• Посилання скопійовано

Нацбанк допоможе «чорнобильцям» погасити кредити

Незважаючи на масові демонстрації «чорнобильців», можна навіть сказати всеукраїнські, які подекуди помирали за свої мізерні пенсії, держава все таки зменшила їм розміри пенсійних виплат

З одного боку, всі переконалися у байдужості влади до потерпілих від Чорнобильської катастрофи українців, а з іншого — в її твердолобості. Усі намагання докричатись до тих, хто обіцяв нам світле майбутнє, виявилися безрезультатними.

Ускладнили життя «чорнобильців» ще й банківські кредити. Тепер їх повернення ускладниться. Проте заповзятливі українці, звиклі до періодичних «подарунків» влади, знайшли вихід і з цієї ситуації.

Клієнти банків — громадяни, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи, масово почали звертатися до Національного банку України з проханням посприяти у вирішенні питання щодо пролонгації/реструктуризації заборгованості за кредитами та зменшенні відсоткових ставок за кредитами.

І, як не дивно, Нацбанк відреагував на такі звернення і порадив банкам прислухатись до таких прохань. Проте питання подовження термінів кредитування, установлення рівня відсоткових ставок тощо банк вирішує самостійно відповідно до його внутрішніх документів, що регулюють рівень ризиків, які банк може брати на себе.

Разом з тим слід зазначити, що з метою зменшення ризиків банківської діяльності (кредитного, ліквідності, юридичного, репутації) та недопущення втрати довіри до банківської системи Національним банком України розроблені Рекомендації щодо роботи банків з позичальниками — фізичними особами, які мають заборгованість за споживчими кредитами та потрапили у скрутне фінансове становище (далі — Рекомендації), схвалені постановою Правління НБУ від 06.08.2009 р. №461.

Зазначені Рекомендації банки мають використовувати під час роботи з позичальниками — фізичними особами, які мають заборгованість за споживчими кредитами та потрапили у скрутне фінансове становище внаслідок настання непередбачених обставин (до яких, зокрема, належать зменшення заробітної плати та/або інших надходжень, втрата пільг тощо), що спричинили негативний вплив на їх здатність забезпечувати своєчасне та в повному обсязі виконання своїх зобов’язань за споживчими кредитами.

Також у Рекомендаціях визначено, що банк може здійснити реструктуризацію заборгованості позичальника на прийнятних для обох сторін умовах.

НБУ рекомендує банкам більш виважено підходити до розгляду звернень позичальників-«чорнобильців» стосовно пролонгації/реструктуризації заборгованості за кредитом та/або зниження процентної ставки за кредитом у разі зменшення розміру пенсійної виплати цим позичальникам, що спричинило негативний вплив на їх здатність забезпечувати своєчасне та в повному обсязі виконання своїх зобов’язань, та докладати максимум зусиль для вирішення зазначеного питання.

 

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»