• Посилання скопійовано

Як банки перевіряють нових клієнтів – суб'єктів господарювання та зарплатні проєкти під час війни?

Якщо електронні реєстри не працюють і неможливо отримати відомості в ЄДР, банк відкриває рахунки суб'єктам господарювання на підставі іншого джерела інформації. Це може бути виписка або витяг з ЄДР, установчий документ тощо

Як банки перевіряють нових клієнтів – суб'єктів господарювання та зарплатні проєкти під час війни?

Як відкрити банківський рахунок під час війни? 

Національний банк України у своєму листі від 04.03.2022 р. №57-0010/19314 наголосив, що з дня введення в Україні воєнного стану не припиняв роботу банків та не встановлював заборони щодо відкриття рахунків фізичним та юридичним особам.

Так, уповноважені банки під час відкриття рахунків суб'єктам господарювання, які мають мобілізаційні завдання, керуються нормами Положення про порядок здійснення безготівкових розрахунків в Україні в національній валюті в особливий період, затвердженого постановою НБУ від 23.12.2003 р. №577 (у редакції постанови НБУ від 06.08.2019 р. №103).

Банки України мають право відкривати рахунки клієнтам згідно з положеннями Інструкції № 492 (далі - Інструкція). Тобто змін до роботи та функціонування банків не вносилися. 

Але під час війни працюють не всі реєстри. Для збереження інформації під час війни окремі реєстри поки відключені та знаходяться за межами доступу. Саме тому НБУ й видав цей лист, щоб пояснити, як продовжувати залучати нових клієнтів, але мати можливість перевірити надану ними інформацію під час війни. 

Так, якщо електронні реєстри не працюють і на виконання норм пункту 21 розділу I Інструкції неможливо отримати відомості в ЄДР, банк відкриває рахунки суб'єктам господарювання на підставі документів, які дають можливість банку ідентифікувати та верифікувати клієнта. До таких  документів належать: виписки, витяги, інші документи і відомості з ЄДР та установчих документів юридичних осіб в паперовій формі або такі документи в електронній формі, надані засобами електронної комунікації або на змінному носії інформації.

Крім цього, на період блокування доступу до ресурсів Міністерства юстиції України банки можуть використовувати дані, отримані на сервісах перевірки контрагентів, зокрема https://youcontrol.com.ua та https://opendatabot.ua

 

Як перевірити, кому надсилаються кошти в межах зарплатного проєкта? 

Про це НБУ розповів в іншому листі від 21.03.2022 р. №25-0005/22656.

Ураховуючи поточну ситуацію в Україні, рекомендовано  банкам здійснювати верифікацію фізичних осіб, на користь яких відкрито поточні рахунки для зарахування заробітної плати, за допомогою: 

  • спрощених способів верифікації, наведених у додатку 2 до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою НБУ від 19.05.2020 р. № 65
  • або шляхом відеоверифікації, порядок якої встановлений у додатку 3 до Положення № 65. Тобто слід перевірити дані працівника з його паспортом та оригіналом ідентифікаційного номера.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»