• Посилання скопійовано

Нацбанк змінив порядок зберігання готівки у банках

Уповноважені банки отримали можливість зараховувати до запасів готівки, що перебуває у них на зберіганні, пачки банкнот, прийняті від інших банків, що підлягають перерахуванню та вести окремий їх облік та оброблення

Нацбанк змінив порядок зберігання готівки у банках

Нацбанк повідомляє, що розширив можливості уповноважених банків ефективніше здійснювати операції із запасами готівки регулятора.

Зокрема, уповноважені банки отримають можливість:

– зараховувати до запасів готівки, що перебуває у них на зберіганні, пачки банкнот, прийняті від інших банків, що підлягають перерахуванню;

– вести окремий їх облік та оброблення.

Також змінено регламент подання заявок та дозволів. Крім того, подовжено терміни перерахування коштів, що створює сприятливі умови виконання операцій із запасами готівки на зберіганні.

З метою мінімізації операційних ризиків уповноважені банки повинні розробити план дій щодо організації роботи із запасами готівки на зберіганні в умовах обставин непереборної сили та погодити його з Національним банком, а також періодично проводити тестування та за його результатами оновлення – зазначеного плану.

НБУ отримає можливість застосовувати штрафні санкції до уповноважених банків у разі повторного допущення останніми порушення умов зберігання запасів готівки НБУ.

Відповідні зміни внесені до Положення про передавання запасів готівки на зберігання до уповноважених банків постановою №112.

Постанова №112 набирає чинності з 01.11.2018 р.

Водночас з 01.01.2019 р. набирають чинності пункти1, які стосуються:

– укладення договору про зберігання запасів готівки Національного банку України за новим зразком;

– можливості зарахування до запасів готівки на зберіганні готівку, що підлягає перерахуванню;

– застосування штрафних санкцій до уповноваженого банку.

 

Довідково

Положення про передавання запасів готівки на зберігання до уповноважених банків розроблене з метою реалізації Концепції організації готівкового обігу в Україні2, якою передбачається перехід від частково контрольованої моделі організації готівкового обігу, що існувала в Україні, на делеговану модель.

Суть делегованої моделі організації готівкового обігу полягає у тому, що Нацбанк делегує частину функцій, які він виконує в регіонах, іншим учасникам ринку – банкам, Cash-in-Transit (СІТ)-компаніям.

1 Абз. 3 пп. 4 п. 1, абз. 7 та 8 пп. 1 п. 8, пп. 7 п. 9, пп. 1 п. 10 Постанови №112.

2 Затвердженої рішенням Правління Національного банку України від 06.08.2016 р. №207-рш.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»