• Посилання скопійовано

Банки по-новому ідентифікуватимуть дистанційно своїх клієнтів

НБУ підготував для банків ґрунтовні зміни щодо підходів проведення дистанційної ідентифікації та верифікації клієнтів

Банки по-новому ідентифікуватимуть дистанційно своїх клієнтів

Національний банк України підготував для банків ґрунтовні зміни щодо підходів проведення дистанційної ідентифікації та верифікації клієнтів.

«Національний банк пропонує банкам велику кількість варіацій доступних механізмів для розвитку дистанційних каналів отримання банківських сервісів, – зауважив директор департаменту фінансового моніторингу Ігор Береза. – Незабаром для відкриття рахунку в новому банку візит у банківське відділення або особиста зустріч з агентом банку стане зайвим кроком. Ми очікуємо, що на фінансовому ринку з’являться інноваційні продукти та сервіси, що стануть у нагоді банкам для здійснення верифікації їх клієнтів».

Оскільки разом із набуттям чинності Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» з 28 квітня 2020 року здійснення банками ідентифікації та верифікації не вимагатиме особистої присутності клієнта, Національний банк розробив із залученням учасників фінансових ринків нові інструменти і способи віддаленої ідентифікації залежно від обраної моделі та каналів залучення клієнтської бази.

Банки зможуть самостійно обирати необхідну їм модель відповіднодо власних бажань, можливостей доопрацювання програмних комплексів та відповідної оцінки ризиків такої діяльності.

Так, у банків буде можливість обрати для себе:

  1. повноцінні моделі віддаленої ідентифікації та верифікації;
  2. спрощені моделі, що міститимуть певні ліміти на обсяги операцій та залишків за рахунками клієнтів.

Національний банк погодився на запропоновані банками ліміти щодо вказаних спрощених моделей верифікації клієнта, а саме:

  • загальний ліміт на проведення видаткових фінансових операцій за всіма рахунками, відкритими клієнту в банку, не перевищуватиме 40 тис грн на місяць та 400 тис грн на рік;
  • загальний залишок за всіма відкритими клієнту рахунками та електронними гаманцями в банку не перевищуватиме 40 тис. грн.

Щоб врегулювати можливість спрощеного режиму ідентифікації користувачів електронних гаманців, які згідно з новим законодавством мають бути проідентифіковані та верифіковані, Національний банк пропонує застосовувати таку модель ідентифікації – банк має отримати від клієнта копії ідентифікаційних документів та фотофіксацію клієнта з його документами, що посвідчують особу. Водночас зауважимо, що режим використання таких електронних гаманців матиме певні ліміти.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»