• Посилання скопійовано

УВАГА! З 1 лютого діє новий порядок розкриття банківської таємниці

Прокуратура, СБУ, Держбюро розслідувань можуть отримати на письмовий запит без рішення суду доступ до інформації про операції за рахунками осіб, включаючи інформацію про контрагентів, навіть якщо їхні рахунки відкриті в інших банках

УВАГА! З 1 лютого діє новий порядок розкриття банківської таємниці

Національний банк привів порядок розкриття банківської таємниці відповідно до норм Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів".

Цим Законом, ухваленим Верховною Радою 31 жовтня 2019 року, були внесені зміни, зокрема, до ст. 62 Закону "Про банки і банківську діяльність", що передбачають спрощення порядку розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю. Державні органи, визначені в пп. 3, 3-1 та 3-2 ч. 1 ст. 62 Закону "Про банки і банківську діяльність" можуть отримати на письмовий запит без рішення суду доступ до інформації про операції за рахунками осіб, включаючи інформацію про контрагентів, навіть, якщо їх рахунки відкриті в інших банках. З цією метою Національний банк упорядкував норми Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджених постановою НБУ від 14.07.2006 р. № 267, відповідно до законодавства.   

Відповідні зміни затверджені постановою НБУ №13 від 31 січня 2020 року.

 

Від редакції:

Коли набирають чинність нові правила? 

Постанова №13 набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування, крім пункту 3 Змін (щодо нової редакції даних банківської таємниці), який набирає чинності з 01 квітня 2020 року. Відповідно нові правила розкритання інформації почали діяти з 1 лютого 2020 року. 

Для кого розкриватиметься банківська таємниця по-новому?

Відповідно до п.3, 3-1 та 3.2 ст. 62 Закону інформація без судового рішення буде надаватися:

  • органам прокуратури України, Служби безпеки України, Державному бюро розслідувань, Національної поліції, Національному антикорупційному бюро України, Антимонопольного комітету України - на їх письмову вимогу стосовно операцій за рахунками конкретної юридичної особи або фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності за конкретний проміжок часу;
  • органам прокуратури України, Державному бюро розслідувань, Національному антикорупційному бюро України у справах щодо виявлення необґрунтованих активів та збору доказів їх необґрунтованості в межах їх компетенції - на їх письмову вимогу щодо операцій за рахунками конкретної юридичної особи, фізичної особи - суб’єкта підприємницької діяльності або фізичної особи за конкретний проміжок часу із зазначенням контрагентів;
  • Національному антикорупційному бюро України в межах його компетенції, у тому числі у справах щодо виявлення необґрунтованих активів та збору доказів їх необґрунтованості, - на його письмову вимогу щодо рахунків, вкладів, правочинів, операцій за рахунками або без відкриття рахунків конкретної юридичної особи, фізичної особи - суб’єкта підприємницької діяльності або фізичної особи за конкретний проміжок часу із зазначенням контрагентів.

Кого стосуються нові правила?

Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів стосується тільки представників влади. Але правила ст. 62 Закону про банки, до якої внесено зміни вже стосуються всіх юросіб та фізосіб.

Тож виходить, що зміни вносилися для чиновників, але вони можуть зачипити для всіх. Про це докладніше розповімо в окремій аналітиці. 

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»