікування.

25 вересня її було опубліковано в “Урядовому курʼєрі”. Тож зміни до Порядку №1246 почали діяти з цієї дати. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»