• Посилання скопійовано

Банкам розповіли, як ідентифікувати клієнтів

Нацбанк дав рекомендації банкам України щодо здійснення ідентифікації клієнтів на підставі паспорта громадянина України та інших документів, що посвідчують особу (Лист НБУ від 09.08.2012 р. №18-311/4607-7991)

Нацбанк, у зв'язку із запитами від банків України щодо визначення переліку документів, які посвідчують особу, на підставі яких банки зобов'язані здійснювати ідентифікацію фізосіб-резидентів в листі від 09.08.2012 р. №18-311/4607-7991, виклав рекомендації банкам щодо ідентифікації фізосіб-резидентів, під час встановлення ділових відносин, а саме під час відкриття рахунків.
Так, банки, як суб'єкти первинного фінансового моніторингу, відповідно до законодавства зобов'язані на підставі поданих офіційних документів або засвідчених в установленому порядку їхніх копій здійснювати ідентифікацію клієнтів, які проводять фінансові операції. Додаткові дані для вивчення клієнта можуть бути отримані від клієнта, а також з інших джерел, якщо така інформація є публічною (відкритою).
Загальні вимоги щодо здійснення ідентифікації фізосіб-резидентів визначено п. 1 ч. 11 ст. 9 Закону про легалізацію, за яким з метою ідентифікації резидентів суб'єкти первинного фінансового моніторингу для фізособи встановлюють:
прізвище, ім'я та по батькові, дату народження, серію і номер паспорта (або іншого документа, що посвідчує особу), дату видачі й орган, що його видав.
Під час ідентифікації з'ясовують місце проживання або місце перебування фізособи, ідентифікаційний номер згідно з Державним реєстром фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів або серію і номер паспорта, в якому проставлено відмітку органів ДПС про відмову від отримання ідентифікаційного номера.
При цьому, відповідно до п. 2.3 Положення про здійснення банками фінмоніторингу, затвердженого постановою Правління НБУ від 14.05.2003 р. №189, банк зобов'язаний розробити та затвердити внутрішні документи з питань здійснення фінмоніторингу, які повинні оновлюватися на постійній основі з урахуванням змін до законодавства України та подій, що можуть вплинути на ризики легалізації кримінальних доходів/фінансування тероризму, зокрема Програму ідентифікації та вивчення клієнтів банку.
Враховуючи викладене, Нацбанк рекомендує банкам у своїх внутрішніх документах з питань здійснення фінмоніторингу самостійно визначати документи, що засвідчують особу, з яких можна отримати відомості, необхідні для ідентифікації клієнтів банку відповідно до вимог п. 1 ч. 11 ст. 9 Закону про легалізацію.
При цьому слід зазначити, що паспорт громадянина України є офіційним документом, який містить якнайповнішу інформацію для ідентифікації фізособи-резидента, за допомогою якого можна здійснювати дії: щодо здійснення банківських операцій і для укладення цивільно-правових договорів, відповідно до п. 1 «Положення про паспорт громадянина України», затвердженого постановою Верховної Ради №2503 від 26.06.92 р.
Також для ідентифікації клієнта — фізособи — резидента можуть використовуватися: закордонний паспорт (паспорт громадянина України для виїзду за кордон), службовий та дипломатичний паспорти.
Для ідентифікації фізособи-резидента, яка не є громадянином України або є особою без громадянства, можуть бути використані також посвідчення біженця, посвідка на постійне проживання, національний паспорт іноземця з проставленою відміткою про отримання свідоцтва за встановленим МВС зразком, який скріпляється печаткою.
Також Нацбанк попереджає про додаткові ризики у діяльності банків при ідентифікації клієнта за будь-якими іншими документами, ніж паспорт громадянина України (внутрішній паспорт).

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»