• Посилання скопійовано

Нацбанк підвищив облікову ставку до 14.5% річних

НБУ прийняло рішення підвищити облікову ставку до 14.5% річних з 15 грудня 2017 року

 Нацбанк підвищив облікову ставку до 14.5% річних

Протягом останніх двох місяців темпи споживчої інфляції знижувалися, проте повільніше ніж прогнозував Нацбанк. У листопаді 2017 року вона становила 13.6% річних, - йдеться у повідомленні на офіційному сайті Нацбанку.

Відхилення інфляції від прогнозу пояснюється вищими, ніж очікувалося, темпами базової інфляції через підвищення виробничих витрат та пожвавлення споживчого попиту. Також відхиленню сприяли вищі за прогноз темпи зростання цін на сирі продовольчі товари та паливо.

До уповільнення загальної інфляції насамперед призвело вичерпання дії факторів, які спричинили стрімке здорожчання у середині року сирих продовольчих товарів, зокрема, молока, м'яса та овочів.

Водночас, прискорилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки як результат підвищення цін на відповідні сирі продукти у попередні місяці. Також збільшилися темпи зростання вартості ринкових послуг під впливом підвищення виробничих витрат та пожвавлення споживчого попиту.

Як наслідок, базова інфляція в листопаді прискорилася до 8.6%, відображаючи посилення фундаментального тиску на споживчі ціни.

Ціни на паливо також зросли внаслідок підвищення світових цін на нафту та послаблення гривні до євро (акцизи на паливо встановлено в євро).

Недостатньо швидке зниження інфляції свідчить, що на кінець 2017 року інфляція більш суттєво відхилиться від цільового рівня, ніж припускалося раніше.

Крім того, з часу прийняття попереднього рішення щодо облікової ставки та оприлюднення останнього макроекономічного прогнозу Національного банку, стала більш імовірною реалізація ризиків, які можуть стримати зниження інфляції наступного року.

Зокрема:

  • Обсяг видатків, передбачений у прийнятому Державному бюджеті на 2018 рік, суттєво вищий від закладеного у жовтневий прогноз Національного банку. Також є ризик більш значного підвищення соціальних стандартів, що може вплинути як на споживчий попит з боку населення, так і на собівартість товарів та послуг.
  •  Посилилися ризики відтермінування наступного кредитного траншу за програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом.
  • Здорожчання сирих продуктів харчування може і надалі мати значний вплив на ціни на продукти з високим ступенем обробки, як це було у другій половині 2017 року.
  • Зростання світової економіки може бути більш суттєвим, ніж очікувалося раніше. Це може стимулювати подальшу трудову міграцію і, відповідно, спричинити підвищення заробітних плат.

Через наведені фактори протягом останніх місяців погіршуються інфляційні очікування, насамперед підприємств та населення.

Правління Національного банку в рішенні щодо облікової ставки у жовтні 2017 року наголошувало, що реалізація зазначених інфляційних ризиків може бути підставою для подальшого підвищення облікової ставки.

Відповідно, з огляду на необхідність нівелювати вплив окреслених ризиків та забезпечити низхідний тренд інфляції до цільових показників, Національний банк вважає за необхідне підвищити облікову ставку до 14.5% річних.

Правління Національного банку переконане, що досягнення цінової стабільності – необхідна передумова стійкого економічного зростання. Зокрема, стійке покращення інфляційних очікувань виступає основним фактором зниження ставок банків за кредитами у середньостроковій перспективі.

У разі подальшого посилення фундаментальних інфляційних ризиків Національний банк може продовжити підвищення облікової ставки, щоб привести інфляцію до цільової траєкторії. Наступне рішення щодо облікової ставки у січні 2018 року буде прийматися з урахування нових макроекономічних прогнозів, зокрема щодо інфляції.

Підвищення облікової ставки до 14.5% затверджено Рішенням Правління Національного банку України від 14 грудня 2017 року № 793-рш "Про розмір облікової ставки".

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 25 січня 2018 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.

***

Нагадуємо, що востаннє облікова ставка змінювалась у жовтні 2017 року. Тоді її було підвищено  з 12,5% до 13.5%. Розміри облікових ставок за попередні періоди можна подивитися в довіднику на порталі ДК>>>

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»